Gemeente Haarlemmermeer


* Besluiten B&W


+ 28 februari 2001

... B & W-nieuws week 9

Ruimte, Wonen en Economie
Het college heeft de concept-bestuursovereenkomst tussen het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en de gemeente Haarlemmermeer over de Tijdelijke Noodvoorziening voor de opvang van 1000 Vreemdelingen vastgesteld. Deze bestuursovereenkomst zal na behandeling in de raadscommissie ABZ op 1 maart ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad op 15 maart a.s. In deze overeenkomst zijn onder meer de afspraken neergelegd over de locatie, de organisatie van het centrum, de communicatie met de omwonenden, de vergoedingskosten aan de gemeente, de (sociale) veiligheid op en om het terrein. De overeenkomst eindigt uiterlijk twee jaar na de dag waarop de feitelijke opvang in het centrum is gestart: verlenging van deze overeenkomst is uitgesloten. Om tegemoet te komen aan de gevoelens van onveiligheid die bij omwonenden en bewoners van Lisserbroek leven is met het COA afgesproken en in de bestuursovereenkomst vastgelegd dat het aantal op te vangen vreemdelingen de eerste drie maanden na de start maximaal 500 bedraagt.

Het college stelt de raad voor in te stemmen met het convenant en reglement voor het "Fonds over het Bereikbaarheidsoffensief Noordelijke Randstad" en het Werkprogramma. Het collegevoorstel wordt behandeld in de Raadscommissie Verkeer en Vervoer op 14 maart.

Het college heeft - met in achtneming van een aantal kanttekeningen
- het bereikbaarheidsprofiel Noord-Holland vastgesteld. Het betreft hier een eerste globale visie op de ruimtelijke en vervoerkundige ontwikkelingen en mogelijke toekomstige knelpunten die dat op kan leveren. Voor de bijdrage uit onze regio is door de Provincie NH, het ROA en de gemeente Amsterdam deze reactie op het Nationaal Verkeer- en Vervoersplan (NVVP) opgesteld.
Kern van het profiel is dat de ruimtelijk-economische ontwikkelingen in de Noordvleugel dermate intensief zijn dat reeds voor 2010, maar zeker kort daarna, ernstige knelpunten ten aanzien van bereikbaarheid dreigen te ontstaan. Het bereikbaarheidsprofiel wordt behandeld in de raadscommissie Verkeer en Vervoer op 14 maart. Op 20 maart stelt de ROA-regioraad het bereikbaarheidsprofiel vast.

Het college gaat ermee akkoord het bureau Okra Landschapsarchitecten opdracht te verlenen voor het opstellen van een planontwerp voor het Burgemeester van Stamplein. De raadscommissie EZG ontvangt de planvisie ter kennisname.

Het college stemt in met de voorgestelde uitgiftestrategie, te weten een combinatie van kavels- en gebiedsgewijze uitgifte, voor het bedrijvenpark De President. Aan de hand van een economische toets, waarbij verschillende criteria worden gehanteerd, zoals bijv. bedrijfssegment en de mogelijkheid tot clustering vanuit milieu-oogpunt, worden bedrijven geselecteerd die voor vestiging in aanmerking komen. De raadscommissie EZG ontvangt de voorstellen ter kennisname.

Het college gaat akkoord met het starten van een artikel 19 procedure voor de verbreding van de Spieringweg. Tussen de aansluiting van de doorgetrokken Spaarneweg op de Spieringweg en de N201.

Het college besluit - met toepassing van art. 12 van de voorschriften behorende bij het bestemmingsplan Lijnden-Oost - medewerking te verlenen aan het bouwplan van No Excess BV voor de bouw van een bedrijfshal met kantoorruimte op het Airport Business park te Lijnden.

Het college legt het ontwerp-bestemmingsplan Spoorlaan Noord gedurende vier weken ter inzage voor een ieder die zijn zienswijze naar voren wil brengen. Het plan omvat het weggedeelte dat loopt vanaf de huidige Bennebroekerweg achter het bedrijventerrein Graan voor Visch tot en met de aansluiting op de Van Heuven Goedhartlaan. Het ontwerp-bestemmingsplan wordt ter kennisgeving ingebracht in de raadscommissie Vinex Volkshuisvesting.

Het college stemt in met de voorgestelde procedure voor de beoordeling van infrastructurele projecten die een financiële bijdrage uit het Infrastructuurfonds SADC (Schiphol Area Development Company) vergen . De coördinatie van het SADC-fonds wordt ondergebracht bij de sector Verkeer en Vervoer van de dienst RWE. De nieuwe werkwijze zal aan de betrokken diensten en sectoren en de SADC kenbaar worden gemaakt De raadscommissies Verkeer en Vervoer en EZG ontvangen de voorstellen ter kennisname.

Het college ondersteunt het verzoek van Bravahold NV aan de provincie om een gedoogvergunning af te geven. Ten gevolge van ziekte is de aanvraag voor een onttrekkingsvergunning in het kader van de Grondwaterwet voor de bouw van de parkeergarage van D. v.d. Broek in Hoofddorp Centrum niet op tijd ingediend. Door afgifte van een gedoogvergunning kan ernstige vertraging van de bouwactiviteiten worden voorkomen.

Bestuursdienst
Grondbedrijf
Het college onderschrijft het concept plan van aanpak financiële beheersstructuur grondexploitaties als juiste weg om te komen tot een verheldering en verbetering van de financiële beheersstructuur rond grondexploitaties op gemeentelijk niveau en stelt de raad voor een krediet van 100.000 gulden beschikbaar te stellen voor een externe projectleider. Het collegevoorstel wordt voor advies voorgelegd aan de raadscommissie Economische Zaken en Grondbedrijf.

Vinex
Het college stelt de raad voor het Manifest Toolenburg-Zuid vast te stellen en hiervoor een voorbereidingskrediet van 1 miljoen gulden beschikbaar te stellen. Het manifest moet gelezen worden als een nota van uitgangspunten om te komen tot een stedenbouwkundige visie. Er zijn 10 thema's uitgewerkt over bouwen, wonen en landschap die als grondslag fungeren voor de nog te maken stedenbouwkundige visie. Vier architecten/stedenbouwkundigen (MRVD, Soeters Van Eldonk Ponex Architecten, EEA/Erick van Egeraat associated architects en Steven Holl) krijgen opdracht een stedenbouwkundige visie voor Toolenburg-Zuid op te stellen. Daarna wordt een van de vier gekozen voor daadwerkelijke realisering c.q. de uitwerking naar een stedenbouwkundig plan. Het collegebesluit wordt voorgelegd aan de raadscommissie voor Vinex en Volkshuisvesting.

Openbare Werken
Het college stelt de raad voor een krediet van 380.000 gulden beschikbaar te stellen voor het plaatsen van 11 flitskasten met bijbehorende voorzieningen op de Ringdijk. De flitskasten worden geplaatst op de Leimuiderdijk, Hillegommerdijk, Bennebroekerdijk, Vijfhuizerdijk, Zwanenburgerdijk en Lijnderdijk. Het collegevoorstel wordt behandeld in de raadscommissie Verkeer en Vervoer.

Het college heeft kennisgenomen van de uitspraak van de Nationale Ombudsman over het ongegrond verklaren van een klacht (met uitzondering van het niet reageren op verzoeken om verkeerskundige argumenten) over de handelwijze van het college met betrekking tot de gevolgde procedure rond de aanleg van parkeerplaatsen op de Sloterweg.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen