Gemeente Rotterdam

Pakket maatregelen tegen agressie in openbaar vervoer

Uitbreiding van bevoegdheden voor kaartcontroleurs, invoering van de conducteur op de tram, tourniquets in de metro, vrijmaken van capaciteit bij politie voor het openbaar vervoer en verhaal van alle schade bij daders van geweld. Dit is het pakket van maatregelen dat de vervoerswethouder Nico Janssens en RET-directeur Ronald Clayden vanochtend in een overleg met de Burgemeester en politie hebben gepresenteerd als reactie op het toegenomen geweld in het openbaar vervoer. Afgesproken is dat voor het zomerreces over deze nog verder uit te werken voorstellen besluiten moeten worden genomen.

Voor de financiering van de voorstellen zal de Stadsregio Rotterdam, rijk en de gemeente Rotterdam over de brug moeten komen. Wethouder Janssens zal zich onder meer bij minister Netelenbos hard maken voor een spoedige toekenning van de claim van fl. 85 miljoen die de gezamenlijke openbaar vervoersbedrijven recentelijk voor de veiligheid in het openbaar vervoer hebben ingediend. "Aan veilig openbaar vervoer voor burgers en personeel hangt een prijskaartje. Ik zou echter dat geld veel liever willen besteden aan beter openbaar vervoer. Echter de realiteit maakt deze maatregelen noodzakelijk", aldus wethouder Janssens.

Conducteur
De praktijk wijst uit dat kaartcontroleurs gebaat zijn bij een uitbreiding van hun bevoegdheden om zodoende bij verbaliseren en aanhouding handboeien te mogen gebruiken. Deze maatregel wordt binnenkort voorgelegd aan de gezagsdriehoek (Burgemeester, Hoofdcommissaris van Politie, Hoofdofficier van Justitie). Aan hen wordt ook gevraagd om capaciteit binnen de politie vrij te maken voor ondersteuning in het openbaar vervoer. De RET zal daarnaast aan de gemeenteraad een voorstel indienen voor (gefaseerde) invoering van de conducteur op de tram.

Tourniquets
Het voornemen is om tourniquets eind 2002 in te voeren op de nu in aanbouw zijnde Beneluxlijn en de Hoekse Lijn (NS). Als het aan wethouder Janssens en de RET ligt moet spoedig daarna de hele metrolijn een gesloten instapregime krijgen. Voor uitvoering van deze maatregel zal wethouder Janssens ondersteuning vragen aan het regiobestuur en minister Netelenbos. Een versnelde invoering van de chipcard wordt daarbij als noodzakelijk ervaren.

Niet accepteren geweld
Wethouder Nico Janssens (ook personeel en organisatie) wil dat alle gemeentelijke diensten een geweldsprotocol invoeren, analoog aan dat van de politie en de RET. Van geweld en/of agressie tegen ambtenaren moet te allen tijde aangifte gedaan worden, zowel vanuit het oogpunt van goed werkgeverschap als vanuit het oogpunt van strafrechtelijke handhaving (vervolging van de dader). Gemeentelijke diensten moeten een actieve rol voeren in ondersteuning, begeleiding, verwijzing, opvang e.d. van betrokken ambtenaren die slachtoffer zijn van geweld. Eén van de elementen daarbij is ook het verhalen van de (im)materiële schade op de dader. Het slachtoffer krijgt hierbij juridische ondersteuning van de gemeente. Ook zal de gemeente actief proberen zoveel mogelijk geleden schade (doorbetalen loon bij ziekte, economische schade) op de dader te verhalen. Nico Janssens: "Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat wie aan gemeenteambtenaren komt, op behoorlijke financiële claims kan rekenen. Wij zullen geweld niet accepteren."