Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Families First voor licht verstandelijk gehandicapten blijkt bruikbaar


1 maart 2001


Families First is een crisisinterventiemethode waarbij jeugdigen niet uit huis worden geplaatst maar thuis hulp krijgen. Onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van deze methode bij licht verstandelijk gehandicapte jongeren laat een positief resultaat zien: de gezinnen en aanmelders zijn tevreden en na een half jaar woont ruim driekwart van de doelgroep nog steeds thuis.

Pilotprojecten Families First
In 1998 zijn vier pilotprojecten Families First voor jongeren met een lichte verstandelijke handicap gestart om te onderzoeken of dit een bruikbare methode is voor deze doelgroep. In plaats van een behandeling van de gehandicapte jongere in een Orthopedagogisch Centrum kreeg het gezin Families First aangeboden. Een gezinsmedewerker ging naar het gezin toe en keek samen met de gezinsleden wat er moest veranderen zodat de jongere op een veilige en verantwoorde wijze thuis kon blijven wonen. De vier pilotprojecten vonden plaats in Amsterdam, Den Haag, Nijmegen en Twente en kregen vanuit het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW en de William Schrikker Stichting ondersteuning bij het realiseren van de hulp aan de gezinnen.

Belangrijkste resultaten evaluatieonderzoek
Onderzoek naar deze vier pilotprojecten door PI-Research wijst uit dat Families First een bruikbare methode is voor de doelgroep licht verstandelijk gehandicapten. Een half jaar na afsluiting van de hulp woont ruimt driekwart van de jongeren nog steeds thuis en bij meer dan de helft van hen is het probleemgedrag beduidend afgenomen. De meerderheid van de gezinswerkers en bijna de helft van de aanmelders beoordeelt de hulpverlening zes maanden na beëindiging van de hulp als succesvol.

Publicaties
In de NIZW-publicaties Families First voor licht verstandelijke gehandicapten. Eindverslag. Deel 1 en Deel 2 komen de opzet van de pilotprojecten en het evaluatieonderzoek aan bod. In Deel 1: Procesverslag staan de ervaringen met de vier pilotprojecten centraal. De auteurs leggen verantwoording af over de gekozen opzet van de pilots. Speciaal voor organisaties die projecten willen starten bevat het rapport een implementatieplan. Daarnaast zijn tal van bijlagen opgenomen met formats, protocollen, formulieren, folders en begrotingen die kunnen worden gebruikt bij de start van een project. In Deel 2: Evaluatieonderzoek doen de onderzoekers van PI-Research verslag van het evaluatieonderzoek dat bij de pilot-projecten is uitgevoerd. Centraal staan daarin de vragen: Wordt de beoogde doelgroep bereikt? Worden de bedoelde interventies uitgevoerd? Worden de gewenste resultaten bereikt?

Bestellen
Deel 1: Procesverslag van het eindverslag van Families First voor licht verstandelijk gehandicapten (100 blz.) is geschreven door Marleen Beumer e.a. en kost f 24,50. ISBN 90-5050-859-6 en bestelnummer E 223112.
Deel 2: Evaluatieonderzoek (70 blz.) is geschreven door Heidi Monshouwer e.a. en kost f 27,50.
ISBN 90-5050-874-X en E 223113. Beide publicaties zijn verkrijgbaar bij NIZW / Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Contact
Afdeling Verkoop, e-mail: bestel@nizw.nl

Laatste update: 28 februari 2001