persbericht
Onderwerp: Voorgenomen uitsluiting Golfbreker Radio uit Basispakket
Datum: woensdag 7 maart 2001.
Aantal bladzijden: 1
Contactpersoon: John Stribos
Telefoon: 033 2987919 / 0654 625432
Raad vindt doelgroep Golfbreker veel te klein
Verbijstering bij Golfbreker Radio 97.8 over voorlopig advies Programma-raad
AMERSFOORT Golfbreker Radio 97.8 heeft met verbijstering gereageerd op het voorlopig advies van de regionale programmaraad om de omroep buiten het basispakket te houden. De raad "is van oordeel dat de doelgroep van de golfbreker veel te beperkt is".
Voor het bestuur van de Golfbreker kwam het besluit van de programmaraad als een donderslag bij heldere hemel. "Het is een miskenning van het werk dat de vrijwilligers van Golfbreker Radio al sinds 1955 doen voor veel luisteraars in Amersfoort en omgeving. Sinds de introductie van Golfbreker Radio als volwaardige kabelomroep in 1986 brengen wij een breed aanbod voor een scala aan doelgroepen in Amersfoort. Juist door programma's toe te spitsen op specifieke groepen, weet Golfbreker Radio grote groepen luisteraars aan zich te binden" zegt voorzitster Paula van Keulen.
Golfbreker Radio 97.8 heeft drie belangrijke punten van kritiek op het besluit van de programma-raad: (1) Door te kiezen voor zenders die een breed publiek bedienen, treedt verschraling van het aanbod op. De kabel wordt een winkelcentrum met alleen supermarkten. De Golfbreker ziet zich als een speciaalzaak die het aanbod richt op de specifieke behoeften van de bewoners waar een supermarkt niet aan voldoet. Deze speciaalzaak het veld laten ruimen voor meer supermarkten, is niet in het belang van het publiek. Het is juist de taak van de programmaraad om voor diversiteit te zorgen. En dat geldt zeker ook lokaal ! (2) Iedere inwoner van Amersfoort, Leusden, Soest of Bunschoten hoort wel bij een of meer groepen. Ouderen, sportliefhebbers, gelovigen, ouders met kinderen, cultuurliefhebbers en consumenten zijn maar enkele voorbeelden. Golfbreker Radio richt zich op een scala aan doelgroepen. Bij elkaar opgeteld is sprake van een grote groep luisteraars die wordt bediend. Uit een enquete in 1997 kwam een bereik van 5 tot 10 procent naar voren. Sindsdien is het programma-pakket nog uitgebreid met onder andere wekelijks lokale kerkdiensten, een programma over scholen (ROC-ASA), en met ingang van deze week- het programma Observant. De suggestie dat de Golfbreker een marginaal bereik heeft, is dus beslist onjuist. De omroep richt zich weliswaar niet op een maximaal bereik, zoals SkyRadio, maar is lokaal zeker een goede middenmoter.
(3) Golfbreker Radio is gebonden aan de kabel om haar programma's te verspreiden. Zonder kabel valt het doek, en behoort Golfbreker Radio na 46 jaar tot het verleden.
Het bestuur van Golfbreker Radio is niet van plan dit over zijn kant te laten gaan. Onder het motto "Wakker worden, Golfbreker Radio 97.8 hoort op de kabel!" worden via de uitzendingen, internet (www.golfbrekerradio.nl), promoteams en andere activiteiten luisteraars en lokale organisaties opgeroepen om de omroep te steunen.
Inmiddels zijn in en buiten Amersfoort al spontane acties opgezet om Golfbreker Radio 97.8 in het basispakket te houden.
"De programma-raad dreigt ons buitenspel te zetten, terwijl wij dagelijks in de weer voor vele luisteraars en organisaties in Amersfoort en regio. Het is nu aan hen om duidelijk te maken dat ze niet zonder Golfbreker Radio 97.8 willen" aldus Paula van Keulen.
Golfbreker Radio 97.8 is in Amersfoort, Leusden, Soest en Bunschoten via de kabel te ontvangen op 97,8 MHz FM.
Meer informatie op www.golfbrekerradio.nl.
Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met:
Paula van Keulen (voorzitter)(0653-804475)
John Stribos (secretaris)(0654-625432)
---