Productschap Wijn

Nieuws

De oogst 2001 van Zuid-Afrika

De oogst 2001 van Zuid-Afrika

"Dit jaar wordt een knaller", zegt Mark Kent van Boekenhoutskloof in Franschhoek.
Het begin van de rijpheidcyclus van de druiven begon met een behoorlijke hitteperiode in december. Daarna koelde het in januari flink af, met lagere gemiddelde temperaturen als gevolg. Hierbij moet worden opgemerkt, dat de laatste drie oogsten de warmste sinds lange tijd waren."

Mark: "Als gevolg van dit weer is onze oogst met precies twee weken vertraagd. Dit hoeft geen slechte zaak te zijn. In feite krijgen de druiven door de langere hangtijd de gelegenheid om langzaam te rijpen, terwijl fruit- en zuurcomplexiteit toenemen en de fysiologische rijpheid met meer succes kan worden bereikt. Als de temperatuur hoog is tijdens de oogst, lopen de suikergehaltes snel op en deze ontwikkeling houdt vaak niet gelijke tred met het tempo waarin b.v. de tannines rijpen. Als druiven op suikerrijpheid worden geoogst en niet op fysiologische rijpheid, krijgen de wijnen 'groene' tannines en onderontwikkelde smaakprofielen."

Delheim
In Delheim is Victor Sperling eveneens enthousiast over de huidige oogstomstandigheden. Hij merkt op dat er voldoende schaduw is, zodat de druiven langzaam kunnen rijpen. Op de heuvels van Simonsberg lijken de bourgognevariëteiten en de pinotage een lagere opbrengst te geven. Dit is een gevolg van de afgelopen winter, waarin het niet koud genoeg werd om de wijnstokken in een goede winterslaap te krijgen. Victor is verder zeer te spreken over de sauvignon blanc in Stellenbosch. "Het zou wel eens een jaar als 1997 kunnen worden (een zeer goed jaar voor sauvigon blanc). Het verschil met '97 is, dat het destijds nat en vochtig was, waardoor een ideaal klimaat ontstond voor meeldauw en de druiven geïnfecteerd werden en rot vertoonden.

Helderberg
Aan de andere kant van Stellenbosch op de Helderberg keek Jan Boland Coetzee op Vriesenhof nog eens zijn gegevens na en kwam tot de conclusie dat de gemiddelde temperaturen in 2001 zelfs lager waren dan die in 1997. "De uitdaging is nu om de prachtige aroma's die in de druiven zijn gevormd te behouden, ook tijdens het proces van wijnmaken."

Hermanus
In Hermanus is in de eerste week van februari de oogst nog nauwelijks op gang gekomen. Gordon Johnson van Johnson Cape Bay en Newton-Johnson heeft al wat sauvignon blanc uit wijngaarden in Botrivier gehaald, maar het grootste gedeelte wordt komende week geoogst. Hij zal de pinot noir pas over twee weken oogsten.
De vertraging is ook hier het gevolg van koele weersomstandigheden. Kevin Grant, wijnmaker van Hamilton Russell Vineyards, zegt dat 2001 de koelste oogst is sinds hij in 1994 als wijnmaker begon. De buurman Bouchard Finlayson is al begonnen de pinot noir te oogsten. Ze zijn over het algemeen wat vroeger met de oogst, omdat ze hun wijnstokken volgens het Guyot-systeem laten groeien. De druiven hangen dichter bij de grond, waardoor de warmte van de grond het rijpheidproces van de druiven versnelt.

Bordeauxvariëteiten
De oogst ziet er voor de bordeauxvariëteiten ook goed uit, een uitspraak die Jan Boland Coetzee op dit moment nog wat te voorbarig vindt.
Victor Sperling is zeer gelukkig met de kwaliteit van shiraz en cabernet sauvignon. De druiven laten een goede fruitontwikkeling zien en lijken van goede kwaliteit te zijn. Op plaatsen waar de oogst te overvloedig dreigde te worden, heeft men de druiven verwijderd om de concentratie van smaakstoffen van de overgebleven druiven te verhogen.