Gemeente Rotterdam

Geen belasting op bonus vrijwiligers

Mensen die meedoen met sociale activering en zo vrijwilligerswerk doen, hoeven niet bang te zijn dat de vergoeding die ze daarvoor krijgen achteraf gekort wordt op hun huursubsidie. Dat geldt ook voor mensen met een uitkering die actief zijn in de cliëntenraad of een cliëntenpanel van de sociale dienst. Wethouder Sjaak van der Tak is een definitieve regeling overeengekomen met de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De afgelopen maanden was er veel onrust ontstaan over de zogenaamde bonus voor deelnemers aan het sociale activeringsproject 'Onbenutte Kwaliteiten' (OK). In Rotterdam doen ruim 4000 mensen mee met OK. Ongeveer de helft van hen verricht vrijwilligerswerk en ontvangt daarvoor een bedrag van fl. 50 of fl. 100 per maand. De hoogte van het bedrag hangt af van het aantal uren vrijwilligerswerk.

Sinds 1 januari 2000 werd die vergoeding opgeteld bij het inkomen en vervolgens fiscaal belast. Dat gebeurde met terugwerkende kracht waardoor naar schatting 1500 mensen flink gekort dreigden te worden op hun huursubsidie.

De gemeente Rotterdam maakte hiertegen bezwaar. De belastingheffing maakte deelname aan OK minder aantrekkelijk terwijl de gemeente juist veel meer mensen aan OK wil laten meedoen. Ook bij OK-deelnemers kwam de klap hard aan. In allerijl werd een actiecomité opgericht.

De ministeries van Sociale Zaken en Financiën zegden al snel toe dat er voor de jaren 1999 en 2000 in elk geval een oplossing zou komen zodat niemand in 2001 vanwege een vrijwilligersvergoeding zou worden gekort op huursubsidie. Er zou worden nagedacht over een definitieve oplossing voor de jaren daarna.

Na overleg met beide ministeries is er nu een regeling uit de bus gekomen waar Rotterdam zeer tevreden mee is. De bonus OK mag voortaan worden opgevat als onkostenvergoeding. Als die vergoeding niet hoger is dan fl. 42 per week en fl. 1470 per jaar (en er daarnaast geen andere vrijwilligersvergoedingen zijn), wordt deze niet bij het inkomen opgeteld. De vergoeding voor OK blijft binnen deze grenzen en telt dus voortaan niet meer mee bij het bepalen van bijvoorbeeld het recht op huursubsidie.

Ook de problemen m.b.t. vergoedingen voor leden van de cliëntenraad en de cliëntenpanels van de sociale dienst zijn opgelost. Er was onenigheid met de Belastingdienst over de toegestane hoogte van hun onkostenvergoeding. Leden van de cliëntenraad mogen nu onbelast 35 keer per jaar fl. 42 ontvangen, leden van een cliëntenpanel 17 keer fl. 42 per jaar. De hoogte van de vergoeding verschilt omdat leden van de cliëntenraad zich meer weken per jaar inzetten.