CDA

Uitkomsten Landbouwraad Europa "een gemiste kans"

Het CDA noemt de uitkomsten van de Landbouwraad in Brussel op maandag "een gemiste kans". De Europese ministers van Landbouw zijn vooral bezig geweest maatregelen voor de korte termijn. De ministers hebben verzuimd om een meer lange termijn visie op de toekomst van veeteelt in Europa in de steigers te zetten. Teveel landen zijn alleen gefocust op hun nationale belangen. Terwijl de landbouwcrisis schreeuwt om een meer structurele aanpak. Ook minister Brinkhorst heeft teveel de neiging de zaak op zijn beloop te laten.

Woordvoerder Joop Atsma: "Uiteraard vraagt de BSE-crisis, snelle en drastisch maatregelen van Europa. Die worden gelukkig genomen; die kwestie en de gevolgen van de uitbraak van MKZ worden niet onderschat. Maar de korte termijn maatregelen moeten gevolgd worden door een broodnodig lange termijn-beleid. We worden door de omstandigheden gedwongen om ons in Europa te bezinnen op de toekomst van de veehhouderij. Bijvoorbeeld over de vraag hoe er meer evenwicht gecreëerd kan worden tussen vraag en aanbod en hoe overproductie van vlees ingedamd kan worden. Boeren die willen stoppen of verminderen moeten daarvoor een faire kans krijgen, dat mag niet aan de huidige vrije val van de markt overgelaten worden. De opkoopregeling moet omgevormd worden en uitgebouwd worden tot een goede, vrijwillige uitkoopregeling. Dus niet alleen een bedrag geven voor de koe die nu opgekocht wordt maar daaraan gelijk een vergoeding te koppelen voor het niet meer vervangen van die koe."

Visie op de toekomst
"Als nu de rundveestapel in Europa noodgedwongen wordt verkleind, moeten we dan niet met beleid voorkomen dat de stallen op korte termijn weer volgezet worden? We moeten zorgen dat het aanbod op een verantwoorde manier wordt verminderd. Maar dan wel met een warme sanering, met goede en fatsoenlijke regelingen. Er moet meer visie op de toekomst komen, daar heeft de sector èn de consument dringend behoefte aan. Europa sleept zich nu van crisis naar crisis. Ook minister Brinkhorst moet verder kijken. Zijn verzet tegen de huidige opkoopregeling (die uitgaat van vernietiging en opslag) is begrijpelijk en terecht, maar als Nederland daarin alleen staat kan het zinloos zijn. Hij moet zich niet blindstaren op één punt maar proberen lange termijn oplossingen, -zoals een warme sanering-, op de agenda te krijgen. Met de collega-lidstaten. Er zijn meer landen die beseffen dat Europa het zich domweg niet kan veroorloven zich te laten verlammen door Frankrijk dat om electorale redenen nu geen structrurele beslissingen wil."