Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Afdeling Communicatie, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 7 maart 2001

Afdeling Communicatie

Homepage Persberichten/benoemingsberichten

Voorzieningen
Staven van het CvB
Diensten en bedrijven
met o.a.:
Dienst Communicatie en Marketing
Overige

DR. C.J.A. PUNT BENOEMD TOT HOOGLERAAR IMMUUNTHERAPIE VAN KANKER AAN DE KU NIJMEGEN

Dr. C.J.A. Punt is benoemd tot hoogleraar Immuuntherapie van kanker bij de Faculteit der Medische Wetenschappen van het UMC St Radboud.

De immuuntherapie van kanker heeft de afgelopen decennia een grote groei doorgemaakt. Een belangrijke stimulans hiervoor was het beschikbaar komen van cytokinen voor klinische toepassing. Cytokinen zijn stoffen die immuuncellen kunnen activeren. Een andere stimulans voor de groei van de immuuntherapie is de identificatie van tumor-specifieke antigenen. Dit zijn structuren op tumorcellen, die herkend kunnen worden door cellen van het immuunsysteem. In Nijmegen is er door intensieve samenwerking tussen de afdelingen Medische Oncologie en het Tumor Immunologisch Laboratorium een grote expertise opgebouwd in het kweken van dendritische cellen voor klinische toepassing bij kankerpatiënten. Dendritische cellen zijn de meest effectieve antigeen-presenterende cellen van ons lichaam. Ze zijn nodig voor de opwekking van een cellulaire immuunrespons.

Curriculum
Kees Punt (Utrecht, 1954) studeerde Geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam en volgde zijn opleiding tot internist in het Diaconessenziekenhuis en het Academisch Ziekenhuis te Utrecht. In 1989 sloot hij een opleiding af tot medisch oncoloog aan de Daniel den Hoed Kliniek in Rotterdam. Hij promoveerde in 1991 aan de Universiteit Utrecht op het onderwerp: Protein tyrosine kinases in hematopoietic cells. Vanaf 1989 is dr. Punt staflid van de afdeling Medische Oncologie van het UMC St Radboud. In 1991-'92 bracht hij een onderzoeksjaar door in het Arizona Cancer Center te Tucson, Arizona, USA. Op het gebied van de tumorimmunologie is hij onder meer onderzoeksleider van enkele vaccinatiestudies met dendritische cellen bij melanoompatiënten. Daarnaast is de experimentele chemotherapie een belangrijk aandachtsgebied van dr. Punt. Zijn expertise op het gebied van het melanoom en het colorectaal carcinoom wordt zowel nationaal als internationaal erkend. Hij is lid van diverse Europese verenigingen die zich bezighouden met kankeronderzoek. Hij is onder meer aangesloten bij de European Organisation on Research and Treatment of Cancer (EORTC). Verder vervult hij verschillende bestuursfuncties in binnen en buitenland, onder meer in de European Society of Medical Oncology (ESMO).