Greenpeace



Amsterdam, 1 maart 2001

Sterke arm belet milieuorganisatie actie te voeren tegen nucleaire vervuiling rond opwerkingsfabrieken

Actievoerders Greenpeace gearresteerd op route kerntransport

De ME heeft Greenpeace vanochtend belet actie te voeren tegen nucleaire vervuiling rond opwerkingsfabrieken. Actievoerders van Greenpeace waren begonnen om een omgebouwde container te bevestigen aan het wegdek op de route van een transport met kernafval. Vier mensen wilden zich aan de buitenkant van die container vastmaken . Tegelijkertijd zaten vijf actievoerders binnenin de container klaar om de container met ijzeren pijpen aan het wegdek te bevestigen. De ontwikkelingen rondom de arrestaties zijn live te volgen op internet middels een webcamera die in de container is geplaatst. De milieuorganisatie hoopte met deze actie te voorkomen dat gebruikte brandstofstaven uit de kerncentrale in Dodewaard een opwerkingsfabriek in het Britse Sellafield bereiken.

Vandaag vinden twee nucleaire transporten plaats. Dat is voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis. Het transport van de kerncentrale in het Gelderse Dodewaard voert via de haven van Vlissingen naar Groot-Brittannië. De centrale in Borssele stuurt vandaag afval richting de opwerkingsfabriek in het Franse La Hague. Drie jaar lang werd er geen afval uit Nederlandse kerncentrales vervoerd naar buitenlandse opwerkingsfabrieken. Dit omdat de containers waarin de brandstofstaven worden vervoerd aan de buitenkant radioactiever waren dan was toegestaan. Daarna bleken ook de transportvergunningen ondeugdelijk. Sinds december vorig jaar hebben er drie transporten plaatsgevonden. Greenpeace is daartegen in het geweer gekomen.

De Amsterdamse rechtbank vond in december dat Greenpeace actie mag voeren tegen het transport naar Sellafield. Op basis van dezelfde feiten besloot de rechter in Middelburg echter onlangs dat Greenpeace geen vertraging mag veroorzaken bij het transport naar de fabriek in La Hague. Greenpeace vindt dat ze moet kunnen protesteren tegen de transporten omdat opwerking van brandstofstaven een zeer vervuilende bezigheid is.

Opwerking is een proces waarbij met behulp van chemicaliën plutonium wordt onttrokken aan brandstofstaven uit kerncentrales. Daarbij komt veel radioactiviteit vrij, die door opwerkingsfabrieken deels in lucht en water wordt geloosd. Ooit is men begonnen met opwerking omdat het plutonium gebruikt kon worden voor kernwapens. Inmiddels is er geen bestemming meer voor het plutonium. Toch blijven de kerncentrales hun afval naar opwerkingsfabrieken sturen. Met als argument dat er nu eenmaal contracten zijn afgesloten.

Volgens Greenpeace is het mogelijk om die opwerkingscontracten op te zeggen zonder torenhoge financiële claims te krijgen. De Tweede Kamer zou dan een verbod op de uitvoer van kernafval aan moeten nemen. Een brief met een juridisch advies over een dergelijk verbod is inmiddels richting de woordvoerders van de verschillende politieke partijen gestuurd. Bezoekers van de Greenpeace-website kunnen het pleidooi ondersteunen door een e-mail naar de politici te sturen.



Greenpeace Nederland, Keizersgracht 174, 1016 DW Amsterdam, 020 - 4223344, Giro 44, www.greenpeace.nl, info@greenpeace.nl

disclaimer



ontwerp: studio de nes