Trimbos Instituut

Nieuwsflits

2 |01 Nummer 2, 22 februari 2001

Europese conferentie Mental Health 2001
Wim Meijer voorzitter Raad van Toezicht Trimbos-instituut
Vertrek Madeleine Laqueur
Kennisoverdracht in de GGZ
Oorlogsgetroffenen hebben baat bij zelfhulpgroepen 'Omgaan met depressie' nu ook voor jongvolwassenen Out of your mind - Televisieserie over drugs Zorgprogramma's vanuit cliëntenperspectief Nationaal Verslavingsdebat
Colofon

Homepage

Europese conferentie Mental Health 2001
Van 7 tot 9 maart wordt in congrescentrum `De Doelen' in Rotterdam door GGZ Nederland en het Trimbos-instituut in samenwerking met Mental Health Europe de European Conference on Mental Health 2001 georganiseerd. Tijdens deze conferentie staat de vraag centraal hoe de geestelijke volksgezondheid in de komende jaren nadrukkelijker op de politieke en maatschappelijke agenda geplaatst kan worden, zowel binnen Nederland als op Europees niveau. Ook komt ter sprake hoe de GGZ in de komende jaren vernieuwd kan worden.
Geestelijke volksgezondheid is een belangrijk thema voor internationale samenwerking geworden. Dit blijkt onder meer uit het feit dat de wereldgezondheidsorganisatie WHO dit jaar een World Mental Health Day heeft uitgeroepen (7 april; in Nederland 5 april!). In het werkprogramma van de Europese Unie voor de komende vijf jaren is de GGZ specifiek aangemerkt als een van de prioriteiten in het gezondheidsbeleid. Tijdens de conferentie zullen Minister Borst van VWS, EU-Commissaris David Byrne (Health and Consumer protection) en Wolfgang Lutz (WHO) het belang van internationale samenwerking op het gebied van gegevensuitwisseling en onderzoek omtrent GGZ benadrukken. Op de conferentie zal een scala aan sprekers uit binnen en buitenland inleidingen houden rond thema's als mensenrechten voor GGZ-cliënten, maar ook nieuwe invalshoeken en praktijksituaties in de zorg. Een belangrijk thema is de vraag hoe de GGZ-sector zichzelf beter kan presenteren om bij te dragen tot een bredere acceptatie van en begrip voor mensen met een psychische aandoening onder het algemene publiek. Dit wordt steeds noodzakelijker omdat psychische aandoeningen inmiddels behoren tot de top vijf van meest voorkomende ziektes in de meeste Europese landen.
In de analyse van GGZ-problemen in veel EU-landen zijn meer overeenkomsten dan verschillen te vinden. Veel landen worstelen met dezelfde vragen omtrent de financiering van de zorg, zaken als maatschappelijke opvang en ethische dilemma's met betrekking tot bijvoorbeeld behandelingswijzen en gedwongen opvang. In verschillende landen worden nieuwe initiatieven opgezet die uitwijzen dat de oplossing voor GGZ-problemen lang niet altijd via het zorgcircuit hoeven te lopen. Medewerkers worden steeds vaker vanuit een positie van psychische arbeidsongeschiktheid weer geactiveerd door ondernemerschap en bemiddeling van de private sector. Voormalige GGZ-cliënten treden hierbij steeds vaker op als peer educator. Aanmelding voor de conferentie kan tot het begin van de bijeenkomst. De inschrijving bedraagt Euro 400,- voor 3 dagen; prijs per dag: Euro 140,-. Het volledige programma en de inschrijvingsvoorwaarden en formulieren kunnen gevonden worden op de website: www.ecmh2001.org.
* Maurice Galla (030) 297 11 00

Wim Meijer voorzitter Raad van Toezicht Trimbos-instituut Oud-politicus Wim Meijer is benoemd tot nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van het Trimbos-instituut. De Raad stond sinds de fusie van NcGv en NIAD (1996) onder leiding van prof. dr. A.J. (Ad) Dunning, een ervaren bestuurder, die bij het bereiken van de zeventigjarige leeftijd besloten heeft zijn diverse bestuursfuncties neer te leggen en zich toe te leggen op het schrijven.
Wim Meijer heeft een kleurrijke carrière doorlopen. Hij begon zijn loopbaan in 1963 bij de Hengelose Stichting voor Buurthuizen. In 1971 trad hij toe tot de Tweede Kamer, om al heel snel (in 1973) de overstap te maken naar het kabinet den Uyl, waarin hij staatssecretaris werd voor Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk. Zijn curriculum vitae vermeldt verder het voorzitterschap van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer en de post van Commissaris van de Koningin in Drenthe. Vanaf 1993 is Wim Meijer voorzitter van de Raad van Beheer van Rabobank Nederland. Daarnaast is hij is lid van verschillende besturen en commissies van bedrijven en instellingen. Voor Wim Meijer is zijn nieuwe functie bij het Trimbos-instituut deels `back to the roots' van het welzijnswerk in brede zin. Voor het instituut betekent zijn aantreden continuïteit in bestuurlijke postuur en het kunnen profiteren van ervaringen opgedaan in vele maatschappelijke en beroepsmatige functies.

* Henk Rigter (030) 297 11 00

Vertrek Madeleine Laqueur
Begin februari nam Madeleine Laqueur, hoofd van de afdeling Informatie & Signalementen afscheid van het Trimbos-instituut. Zij is per 1 maart voor drie jaar gedetacheerd bij de eenheid BIO&ICT (Beleidsinformatie, Onderzoek & Informatie- en Communicatie Technologie) van het ministerie van VWS. Daar wordt zij onder meer projectleider van het project 'Beter Weten'. Doel hiervan is om mede op basis van brancherapporten en registers in zorg, welzijn en sport, de structurele beleidsinhoudelijke informatievoorziening te verbeteren. Daarnaast fungeert zij ten behoeve van de Facilitaire Dienst van het ministerie als projectleider `ICT en Bedrijfsvoering'. In die functie moet zij voorstellen doen voor de herstructurering van activiteiten die zich richten op de verbetering en ondersteuning van de kennisfuncties van VWS. Het gaat daarbij onder meer om de nieuwe positionering van de documentatie- en bibliotheekfunctie en om de vorming van een kenniscentrum binnen het ministerie van VWS. Bij het Trimbos-instituut was Madeleine Laqueur sinds 1997 in dienst als adjunct-directeur informatievoorziening, later Hoofd van de afdeling Informatie & Signalering. In die functie was zij verantwoordelijk voor de bibliotheek, PR & Voorlichting, het Maandblad Geestelijke volksgezondheid, de Gids GGZ en andere publicaties, Systeembeheer, Drugsinformatielijn, Internationalisering en het Focal Point.
Zij is initiatiefnemer van het plan voor een Landelijke Bibliotheek Zorg en Welzijn. Hierover zijn in 2000 besprekingen gestart tussen het Trimbos-instituut en drie andere landelijke kennisinstituten (NIZW, NIGZ en SJN). In de loop van het jaar werd een voorstel ingediend bij het ministerie van VWS, dat plannen heeft om een werkconferentie te organiseren over dit onderwerp. Een oplossing is dringend gewenst omdat de genoemde landelijke instituten moeite hebben om uit eigen middelen een `publieksbibliotheek' te bekostigen. Het Trimbos-instituut heeft uit bezuinigingsoverwegingen op 1 januari j.l. zijn bibliotheek al moeten sluiten voor het publiek.
* Henk Maurits (030) 297 11 38

Kennisoverdracht in de GGZ
Op 14 december 2000 organiseerde het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van VWS een invitational conference over kennis en kennisoverdracht in de GGZ. Het verslag van deze bijeenkomst is inmiddels beschikbaar voor geïnteresseerden. Doel van de conferentie was om met vertegenwoordigers van alle voor dit onderwerp belangrijke velden door te spreken op welke wijze de kennisoverdracht in de GGZ in de komende jaren gestimuleerd en ondersteund kan worden. Aanwezig waren vertegenwoordigers van aanbieders, cliënten/familieleden, kenniscentra (in oprichting), beroepsverenigingen, universiteiten en landelijke onderzoeksinstellingen, organisaties voor opleiding en nascholing, adviesorganen, financiers, koepelorganisaties, de landelijke overheid. Gesproken werd aan de hand van de Trimbos-dubbelnotitie Kennis en kenniscentra in de GGZ/Beleidsplan kennisoverdracht in de GGZ (Ti, 2000).
Tijdens de conferentie werd onder andere gesproken over: de probleemstelling, een bruikbare kennisinfrastructuur, de plaats van kenniscentra daarbinnen, de verspreiding van kennis vanuit kenniscentra, de rol van het Trimbos-instituut als landelijk kennisinstituut, de rol van cliënten in het kennisproces en over wenselijke voortgangsactiviteiten op dit terrein. In grote lijnen bleek er in redelijke mate overeenstemming te zijn tussen de aanwezigen over de manier waarop binnen de GGZ in de komende jaren aan kennisontwikkeling en kennisoverdracht gewerkt moet worden. Het verslag van de invitational conference is op te vragen bij het secretariaat van de afdeling zorg (Mieke Hommels of Karina de Kort), telefoon: (030) 297 11 31.

* Henk Verburg (030) 297 11 00

Oorlogsgetroffenen hebben baat bij zelfhulpgroepen Oorlogsgetroffenen en hun familieleden hebben baat bij contacten met lotgenoten. Zij hebben dankzij zelfhulpgroepen minder psychische klachten en maken minder gebruik van professionele hulpverlening dan zonder deze vorm van zelfhulp. In de groepen kunnen zij hun verhaal kwijt, krijgen meer inzicht in hun problemen en hun zelfvertrouwen neemt toe. Ons land telt ongeveer veertig zelfhulpgroepen voor oorlogsgetroffenen (en hun familie) uit de Tweede Wereldoorlog en de tijd van de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië. Zij worden geleid door lotgenoten.
Het Trimbos-instituut en de Universiteit Utrecht deden onderzoek naar het functioneren van deze zelfhulpgroepen. De onderzoekers (J. Kerseboom, K. Geelen en J. van den Bout) hielden interviews en namen enquêtes af bij deelnemers en begeleiders van groepen. De deelnemers hadden vaak zeer ernstige, traumatische ervaringen tijdens de oorlog opgedaan. De groepen bieden hen een mogelijkheid om zich uit te spreken. Zij vinden er erkenning en herkenning van hun problemen.
Ondanks het nuttige effect blijkt de professionele hulpverlening zelden te verwijzen naar zelfhulpgroepen. Het oprichten van groepen gebeurt door vrijwilligers. Waar zulke vrijwilligers ontbreken, zijn ook geen groepen. De onderzoekers concluderen dat de behoefte aan zelfhulpgroepen groter is dan het bestaande aanbod. Bekeken moet worden hoe deze 'witte vlekken' opgevuld kunnen worden. Ook verdient het aanbeveling het nut van zulke groepen voor slachtoffers van oorlog en geweld die onlangs als vluchteling in ons land zijn gekomen, verder te verkennen.
Het onderzoek is verricht in opdracht van de stichting ICODO (Informatie- en Coördinatieorgaan Dienstverlening Oorlogsgetroffenen), die de zelfhulpgroepen ondersteunt door onder meer deskundigheidsbevordering van de begeleiders.
Donderdag 8 februari is het eerste exemplaar van het eindrapport uitgereikt aan Bert Middel, Tweede Kamerlid voor de PvdA.

J. Kerseboom, K. Geelen, J van den Bout Uitspreken. Zelfhulpgroepen voor familie van oorlogsgetroffenen. Uitgave: Trimbos-instituut. Trimbos-reeks 2000-9, prijs f 35,-. Te bestellen bij telefoniste Trimbos-instituut (030) 297 11 00.

* Karel Geelen (030) 297 11 00

`Omgaan met depressie' nu ook voor jongvolwassenen Eind 1998 is de afdeling Preventie van het Trimbos-instituut gestart met het project 'Implementatie van de cursus Omgaan met depressie in de preventieve GGZ'. De cursus heeft tot doel mensen met depressieve klachten kennis en vaardigheden aan te bieden om de neerwaartse spiraal van depressiviteit te doorbreken. De cursus wordt door een toenemend aantal GGZ-instellingen gegeven aan groepen volwassenen (20-55 jaar) en ouderen (55+). Op initiatief van het Riagg IJsselland en de Hogeschool IJselland is voorjaar 2000 een aparte cursus ontwikkeld voor jongvolwassenen (18-25 jaar). Deze cursus is inmiddels in vier Universiteiten en Hogescholen gegeven aan studenten met depressieve klachten. Zowel de cursisten als de begeleiders van de cursus waren tevreden met de inhoud en resultaten van de cursus. Het cursusmateriaal is onder de titel Grip op je dip. Zelf je somberheid overwinnen verschenen bij het Trimbos-instituut (PFGGZ001, f 29,50; draaiboek PFGGZ002, f 8,--). In de
periode maart-april 2001 worden diverse trainingen georganiseerd voor begeleiders van de cursus voor jongvolwassenen, volwassenen en ouderen. Voor meer informatie en inschrijfformulieren voor de trainingen kunt u contact opnemen met:

* Ineke Voordouw of Carola Vos (030) 297 11 00
Out of your mind
Televisieserie over drugs
Op zondag 4 februari startte Veronica met een 8-delige serie informatieve televisieprogramma's over drugs. Acht weken lang zijn en worden onder de titel Out of your mind door presentatrice Floortje Dessing verschillende soorten drugs onder de loep genomen en de kijkers geïnformeerd over de werking en de gevaren. De serie kwam tot stand in nauwe samenwerking met de afdeling Preventie (Ilona Sweep en Jan Bevers) van het Trimbos-instituut.
Elke aflevering heeft zijn eigen thema, zoals 'drugs en het dagelijks leven', 'drugs en handel', en 'drugs en gezondheid'. Het programma begint steeds met een portret van een jongere die over zijn of haar druggebruik praat. Aansluitend hierop krijgt de kijker aan de hand van een animatiefilmpje uitleg over een bepaalde drug: herkomst, productie, werking en de gevaren ervan. Verder zijn de programma's gevuld met actuele reportages over onderwerpen als drugs en verkeer, de opsporing van drugs en een onderzoek naar eventuele blijvende schade van XTC op de hersenen. Tenslotte besteedt Out of your mind aandacht aan mensen bij wie druggebruik een probleem in hun leven is geworden.

De videobanden in de serie Out of your mind zijn (onder voorbehoud) te bestellen bij de afdeling Preventie van het Trimbos-instituut (030) 297 11 00).

* Jan Bevers (030) 297 11 00

Zorgprogramma's vanuit cliëntenperspectief
Cliëntenparticipatie is bij de ontwikkeling van zorgprogramma's in veel GGZ-regio's nog geen gemeengoed. In de regio Midden-Westelijk Utrecht zijn de instellingen voor GGZ en verslavingszorg nu zo'n twee jaar bezig met het opstellen van zorgprogramma's. Een verzoek om participatie van GGZ-cliënten in dit project werd neergelegd bij het Platform GGZ Utrecht. Vanuit het platform werd daarop een werkgroep 'zorgprogramma's vanuit cliëntenperspectief' opgericht. In deze werkgroep zitten afgevaardigden van cliënten en een familieorganisatie, samen met een afgevaardigde van de stuurgroep. Ondersteuning hierbij wordt gegeven door het Steun- en informatiepunt GGZ Midden-Westelijk Utrecht. Deze werkgroep ontwikkelde een langerlopend informatie- en participatietraject over zorgprogramma's voor en door GGZ-cliënten en hun naast betrokkenen. Uitgangspunt van dit traject is dat cliënten (en hun naasten) eerst over de nodige informatie moeten kunnen beschikken alvorens zij daadwerkelijk kunnen participeren in de ontwikkeling en invoering van zorgprogramma's. Het traject bestaat uit verschillende fasen:

1. De opzet van laagdrempelige informatievoorziening aan cliënten en hun familie over zorgprogramma's: de samenstelling van een informatiepakket, het opzetten van een helpdesk en de organisatie van algemene voorlichtingsbijeenkomsten over het fenomeen zorgprogramma's.

2. Het geven van voorlichting over de inhoud van de verschillende zorgprogramma's en het op gang brengen van de uitwisseling van ideeën en ervaringen met cliënten en hun familie.
3. De organisatie van cliëntenpanelbijeenkomsten om de discussie te organiseren over de inhoud en vraaggerichtheid van de zorgprogramma's.
De eerste fase van het informatietraject, waartoe samenwerking werd gezocht met het Trimbos-instituut, is eind 2000 afgerond. In de regio Utrecht werd vijfmaal een informatiebijeenkomst georganiseerd. Tijdens de informatiebijeenkomsten werd aan de hand van een praktijkverhaal gesproken over de veranderingen die de invoering van de zorgprogramma's met zich meebrengen voor GGZ-cliënten. De informatiebijeenkomsten zijn een succes. In totaal kwamen meer dan honderd personen naar de bijeenkomsten (50 cliënten, 20 familieleden en 40 anderen, met name hulpverleners, cliëntondersteuners, beleidsmedewerkers). Tijdens de bijeenkomsten passeerden een groot aantal kenmerken van zorgprogrammering de revue. Bovendien werden ervaringen van de aanwezigen met (knelpunten in) de hulpverlening naar voren gebracht en werden kritische kanttekeningen geplaatst bij de nieuwe (zorgprogramma)plannen voor de GGZ.
Binnenkort komt een rapport beschikbaar over de opzet, inhoud en uitkomsten van deze eerste fase van het informatietraject. Ter ondersteuning van het project werd door het Platform GGZ Utrecht een goed leesbaar boekje over zorgprogramma's uitgegeven (auteur is René Kragten).

Het boekje en het rapport kunnen (tegen een vergoeding) besteld worden bij Marja de Ruiter, Steunpunt GGZ Utrecht, tel. (030) 236 93 20, e-mail: steunpunt@ggzutrecht.nl

* Wilma Boevink (030) 297 11 00

Nationaal Verslavingsdebat
In het Beatrixtheater van de jaarbeurs wordt op 27 maart van 10.00-16.00 uur het Nationaal Verslavingsdebat gehouden. Het debat, waaraan ook wordt meegewerkt door het Trimbos-instituut, vormt de kern van het 'kennisfestival' waarmee de Universiteit van Utrecht zijn 365-jarig bestaan viert. Inschrijven kan bij m.vandenadort@med.uu.nl of schriftelijk bij het Rudolf Magnus Instituut, postbus 85060, 3508 AB Utrecht. Het debat is gratis, de lunch kost dertig gulden.
Dat een universiteit verslaving en middelengebruik als hoofdthema kiest is opmerkelijk. Onderzoek op dit gebied is onderontwikkeld. Maar de Universiteit Utrecht kijkt vooruit. Deze instelling constateert dat in de samenleving weinig bekend is over verslaving en middelengebruik en dat de meningen uiteenlopen. Voldoende reden om de stand van zaken op te maken.
Aan de orde komen:

* De rol van de hersenen in middelengebruik tegenover de rol van de cultuur (house parties). Rien Verbaten, hoogleraar psychofarmacologie treedt hier in het krijt tegen criminoloog Dirk Korf.

* Gedogen of niet? Sociaal-wetenschapper Peter Cohen laat zich misschien verleiden tot een pleidooi voor supermarktheroïne, Kamerlid Wim van der Camp zal aandringen op drooglegging;
* Gokken: je geld of je leven? Hier kruizen socioloog Henk Garretsen en directeur Sjef Czyzewski de degens;

* De rol van de antisociale persoonlijkheid. Psychiater Herman van Praag benadrukt de rol van ziekte, opponent Eric van Ree kiest voor de interpretatie van `zinvol gedrag';

* Op zoek naar hulp? Hier variëren de opties van gedwongen opsluiting (Adèle Hoekstra) tot het gedogen van crack-kelders (dominee Hans Visser);

* Het debat eindigt met een taxatie van de uitkomst van lange-termijn druggebruik. Worden de gebruikers gezond wakker omdat bijvoorbeeld heroïne niet zo schadelijk is (Arno Adelaars) of moeten zij hersenschade voor lief nemen (Melchior Hoes)?

De belangrijkste informatiebron voor het debat vormt het Jaarbericht 2000 van de Nationale Drug Monitor, die tegen die tijd van de persen is gerold.

* Henk Rigter (030) 297 11 00

2|01

Nummer 2, 22 februari 2001

Colofon

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kenniscentrum voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie

Henk Maurits,
email: hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg,
e-mail: hverburg@trimbos.nl

Opmaak

Heidie Wisselo

Adreswijzigingen

Peter Stark,
e-mail: pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 00
Bibliotheek 030 297 11 17
Mediatheek 030 297 11 13
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Informatie Lijn 0900-1995

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11

Homepage

Copyright © 2001 Trimbos-instituut All rights reserved.