www.utrecht.nl identificatie Help Zoeken in PIGU Naar begin van subsite
Java applet
Actueel
vacatures
Boekenweek 2001 "Het land van herkomst, schrijven tussen twee culturen" lezingen exposities
Centrale Bibliotheek breidt DVD fors uit
Vleuten-De Meern en Utrecht samen
Telematicacentrum Bibliotheek Overvecht
Kennismaken met internet
Boekenweek 2001: "Het land van herkomst, schrijven tussen twee culturen".
De 66e boekenweek heeft als motto:Het land van herkomst, en is ontleend aan de titel van het boek van E. du Perron, geboren in Nederlands-Indie en lange tijd wonend in Europa. Recente voorbeelden van schrijven tussen twee culturen in de Nederlandse literatuur zijn de boeken van de in Marokko geboren auteurs Abdelkader Benali en Hafid Bouazza, de uit Iran afkomstige Kader Abdolah en de Zuid-Afrikaans/Nederlandse schrijver Henk van Woerden.
Hafid Bouazza (Oudja, 1970) schrijft het boekenweekessay 2001. Hij debuteerde in 1996 met de verhalenbundel De voeten van Abdullah waarvoor hij de E.du Perronprijs ontving. Inmiddels verschenen van zijn hand Momo (1998, novelle) en Apollien (1998, toneel). Begin 2000 verscheen een door hem samengestelde dichtbundel Schoon in elk oog is wat het bemint; de mooiste klassieke Arabische liefdesgedichten. Bouazza selecteerde en vertaalde de gedichten. Hij publiceert regelmatig in NRC Handelsblad.
Salman Rushdie (Bombay, 1947) schrijft dit jaar het boekenweekgeschenk. Hij won in 1981 met Middernachtskinderen de Bookerprize en in 1993 de booker of Bookers, de prijs voor be beste winnaar van 25 jaar Bookerprizes. Rushdie schreef zes romans. Zijn meest recente boek is De grond onder haar voeten, waar onder andere de popgroep U2 inspiratiebron voor was. Zijn boeken zijn vertaald in 30 talen. Het is de eerste keer in de 66-jarige geschiedenis vna het Boekenweekgeschenk dat een niet-Nederlandstalige auteur het geschenkboek schrijft.
De Gemeentebibliotheek heeft de Boekenweek als uitgangspunt genomen voor een interculturele maand. De hele maand maart staat in het teken van interculturele activiteiten. Er zijn lezingen, tentoonstellingen, muziek en dans, kortom voor iedere geinteresseerde in andere culturen is wel iets van zijn gading te vinden.
voor inlichtingen: afdeling Communicatie 030-2861800
Centrale Bibliotheek breidt DVD fors uit
Titanic, The Matrix, Ghostbusters, en vele andere films in de mooiste beeld- en geluidskwaliteit.
De Centrale Bibliotheek heeft haar collectie DVD's flink uitgebreid. Door toenemende belangstelling van het publiek en door marktontwikkeling is DVD niet meer weg te denken uit haar collectie. Het aanbod bestaat op dit moment uit ruim 200 titels, vooral speelfilms. Daarnaast zijn enkele documentaires beschikbaar.
Om een DVD te kunnen afspelen is een DVD-speler nodig; eventueel kan het ook worden afgespeeld via de DVD-drive in uw computer
Het materiaal kan geleend worden op vertoon van een bibliotheekpas voor de duur van één week. Het leengeld bedraagt f 6,-.
voor inlichtingen: dhr. H.Blankena 030-2861800
Vleuten-De Meern en Utrecht samen
Sinds 1 januari maakt Vleuten-De Meern deel uit van de Gemeente Utrecht. Dit betekent dat de gemeentelijke diensten zijn samengevoegd. Dit is echter nog niet het geval met de bibliotheekorganisaties in Vleuten-De Meern en Utrecht. Het is de bedoeling dat in de nabije toekomst beide instellingen samen één bibliotheekorganisatie gaan vormen.
Verandert er nu iets voor mij als bibliotheekgebruiker?
Wij kunnen u op dit moment de diensten van beide organisaties aanbieden op één abonnement. Dat wil zeggen dat u met het abonnement van de bibliotheek Vleuten-De Meern terecht kunt in de bibliotheken in Utrecht.Omgekeerd kunnen lezers van de bibliotheken in Utrecht ook terecht bij de vestigingen in Vleuten of in De Meern.
Wat moet ik doen als ik mijn abonnement ook wil gebruiken in de andere
organisatie?
1. Vraag in de bibliotheek die u normaliter bezoekt naar een
inschrijfbewijs.
2. Ga met dat inschrijfbewijs + uw huidige bibliotheekpasje én een
legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, identiteitskaart) naar de
andere organisatie.
3. U wordt GRATIS opgenomen in het ledenbestand
Vanaf dat moment kunt u zowel lenen bij de Gemeentebibliotheek Utrecht
als bij de Openbare Bibliotheek Vleuten-De Meern.
Er zijn enkele voorwaarden:
* U leent de materialen tegen de voorwaarden van de uitlenende
bibliotheek. Dat betekent dus dat de bibliotheek Vleuten-De Meern
andere boetes en leengeldbedragen vraagt dan de bibliotheek in
Utrecht. U krijgt bij de inschrijving een setje met informatie
waarin de voorwaarden vermeld staan.
* Materialen van bibliotheken in Utrecht kun u NIET in Vleuten-de
Meern inleveren en materialen van de bibliotheek Vleuten-de Meern
kunt u NIET inleveren in Utrecht. U kunt de materialen herkennen
aan de naam van de bibliotheek boven de streepjescode.
* U kunt zowel in bibliotheek Vleuten-De Meern als in de
Gemeentebibliotheek Utrecht materialen lenen zonder dat dit
gevolgen heeft voor de maximaal te lenen aantallen.
U-pas houders krijgen, op vertoon van de U-pas, 50% korting op een bibliotheekabonnement in Vleuten-De Meern.
In de loop van 2001 worden beide organisaties samengevoegd en kunt u voor alle diensten overal terecht tegen gelijke voorwaarden.
Meer informatie over adressen & openingstijden.
voor inlichtingen: dhr. M. Nijsingh 030-2861800
Telematica-centra
In het kader van de "Laagdrempelige Computervoorzieningen in Utrecht" zullen in verschillende vestigingen van de Gemeentebibliotheek telematicacentra komen.
Burgemeester en wethouders hebben besloten tot de inrichting van laagdrempelige computervoorzieningen in vier Utrechtse wijken. Hier kan men leren omgaan met de computer en leren informatie zoeken op internet en in databanken. De voorzieningen zijn bedoeld voor alle burgers en met name voor kinderen van 4 tot 16 jaar die niet zelf thuis de beschikking hebben over een computer. Speciale maatregelen worden getroffen om in samenwerking met zelforganisaties te garanderen dat juist ook allochtone burgers van deze voorzieningen zullen profiteren.
In de wijken Overvecht, Zuilen, Hoograven en Kanaleneiland worden in de bibliotheken telematicacentra ingericht, waarvan die in Overvecht de eerste is. Het telematicacentrum bestaat uit 12 pc's met daarop toegang tot internet, raadpleegmogelijkheid voor digitale bestanden en mogelijkheden voor tekstverwerken, het maken van werkstukken etc.. Op termijn krijgen basisschoolleerlingen hier instructie terwijl er 's avonds voor volwassenen cursussen gegeven worden. Overdag zijn de computers voor iedereen beschikbaar om te internetten of informatie te zoeken. In deze wijken worden bovendien binnen afzienbare tijd in buurtcentra en jongerencentra op kleinere schaal computers geplaatst. Ook hier kan iedereen gebruik maken van internet, tekstverwerken etc. en kan aan kleine groepjes instructie gegeven worden.
In de bibliotheken worden volgend jaar ook nog Kids-corners ingericht. Dit zijn computerhoekjes voor kinderen tot acht jaar en hun ouders. Omdat deze kinderen nog niet (goed) kunnen lezen wordt de instructie aangeboden via de koptelefoon en door middel van pictogrammen. In de Kids-corner worden programma's aangeboden waarbij kinderen op speelse wijze leren omgaan met de computer en leren werken met ontwikkelingsgerichte en educatieve software.
De telematicacentra geven invulling aan de wens om iedere Utrechter vertrouwd te maken met- en toegang te bieden tot computers en nieuwe media.
voor inlichtingen: afdeling Communicatie 030-2861878 mw. M.Hopma 030-2861876 Kennismaken met internet
Wegens groot succes herhaalt de bibliotheek haar internetbijeenkomsten. In 2½ uur krijgt de deelnemer de beginselen van het werken met internet onder de knie. De cursus heeft een praktisch karakter. Na een korte inleiding gaan de deelnemers zelf aan de slag en leren zij te surfen op het wereldwijde net.
De bijeenkomsten vinden plaats in de Centrale bibliotheek, Lombok, Lunetten en Zuilen. In 2001 heeft de Centrale bibliotheek de donderdagochtenden vastgelegd voor SENIOREN.
Ervaring is niet nodig. De bijeenkomst is juist bedoeld als kennismaking. Ook zonder dat u iets van de computer weet kunt u deelnemen.
Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de bibliotheek van hun keuze. De kosten bedragen f20,- voor leden, f25,- voor niet-leden. U-pashouders ontvangen f10,- korting. Het cursusgeld dient direct bij inschrijving betaald te worden. De prijs is inclusief koffie/thee en een handleiding.
Nieuw is de mogelijkheid om extra te oefenen met de "muis" een kwartier voorafgaand aan de bijeenkomst. Bij uw inschrijving kunt u dat melden. Deze extra muistraining is gratis.
Waar en wanneer?
Lokatie Dag / Datum Tijd
Centrale Bibliotheek,
Oudegracht 167,
Telefoon: 030-2861800 Maandagavond
5 mrt /
2 apr / 7 mei / 11 jun 19.00 - 21.30 uur
Centrale Bibliotheek,
Oudegracht 167,
Telefoon: 030-2861800 Donderdagochtend
(alleen voor SENIOREN)
1 mrt /
5 apr / 3 mei / 7 jun 9.30 - 12.00 uur
Lombok Mondiaal,
Kanaalstraat 199b,
Telefoon: 030-2861950 Dinsdagochtend
13 mrt / 20 mrt / 27 mrt / 3 apr / 10 apr / 17 apr / 8 mei / 15 mei /
22 mei / 29 mei / 19 juni / 26 juni 9.30 - 12.00 uur
Lombok Mondiaal,
Kanaalstraat 199b,
Telefoon: 030-2861950 Donderdagochtend
15 mrt / 22 mrt / 29 mrt / 5 apr / 12 apr / 26 apr / 17 mei / 31 mei /
7 juni / 21 juni / 28 juni
9.30 - 12.00 uur
Lombok Mondiaal,
Kanaalstraat 199b,
Telefoon: 030-2861950 Donderdagavond
8 mrt / 19 apr / 10 mei / 14 juni
19.00 - 21.30 uur
Bibliotheek Lunetten,
Hondsrug 21
Telefoon: 030-2861925 Dinsdagochtend
6 mrt / 22 mei 9.30 - 12.00 uur
Bibliotheek Lunetten,
Hondsrug 21
Telefoon: 030-2861925 Dinsdagavond
3 apr / 12 juni 18.30 - 21.00 uur
voor inlichtingen:
afdeling Communicatie 030-2861878
laatste update: 26 februari 2001