Gemeente Borsele


Gemeente Borsele Gemeente Borsele home Actuele info

10e jaargang - nr.5 - 9 maart 2001
Archief: Vanaf 7e jaargang - nr.16 28 augustus 1998 Persberichten: Vanaf april 1999
Gemeentelijke info: Openingstijden, wetenswaardigheden etc. Dorpsraden: Informatie van de dorpsraden
Telefoonnummers: Voorkom wachttijden.Kies het juiste nummer.



Ruimte maken, ruimte delen
Deel 1 van de Vijfde Nota over de Ruimtelijke Ordening
Ruimte delen, ook water moet men delen Op 15 december 2000 is de nota "Ruimte maken, ruimte delen" door het kabinet vastgesteld. Deze Vijfde Nota over de Ruimtelijke Ordening is een 'planologische kernbeslissing'. De nota "Ruimte maken, ruimte delen" is deel 1. Het kabinet geeft hierin zijn visie op het te voeren nationaal ruimtelijk beleid voor de komende decennia.
Op deze nota is inspraak mogelijk. Daarom ligt de nota onder meer ter inzage in de periode van 21 februari 2001 tot en met 15 mei 2001 op de afdeling Interne Zaken in het gemeentehuis te Heinkenszand.

Waarom een Vijfde Nota over de Ruimtelijke ordening? Ruimtelijke ordening is nooit `af'. Steeds opnieuw moeten er keuzes gemaakt worden. Zeker in een dynamische samenleving, waar de vraag naar ruimte groot en veranderlijk is.
De ruimte in Nederland staat, als gevolg van allerlei veranderingen, onder druk. Talloze belangen verdringen zich om de schaarse ruimte en willen hun deel. De welvaart en de materiële consumptie groeien sterk, waardoor de ruimtebehoefte verder toeneemt en de strijd om ruimte alleen maar heviger wordt. Tegelijkertijd worden Nederlanders kieskeuriger; zij willen niet alleen ruimte, maar ook een mooie en prettige omgeving.
Om te voldoen aan deze vraag naar ruimte en ruimtelijke kwaliteit is een nieuw rijksbeleid nodig. In de nota "Ruimte maken, ruimte delen", deel 1 dus van de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening, zet het kabinet het ruimtelijk beleid voor de komende decennia uiteen. Het beleid in de Vijfde Nota richt zich op het jaar 2020, met een doorkijk naar 2030.

Het ruimtelijk beleid
In de Vijfde Nota wordt op vier terreinen het nationaal ruimtelijk beleid vernieuwd. Hoe kunnen we de kwaliteit van de ruimte in stad en land verhogen? Kunnen we de ruimte beter gebruiken door samenwerking tussen steden en dorpen in stedelijke netwerken? Hoe kunnen we beter rekening houden met water? En in hoeverre is voor de uitvoering van het ruimtelijk beleid Europese samenwerking nodig? De keuzes in de Vijfde Nota berusten op het streven naar een evenwicht tussen stad en land, tussen weidse en besloten landschappen, drukte en rust, licht en donker. Met dat evenwicht wordt niet bedoeld een situatie waarin "overal een beetje van alles" te vinden is. Gekomen moet worden tot een balans tussen contrasten; een balans tussen gebieden en kwaliteiten die kunnen verrassen en inspireren.

Wat als u wilt inspreken?
De nota "Ruimte maken, ruimte delen" ligt op werkdagen ter inzage in het gemeentehuis, afdeling Interne Zaken, Stenevate 10 te Heinkenszand. Daarnaast is de nota tot en met 15 mei 2001 elke donderdagavond tussen 17.00 uur en 20.00 uur in te zien op bovengenoemde afdeling. De nota ligt nog tot en met 15 mei 2001 ter inzage.

Het Ministerie van VROM heeft een publieksfolder uitgegeven over de Vijfde Nota over de Ruimtelijke Ordening. In deze folder is ook een inspraakwijzer opgenomen, waarin wordt uitgelegd op welke wijze u kennis kunt nemen van de inhoud van nota "Ruimte maken, ruimte delen" en hoe u kunt inspreken op deze nota. Deze folder is te verkrijgen/op te vragen bij de heer J.A.M. Koolen van de afdeling Ruimtelijke ordening en milieu, telefoonnummer (0113) 238427.



Vangnetregeling huursubsidie


*

Is uw inkomen fors gedaald ten opzichte van vorig jaar?


*

Is een medebewoner met inkomen vertrokken?


*

Is uw partner overleden?


*

Zijn uw kinderen vertrokken die zelf inkomen hadden?

Dit is een aantal gevallen waardoor u recht op de Vangnetregeling huursubsidie kunt hebben.

De gemeente voert de Vangnetregeling huursubsidie uit. Deze regeling is ontworpen om de nadelige gevolgen van de huursubsidiewet op te vangen.

Wie komen voor de vangnetregeling in aanmerking? Huurders waarbij:


1.


het inkomen van 1999 (het rekeninkomen) tenminste 20% hoger ligt dan het actuele inkomen


2.


het actuele inkomen binnen de grenzen van de huursubsidiewet ligt:

+

voor eenpersoonshuishoudens jonger dan 65 jaar is dit maximaal f 36.400

+

voor meerpersoonshuishoudens jonger dan 65 jaar is dit maximaal f 48.800

+

voor eenpersoonshuishoudens ouder dan 65 jaar is dit maximaal f 32.300

+

voor meerpersoonshuishoudens ouder dan 65 jaar is dit maximaal f 41.150


3.

de partner is overleden of een huisgenoot met inkomen is verhuisd. In dat geval dient u binnen 3 maanden na de inkomensdaling contact op te nemen met de sociale dienst.

Over welke periode krijgt u Vangnet-uitkering?
Over een periode van 3 maanden. Aangezien het inkomen in korte tijd weer kan veranderen is voor deze korte periode gekozen. Indien uw inkomen na die periode nog steeds hetzelfde is, kunt u weer opnieuw een aanvraag indienen. Het vervolgformulier wordt u dan automatisch door de sociale dienst toegezonden.

De hoogte van subsidie wordt per maand vastgesteld en aan het einde van het kwartaal uitbetaald. Indien dit problemen geeft bij de betaling van de huur kunt u een voorschot aanvragen.

Is uw inkomen t.o.v. vorig jaar fors gedaald?
Schroom niet en bel de heer Klaasse van de gemeente voor een afspraak. Hij is telefonisch bereikbaar op de afdeling Sociale Zaken van 9.00 tot 12.00 uur op telefoonnummer (0113) 238314. Misschien komt u wel in aanmerking voor deze regeling!



Avond nieuwe bewoners Informatieavond nieuwe bewoners

Op dinsdag 6 maart jl. werd er voor de nieuwe bewoners van de gemeente Borsele een informatieavond gehouden. Net als vorig jaar was de belangstelling weer enorm. Een groot aantal dorpsraden, verenigingen, stichtingen, instellingen, politieke partijen enz. waren vertegenwoordigd.
Zij hadden marktkramen ingericht om aan de nieuwe bewoners te laten zien wat er allemaal te doen is in de gemeente. En dat is heel wat!



Het VrijwilligersHuis van de gemeente Borsele zoekt: vrijwilligers / chauffeurs

Wat wordt er van u verwacht:
Mensen `s ochtend thuis ophalen en naar de dagverzorging brengen in zorgcentrum De Kraayert te Lewedorp. En `s middags dezelfde mensen weer ophalen in Lewedorp en naar huis brengen.

Hoe vaak:
Dagverzorging vindt plaats op dinsdag en donderdag. U heeft eenmaal per 4 à 5 weken één week dienst.

Hoeveel tijd kost het u:
In uw dienstweek bent u 2 uur per dag onderweg, dus in totaal 4 uur. `s Ochtends tussen 9.00 en 10.00 uur, `s middags tussen 15.15 en 16.15 uur.

Waar dient u aan te voldoen:
U dient in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en een auto met minimaal 4 deuren.

Welke vergoeding krijgt u:
U krijgt een vergoeding voor onkosten van f 0,68 per kilometer. Tevens bent u tijdens uw werk voor het VrijwilligersHuis verzekerd voor ongevallen en autoschade.

Waar moet u zijn