Nationaal Dubo Centrum

Startdebat 1 maart 2001: Een Duurzame samenleving? De mens als (f)actor!

Op donderdag 1 maart aanstaande opent Tineke Netelenbos, minister van Verkeer en Waterstaat, het Nationale startdebat over de Duurzame samenleving. Tevens geeft zij het startsein van de thema-actie voor de jeugd 'De leukste straat is de straat van de toekomst'. De manifestatie vindt plaats vanaf 10.15 uur in de Statenzaal van het provinciehuis in Den Haag en eindigt rond 16.00 uur.

In het ochtendprogramma gaan acht prominente Nederlanders, onder wie ook de minister, in debat met elkaar en met de aanwezigen in de zaal. Centraal thema van het debat is 'De mens als (f)actor bij het realiseren van een duurzame samenleving'. Tijdens het middagprogramma wordt in twee workshops dieper ingegaan op de uitkomsten van het ochtendprogramma.
De organisatoren van de manifestatie zijn de stichting De Nationale Toekomstprijs, het Nationaal Dubo Centrum en KEI. Deze organisaties willen laten zien dat de wereld van morgen geen toekomstdroom is, maar iets waar je dagelijks en concreet aan kunt werken.

Het panel in het ochtendprogramma bestaat uit:

* Mevr. T. Netelenbos, minister van Verkeer en Waterstaat
* Mevr. A.M.E. Janssen, lid Jongeren Milieu Actief en deelneemster "The Bet"

* Mevr. mr. M.E.C. Pernot, directeur Vereniging Eigen Huis
* Dhr. prof. ir. C.A.J. Duijvestein, hoogleraar Technische Universiteit Delft

* Dhr. J. Franssen, Commissaris van de Koningin in de provincie Zuid-Holland

* Dhr. B.J. Krouwel, stafgroep Duurzame ontwikkeling Rabobank Nederland

* Dhr. C.C.M. Vendrik, lid GroenLinks-fractie Tweede Kamer
* Dhr. ir. J. van der Vlist, voorzitter Nationaal Dubo Centrum, Dijkgraaf Uitwaterende Sluizen in Hollands Noorderkwartier

Discussieleider voor de gehele dag is de heer Jan Terlouw, senator en voorzitter van de landelijke jury van De Nationale Toekomstprijs.

In de middag worden in twee workshops de conclusies van het ochtenddebat concreet toepasbaar gemaakt voor de activiteitenprogramma's van de drie organiserende partijen.

Workshop Nationaal Dubo Centrum en KEI:
Stedelijke vernieuwing: Mensenwerk!
In de workshop discussiëren drie deskundigen onder leiding van de heer J. van der Vlist, aan de hand van een aantal stellingen. Naast uitwisseling van ideeën is er in deze workshop volop aandacht voor de problemen en mogelijke oplossingen rond stedelijke vernieuwing. Discussie over deze thema's moet leiden tot een actielijst: wie moet wat doen voor stedelijke vernieuwing in 2001.

Workshop Nationale Toekomstprijs:
Toekomstcomités, motor achter Verandering
De basis van De Nationale Toekomstprijs ligt bij lokale comités van burgers, bedrijven en instellingen, dus dicht bij mensen in gemeenten. Zij zoeken concrete praktijkvoorbeelden en organiseren activiteiten om deze voorbeelden onder de aandacht te brengen. Zo maken zij mensen in de directe omgeving enthousiast om zelf ook aan de slag te gaan. Tijdens deze workshop worden inspirerende ideeën vanuit de praktijk aangereikt. Ook worden eigen ervaringen uitgewisseld en wordt er gediscussieerd met een panel van deskundigen waarmee de Nationale Toekomstprijs samenwerkt.
De workshop staat onder leiding van de heer B.J. Krouwel. Het uiteindelijke doel van deze workshop is dat iedereen naar huis gaat met een hoofd vol bruisende ideeën, veel nieuwe contacten en niet kan wachten om zelf in gemeenten aan de slag te gaan.

"De leukste straat is de straat van de toekomst" Rond 12.00 uur geven Tineke Netelenbos, minister van Verkeer en Waterstaat, en de jeugdtheatergroep Spike U! het startschot voor de thema-actie van De Nationale Toekomstprijs. Deze actie is bestemd voor drie leeftijdscategorieën: basisschool, voortgezet onderwijs en studenten. Deelname kan individueel of in groepsverband. De uitdaging voor de jeugd is: laat je creativiteit over de ideale woonomgeving de vrije loop in gedicht, video, muziek, beeld (tekening of schilderij), maquettes of op andere wijze; pak pen, penseel of videocamera en laat zien hoe de ideale woonomgeving er in de toekomst uitziet. De jury bestaat uit Inger Marie Pedersen (studente Industrieel Ontwerp, TU Delft), Maaike Ankum en Josje Kappe (beiden deelnemer aan het Nationaal Jeugddebat 2001), Hans Smit (Jeugdjournaal) en Gerrit Vledder (Code Name Future). Voorzitter van de jury is Tineke Netelenbos.
Per categorie is een hoofdprijs van 2.500, 3 tweede prijzen van 500 en 10 aanmoedigingsprijzen van 100. De inzending moet uiterlijk 10 augustus zijn ontvangen.

De Nationale Toekomstprijs
De Nationale Toekomstprijs is een prijs voor het beste plan of project voor de wereld van morgen. Het is een prijs vóór en dóór mensen. Via deze prijs wordt het abstracte begrip "DUURZAAM" vertaald: concreet, begrijpelijk, zonder moeilijk of ingewikkeld te doen. De prijs wordt uitgereikt in drie categorieën: individuen, non-profit instellingen en bedrijven. De inzendingen moeten voldoen aan vier criteria tegelijkertijd; ecologisch, economisch, sociaal en inspirerend. Wie op alle punten scoort, maakt kans op de Toekomstprijs ter waarde van 25.000.
De prijsuitreiking op 18 oktober 2001 is het sluitstuk van een heel traject van activiteiten door het jaar heen: een startdebat, een thema-actie voor de jeugd "De leukste straat is de straat van de Toekomst" , netwerkconferenties, lokale toekomstdagen in nu al 140 gemeenten, en Duurzame Dinsdag op 4 september.

Meer informatie over het programma en een inschrijvingsformulier vindt u hier.

23 februari 2001