Gemeente Ede

Deze winter is een druk strooiseizoen

In deze winter hebben de strooiers het erg druk. Meer dan gemiddeld moeten zij uitrukken. Soms is het heel duidelijk dat er gestrooid moet worden, maar andere keren is de keuze moeilijker. Wat gaat het weer doen. Teveel strooien is niet goed voor het milieu. Bovendien kost een strooibeurt erg veel geld. Het risico moet dan worden ingeschat.

Bij gladheid worden niet alle wegen gestrooid. De hoofd- en busroutes worden het eerst gestrooid. Tegelijkertijd worden de fietspaden en belangrijke parkeerterreinen gestrooid.

Andere wegen komen pas in een later stadium aan de beurt, wanneer er zeer langdurige gladheid is. Houd er bij gladheid dus altijd rekening mee dat niet overal is gestrooid.

Wanneer wordt er gestrooid?

In Ede wordt preventief gestrooid. Dat wil zeggen dat geprobeerd wordt om met strooien te beginnen voordat het glad wordt. Dat betekent soms dat er al gestrooid wordt als de zon nog schijnt.

De beslissing om wel of niet te gaan strooien neemt de strooileider. Bij dat besluit wordt hij geholpen door METEO CONSULT. De strooileider kan op ieder moment via zijn computer inbellen bij METEO CONSULT en de actuele weersverwachting opvragen. Hij draagt ook altijd een semafoon bij zich. Daarmee kan de politie hem oproepen. Maar ook METEO CONSULT kan hem bij een onverwachte omslag van het weer oproepen. De strooileider moet ook een inschatting maken van de hoeveelheid zout die nog op de weg ligt van vorige strooibeurten. Is er veel neerslag geweest, dan is het zout waarschijnlijk helemaal weggespoeld. Bij weinig of geen neerslag ligt er vaak nog wel zout op de weg.

Met al deze gegevens wordt besloten om wel of niet te strooien en hoeveel zout er gestrooid moet worden.

Wanneer gestrooid gaat worden komen de strooiploegen in actie. In Ede en Wageningen zijn dat er dertien. De strooimachinisten kunnen hun strooiers instellen op de hoeveelheid zout per m² wegdek. Dat varieert tussen de 8 en 15 gram per m² wegdek. Ook kunnen ze de strooibreedte instellen. Op fietspaden smal en op de rijweg breed. De strooiers kunnen zelfs a-symmetrisch worden ingesteld, zodat zij rechts rijdend toch de hele wegbreedte kunnen meenemen. Bij sneeuw worden de sneeuwschuivers ervoor gezet. Iedere route duurt ongeveer 3,5 uur.

Het strooien gebeurt meestal in de avonduren of in de nacht, zodat de wegen in de ochtend weer redelijk berijdbaar zijn. Bij veel sneeuwval moet de route tweemaal gereden worden. Dan zijn de strooiers de hele nacht in touw. Het strooiseizoen eindigt 1 april. Dan kunnen de machines grondig worden schoongemaakt en ingevet in afwachting van het volgende seizoen, dat op 1 november weer begint.



Ede, 28 februari 2001