Datum: 20010301 Homepage: Ministerie van Justitie locatie: inp/2001/03/01/b109.htm titel: Start website huiselijkgeweld.nl url: http://www.minjust.nl/c_actual/persber/pb0725.htm Arnold zegt: Ministerie Justitie persberichten - index - voorlichting@best-dep.minjust.nl Titelbalk gaf: Start website huiselijk geweld Afzender is: nbcode: nb101 nb13 nb19 NL00 nb101 Homepage: Ministerie van Justitie

Ministerie van Justitie

01.03.01

Veel initiatieven in Plan van Aanpak

Start website huiselijk geweld

Vandaag is de website www.huiselijkgeweld.nl gestart. De website is een digitaal kenniscentrum voor organisaties (politie, gemeenten en hulpverlening) die actief zijn in de aanpak van huiselijk geweld. Maar ook slachtoffers van huiselijk geweld kunnen op de website informatie vinden over lokale instanties die hulp kunnen bieden. De website is een initiatief van het ministerie van Justitie en maakt onderdeel uit van het project voorkomen en bestrijden huiselijk geweld. Minister Korthals van Justitie heeft onlangs een plan van aanpak huiselijk geweld verzonden aan de Tweede Kamer.

Geweld, ook in huiselijke kring, is een ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit en de persoonlijke levenssfeer. In veel gevallen leidt het ook tot daadwerkelijke strafbare feiten. Het ministerie van Justitie is daarom samen met andere departementen en organisaties van binnen en buiten de overheid een project gestart, gericht op deskundigheidsbevordering, het formuleren van (regionaal) beleid, betere informatie-uitwisseling en samenwerking en betere hulpverlening aan slachtoffers zowel als behandeling van plegers van geweld. Inmiddels zijn er al enkele activiteiten in gang gezet, vastgelegd in een plan van aanpak.

Een van de maatregelen uit het plan van aanpak is de voorbereiding van een wetsvoorstel waarin het strafmaximum voor eenvoudige mishandeling wordt verhoogd van twee naar drie jaar. In combinatie met de strafverzwaringsgrond (art 304 WvSr, misdrijf begaan in familierechtelijke betrekking) kan dit in beginsel betekenen dat de dader in voorlopige hechtenis genomen kan worden en ook buiten heterdaad aangehouden kan worden. Als bijzondere voorwaarde bij de schorsing van de voorlopige hechtenis kan een straatverbod worden opgelegd. Met deze maatregelen wordt voorkomen dat in eerste instantie het slachtoffer het huis moet verlaten in plaats van de dader. Tevens wordt er tijd gecreëerd om bijvoorbeeld een traject uit te stippelen voor pleger en slachtoffer in samenwerking met politie, justitie en hulpverlening.

Verder is er een protocol in ontwikkeling waarin duidelijk wordt hoe de politie kan optreden bij (vermoedens van) huiselijk geweld. Inmiddels lopen er bij de politie vele interventie-projecten gericht op de dader. Ook wordt onderzocht of er op elk parket bij het openbaar ministerie een coördinator huiselijk geweld kan worden aangesteld.

Voor de decentrale overheden is er een draaiboek opgesteld met daarin een handleiding voor het opstellen van een regionaal plan van aanpak huiselijk geweld. Dit draaiboek is inmiddels gepresenteerd tijdens enkele regionale conferenties.

Ten behoeve van slachtoffers is er een handleiding in ontwikkeling waarin staat vermeld welke acties een (potentieel) slachtoffer kan nemen om het huiselijk geweld te stoppen. Voor kinderen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld zijn er diverse projecten die de weerbaarheid vergroten.

Voor het melden van (vermoedens van) kindermishandeling en het vragen van advies zal er binnenkort een landelijk telefoonnummer beschikbaar komen. De beller wordt dan doorgeschakeld naar een regionaal Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Het nummer is 24 uur per dag bereikbaar.

De vandaag geopende website bevat het laatste nieuws, de agenda en recente publicaties over het thema huiselijk geweld. Daarnaast is er informatie over de verschillende organisaties en projecten die zich in Nederland bezighouden met de aanpak van huiselijk geweld. Per project of organisatie wordt een korte beschrijving gegeven, inclusief (internet)adressen en telefoonnummers. Via www.huiselijkgeweld.nl kan men ook rechtstreeks doorlinken naar de sites van relevante organisaties.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 01-03-2001