Ministerie van Financien

Titel: Jaarbericht Nederlandse staatsobligaties 2001 naar Kamer



Persberichtnr.


01/064


Den Haag


1 maart 2001




Jaarbericht Nederlandse staatsobligaties 2001 naar Kamer

Minister Zalm van Financiën heeft vandaag zijn jaarlijkse toelichting op het financieringsbeleid aan de Tweede Kamer gezonden. In dit jaarbericht Nederlandse staatsobligaties 2001 worden alle onderdelen van het financierings- en geldmarktbeleid voor dit jaar belicht.

Nieuwe 10-jarige lening

Voor het eerst sinds lange tijd daalt de omvang van de staatsschuld. Sinds 1975 nam de schuld jaarlijks toe, tot een niveau van 184,6 miljard euro eind 1999. De daling tot 174,2 miljard euro aan het einde van 2000 is een gevolg van het vorig jaar gerealiseerde begrotingsoverschot. In 2001 zal de schuld naar verwachting verder dalen. De financieringsbehoefte het bedrag dat de Staat jaarlijks moet lenen is in 2001 kleiner dan 20 miljard euro. Daarom wordt dit jaar slechts één nieuwe lening uitgegeven, met een looptijd van 10 jaar. Daarnaast kunnen oude leningen met een resterende looptijd van drie jaar worden heropend. De nieuwe 10-jarige lening krijgt een omvang van tenminste 10 miljard euro en wordt uitgegeven in verschillende tranches. De eerste uitgifte van de nieuwe lening vindt plaats op 13 maart 2001.

Renteswaps ondersteunen risicomanagement

In het kader van zijn risicobeheer moet de Staat een evenwichtige keuze maken tussen korter (goedkoper) en langer (minder risicovol) financieren. Deze keuze is gebaseerd op de Asset and Liability Management studie die door het Agentschap van het Ministerie van Financiën in 1997 en 1998 is verricht. Als uitvloeisel van die studie heeft de Staat de afgelopen jaren een actief risicomanagement van de schuld ingezet, gebaseerd op uitgifte van een combinatie van drie- en tienjarige leningen. Aangezien in 2001 minder driejarige leningen zullen worden uitgegeven, zal gebruik worden gemaakt van zgn. renteswaps om de schuldportefeuille de gewenste kort-lang samenstelling te geven. Een renteswap is een contract tussen twee partijen die hun renteverplichtingen ruilen. Het jaarbericht bevat een uitgebreide beschrijving van het soort swapcontracten dat de Staat gaat gebruiken.

Dutch Treasury Certificates op MTS Amsterdam

MTS Amsterdam is een elektronisch handelsplatform voor Nederlandse staatsleningen. Het is een joint venture van de Nederlandse Staat, de dertien Primary Dealers voor Nederlandse staatsleningen en MTS SpA (Italië). MTS Amsterdam is operationeel sinds september 1999 en heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de goede verhandelbaarheid van Nederlandse staatsleningen. Naast staatsleningen geeft het Agentschap ook schatkistpapier uit met een looptijd van 3 tot 12 maanden: de Dutch Treasury Certificates of DTCs. In de loop van 2001 zullen de voordelen van handelen op MTS Amsterdam ook gaan gelden voor DTCs. Market makers voor DTCs op MTS Amsterdam zijn de dertien Primary Dealers, alsmede een aantal nieuwe participanten: de Single Market Specialists voor DTCs. Tot nu toe hebben zeven marktpartijen een aanvraag ingediend om te worden toegelaten als Single Market Specialist.

Elektronische uitgifte van staatsleningen en DTCs

Verkoop van staatsleningen aan de Primary Dealers vindt gewoonlijk plaats via telefonisch contact. In 2001 krijgen de veilingen een elektronische vorm. Uitgifte aan de Primary Dealers vindt dan plaats via de beeldschermen van MTS Amsterdam. Dit vergroot snelheid en transparantie van het proces, terwijl de levering en betaling volledig zullen zijn geautomatiseerd. Ook de veilingen van DTCs, twee maal per maand, zullen in 2001 volledig elektronisch plaatsvinden.

Het beleidsoverzicht Nederlandse staatsobligaties 2001 is mede gericht op Nederlandse en internationale beleggers. Het wordt gepubliceerd in de Nederlandse en de Engelse taal. Beide versies zijn beschikbaar op de internetpaginas van het Agentschap van het Ministerie van Financiën :

Downloads (PDF-bestanden)

NL

Grootte/Size

UK

Jaarbericht 2001 integraal

2700 Kb

Annual Outlook Complete

Hoofdstuk 1 t/m 4

1700 Kb

Sections 1-4

Bijlagen

680 Kb

Annexes

Statistische informatie

100 Kb

Statistical information

Woordvoerder: Frits Kemperman