Bond tegen het Vloeken

Nieuw boek Hans Werkman over vloeken in de literatuur

In 'En alles vloekte, maar hij vloekte niet' leidt Hans Werkman ons rond door de Nederlandse literatuur met als rode draad blasfemisch taalgebruik. Aan Werkman heb je als literatuurliefhebber een uitstekende gids, die meeslepend kan vertellen over zijn eigen onderzoek en de reacties van schrijvers als Maarten 't Hart, Theun de Vries, Tom Pauka en Leo Vroman.

Met vaart en flair loodst Hans Werkman zijn lezers langs een aantal "mijlpalen" in de moderne literatuur, waaronder de Boekenweek 1994 en die van 1997. Zo staat hij bijvoorbeeld stil bij twee romans van Tom Pauka: 'Een ongewenst verlangen' (1982) waarin veel wordt gevloekt en 'De meidenziekte' (1983) waarin dat niet het geval is. Werkmans conclusie: "Pauka heeft met 'De meidenziekte' aangetoond dat het mogelijk is een moderne, geloofwaardige en realistische roman te schrijven zonder dat de personages in het boek de naam van God verlagen tot stembandgeruis."

Het slothoofdstuk heet ' Literatuur met God' en behandelt de opleving van religie in de literatuur. Uiteindelijk hoort niet het taboe op vloeken centraal te staan maar de positieve tegenhanger: "Uw naam worde geheiligd".

'En alles vloekte, maar hij vloekte niet' is een geactualiseerde herdruk van de brochure 'Vloeken in de literatuur' uit 1986. Een exemplaar kunt u bestellen op de bestelpagina.

(Deze recensie is afkomstig van 'Chroom Digitaal 2000')