CFO

CFO: zwaardere straffen bij molesteren ambtsdragers

CFO: zwaardere straffen bij molesteren ambtsdragers

De CFO CNV-Bond Overheid heeft vandaag (12 maart) in een brief aan de Tweede Kamer (Vaste Commissie voor Justitie) aangedrongen op zwaardere strafmaatregelen tegen mensen die zich jegens ambtenaren tijdens de uitoefening van hun functie ernstig misdragen en hen zelfs molesteren. Aanleiding daartoe vormen steeds meer incidenten en klachten van CFO-leden, waarover de bond haar ernstige bezorgdheid uit.

De CFO wijst op een recent incident in Rotterdam. In een tram van de RET werden drie controleurs en een steward gemolesteerd door twintig mensen.
CFO-bestuurder Willem Jelle Berg: 'Onze leden melden steeds vaker dat zij als ambtenaar tijdens de uitoefening van hun beroep worden bedreigd of gemolesteerd. Het gaat om met name controleurs, conducteurs en bijstandsambtenaren. In de ogen van de CFO moet de politiek nu maatregelen treffen. Lichamelijk en geestelijk geweld aan ambtsdragers valt absoluut niet te tolereren. De Tweede Kamer moet op korte termijn maatregelen voorbereiden waardoor de daders zowel strafrechtelijk als civielrechtelijk zwaarder kunnen worden gestraft.'

De CFO vindt het mishandelen van ordehandhavers ontoelaatbaar. Het gevoel dat niets meer heilig is krijgt door toenemende geweldsacties steeds meer voedingsbodem. 'Een grondprincipe in de democratie is dat de zwakkeren zich beschermd moeten weten tegen het recht van de sterkste. Steeds meer wordt aan dit grondprincipe getornd. Iemand die zich bedreigd voelt en op zoek is naar bescherming durft zich nauwelijks meer te wenden tot ambtsdragers. Reden daarvan is dat ambtsdragers uit zelfbescherming aarzelen in te grijpen of zelfs weigeren te hulp te komen. Dit leidt tot een negatieve spiraal.'

Op dit moment kan op grond van artikel 304 tweede lid van het wetboek van strafrecht gevangenisstraf - indien het misdrijf is gepleegd tegen een ambtsdrager - met een derde worden verhoogd. De rechter doet echter volgens opvatting van de CFO te weinig met dit artikel. Vaak krijgen daders op grond van mishandeling geen extra straf. Praktijkervaring van juristen van de CFO wijst uit dat rechters zich soms in geval van mishandeling beroepen op het argument dat een ambtsdrager weet dat hij gevaar kan lopen en daarvoor ook betaald wordt.
De bond vindt echter dat ter verbetering van de rechtspositie van gedragsdragers en uit oogpunt van meer veiligheid in onze samenleving het mogelijk moet zijn om naast het opleggen van de strafrechtelijke sanctie, de daders civielrechtelijk te kunnen
aanspreken.

Maatregelen
Concreet roept de CFO de Tweede Kamer op de volgende maatregelen te treffen:


1) Creëer meer uitgebreide civielrechtelijke mogelijkheden voor een vergoeding van met name immateriële schade aan een ambtsdrager in het geval betrokkene slachtoffer is van een mishandeling tijdens het uitoefenen van zijn beroep. Regel bij wet dat voor juridische bijstand de werkgever verantwoordelijk is, of zich moet verzekeren.
2) Verhoog op grond van artikel 304 lid 2 van het Wetboek van Strafrecht de gevangenisstraf van eenderde naar de helft bij een gepleegd misdrijf tegen een ambtenaar bij uitoefening van zijn beroep.

3) Zie er op toe dat het Openbaar Ministerie aan zaken als mishandeling van ambtsdragers meer prioriteit geeft. Hierdoor zal de beroepsgroep zich gesteund voelen door de overheid en met meer vertrouwen de handhaving en naleving van wetten en regels kunnen uitoefenen.

4) Geef meer prioriteit aan preventieprojecten. Hierbij valt te denken aan financiële ondersteuning voor projecten rond de conducteur terug op de tram of controleurs bij metro-ingangen.
5) Bepleit een landelijke aanpak van geweldsprotocollen waar niet alleen gemeenten, maar ook andere overheden of overheidsinstellingen hun beleid ten aanzien van geweld in vastleggen.

De CFO heeft uit de reactie van de Rotterdamse wethouder N.G.J. Janssens op het incident in de Maasstad begrepen dat ook hij het geweld tegen ambtsdragers onaanvaardbaar vindt. Het werken met een geweldsprotocol levert positieve ervaringen op. Medewerkers kunnen direct de-escalerend optreden. Preventief handelen werpt zijn vruchten af. De politiek moet samen met werkgevers en vakbonden de handen ineenslaan om het welzijn van werknemers te verbeteren en het gevoel van veiligheid daadwerkelijk vergroten.

Informatie:
Willem Jelle Berg, CFO-bestuurder Overheid, tel. 070 - 4 167 151; 06 20 41 04 30
Dammis de Geus, bestuurder Publiciteit CFO, tel. 070 - 4 167 140; 06 51 24 40 64

12 mrt 01 10:30