Jeugdpolitie , vanaf woensdag 7 maart op NET 5.
Jeugdcriminaliteit staat enorm in de belangstelling. Elke dag haalt dit onderwerp de krant. Drugs, zinloos geweld, wapens, overvallen en berovingen: ook jongeren deinzen nergens voor terug. Momenteel vinden er veelvuldig zeer tragische incidenten plaats. Justitie heeft haar handen vol aan de afhandeling van jeugdzaken, zelfs zoveel dat er een tekort is aan jeugdofficieren van justitie.
NET 5 komt dit seizoen met Jeugdpolitie , een twaalfdelige serie over de jeugdafdeling van de regiopolitie Twente. In totaal kent de politie Twente vijftig jeugdagenten. Deze agenten treden niet alleen op als er problemen zijn, maar proberen ook preventief in contact te staan met jongeren die op de rand van de criminele afgrond balanceren. De gevallen waarmee ze te maken krijgen zijn vaak schrijnend. Veel jongeren zijn al meerdere malen in contact geweest met de politie voor diefstal, beroving, of overmatig drugsgebruik. De jeugdagent probeert te voorkomen dat deze jongeren verder afglijden.
Opvallend in de serie is ook de jonge leeftijd waarop veel jongeren al in aanraking komen met de politie. Een voorbeeld daarvan is een meisje dat al vanaf haar negende alcoholist is. Of het 12-jarige jongetje Stefan dat al 6 jaar steelt en de 9-jarige Michael, een ongeleid projectiel die de kinderen in de buurt en op school schopt en slaat. Vaak weten de ouders zich geen raad met de situatie. Ze raken gefrustreerd als ze tegen lange wachtlijsten oplopen in de hulpverlening. In de serie wordt aandacht besteed aan de achtergronden van deze problematiek.
In de serie Jeugdpolitie worden per aflevering telkens drie dossiers belicht. Het zijn indringende reportages over jongeren die dreigen te ontsporen of al zijn ontspoord. De politie begeleidt deze probleemjeugd en probeert ze weer op het rechte pad op te krijgen en te houden.
De jeugdagent is de gids in de complexe wereld van de jeugdproblematiek. Niet alleen de jeugd zelf maar ook het referentiekader, de achtergronden en de drijfveren worden belicht. In de serie is de jeugdagent de spin in het web. Hij/zij heeft veel contact met jeugd, ouders, scholen, maatschappelijke hulpverlening.
De jeugdagent is naast zijn specialisatie eveneens 'gewoon politieman' en draait mee in weekenddiensten, surveillancediensten of is lid van de ME. Ook tijdens deze werkzaamheden krijgt de jeugdagent te maken met die jongeren, waar hij tijd en energie in heeft gestoken, om ze op het rechte pad te houden.
De jeugdagent manoeuvreert constant tussen het vertrouwen winnen en houden van jongeren en ingrijpen als de situatie uit de hand loopt. Hij moet de jeugd in toom houden, ze proberen te overtuigen van hun ongelijk. Hij zal de criminele jongere vanuit het politiebureau ook vaak begeleiden naar huis en zal dit kind gedurende kortere of langere tijd in de gaten houden.
Een aantal jaren geleden was regiopolitie Twente het eerste korps in Nederland dat speciale jeugdagenten in dienst nam. Door deze aanpak is de jeugdcriminaliteit in Twente ten opzichte van vijf jaar geleden met 15% gedaald. Inmiddels heeft bijna elk regiokorps een aparte jeugdafdeling.
Het programma is een vervolg op de docusoap Regio Politie die vorig jaar te zien is geweest bij SBS 6. Een van de afleveringen uit deze serie won in december 2000 de TransAct prijs voor de beste documentaire over seksueel geweld.
Jeugdpolitie wordt gemaakt door Noordkaap TV Producties.