Nieuws
De oogst 2001 van Zuid-Afrika
De oogst 2001 van Zuid-Afrika
"Dit jaar wordt een knaller", zegt Mark Kent van Boekenhoutskloof in
Franschhoek.
Het begin van de rijpheidcyclus van de druiven begon met een
behoorlijke hitteperiode in december. Daarna koelde het in januari
flink af, met lagere gemiddelde temperaturen als gevolg. Hierbij moet
worden opgemerkt, dat de laatste drie oogsten de warmste sinds lange
tijd waren."
Mark: "Als gevolg van dit weer is onze oogst met precies twee weken
vertraagd. Dit hoeft geen slechte zaak te zijn. In feite krijgen de
druiven door de langere hangtijd de gelegenheid om langzaam te rijpen,
terwijl fruit- en zuurcomplexiteit toenemen en de fysiologische
rijpheid met meer succes kan worden bereikt. Als de temperatuur hoog
is tijdens de oogst, lopen de suikergehaltes snel op en deze
ontwikkeling houdt vaak niet gelijke tred met het tempo waarin b.v. de
tannines rijpen. Als druiven op suikerrijpheid worden geoogst en niet
op fysiologische rijpheid, krijgen de wijnen 'groene' tannines en
onderontwikkelde smaakprofielen."
Delheim
In Delheim is Victor Sperling eveneens enthousiast over de huidige
oogstomstandigheden. Hij merkt op dat er voldoende schaduw is, zodat
de druiven langzaam kunnen rijpen. Op de heuvels van Simonsberg lijken
de bourgognevariëteiten en de pinotage een lagere opbrengst te geven.
Dit is een gevolg van de afgelopen winter, waarin het niet koud genoeg
werd om de wijnstokken in een goede winterslaap te krijgen.
Victor is verder zeer te spreken over de sauvignon blanc in
Stellenbosch. "Het zou wel eens een jaar als 1997 kunnen worden (een
zeer goed jaar voor sauvigon blanc). Het verschil met '97 is, dat het
destijds nat en vochtig was, waardoor een ideaal klimaat ontstond voor
meeldauw en de druiven geïnfecteerd werden en rot vertoonden.
Helderberg
Aan de andere kant van Stellenbosch op de Helderberg keek Jan Boland
Coetzee op Vriesenhof nog eens zijn gegevens na en kwam tot de
conclusie dat de gemiddelde temperaturen in 2001 zelfs lager waren dan
die in 1997. "De uitdaging is nu om de prachtige aroma's die in de
druiven zijn gevormd te behouden, ook tijdens het proces van
wijnmaken."
Hermanus
In Hermanus is in de eerste week van februari de oogst nog nauwelijks
op gang gekomen. Gordon Johnson van Johnson Cape Bay en Newton-Johnson
heeft al wat sauvignon blanc uit wijngaarden in Botrivier gehaald,
maar het grootste gedeelte wordt komende week geoogst. Hij zal de
pinot noir pas over twee weken oogsten.
De vertraging is ook hier het gevolg van koele weersomstandigheden.
Kevin Grant, wijnmaker van Hamilton Russell Vineyards, zegt dat 2001
de koelste oogst is sinds hij in 1994 als wijnmaker begon. De buurman
Bouchard Finlayson is al begonnen de pinot noir te oogsten. Ze zijn
over het algemeen wat vroeger met de oogst, omdat ze hun wijnstokken
volgens het Guyot-systeem laten groeien. De druiven hangen dichter bij
de grond, waardoor de warmte van de grond het rijpheidproces van de
druiven versnelt.
Bordeauxvariëteiten
De oogst ziet er voor de bordeauxvariëteiten ook goed uit, een
uitspraak die Jan Boland Coetzee op dit moment nog wat te voorbarig
vindt.
Victor Sperling is zeer gelukkig met de kwaliteit van shiraz en
cabernet sauvignon. De druiven laten een goede fruitontwikkeling zien
en lijken van goede kwaliteit te zijn. Op plaatsen waar de oogst te
overvloedig dreigde te worden, heeft men de druiven verwijderd om de
concentratie van smaakstoffen van de overgebleven druiven te verhogen.