Petroplus International N.V.

PERSBERICHT

Rotterdam, 28 februari 2001

Petroplus meldt 176% stijging van bedrijfsresultaat over 2000

Petroplus International N.V. ("Petroplus"), Europa's toonaangevende onafhankelijke onderneming op het gebied van olieraffinage, marketing & logistiek maakt vandaag haar resultaten over het gehele jaar 2000 bekend:


· Een omzetstijging van 150% tot ¤3588,2 miljoen (1999: ¤1434,7 miljoen)
· Een brutowinststijging van 85% tot ¤148,9 miljoen (1999: ¤80,7 miljoen)
· Een stijging van het bedrijfsresultaat met 176% tot ¤60,9 miljoen (1999: ¤22,1 miljoen)
· Een stijging van EBITDA met 152% tot ¤67,5 miljoen (1999: ¤26,8 miljoen)
· Een stijging van de winst voor belasting met 102% tot ¤35,9 miljoen (1999: ¤17,8 miljoen)
· Een stijging van de winst na belasting met 78% tot ¤29,3 miljoen (1999: ¤16,5 miljoen)
· Een stijging van de winst per aandeel met 33% tot ¤1,26 (1999: ¤0,95)
Marcel van Poecke en Willem Willemstein, Raad van Bestuur van Petroplus: "Wij zijn inmiddels Europa's grootste midstream oliemaatschappij. Wij hebben dit jaar de acquisitie van de raffinaderij in Cressier (Zwitserland) en de bijbehorende assets van de Koninklijke/Shell Groep afgerond en succesvol geïntegreerd. Daarnaast hebben wij de overname van de raffinaderij in Teesside (Groot-Brittannië) afgerond. Door deze acquisities werd de raffinagecapaciteit van Petroplus in een jaar verviervoudigd en werd de marketing- en opslagportfolio in Europa aanzienlijk uitgebreid in veelbelovende nichemarkten. De resultaten zijn positief beïnvloed door sterke marges voor raffinage. Tegelijkertijd heeft de zeer sterke backwardation (lagere prijzen op termijn) in de markt, de resultaten voor Opslag negatief beïnvloed en druk op groothandels- en raffinagemarges gelegd. Dankzij het strikte riskmanagement was er voldoende bescherming tegen de prijsbewegingen aan het einde van het jaar. We hebben wederom een sterke groei van het bedrijfsresultaat en de winst per aandeel kunnen realiseren. Petroplus is nu wereldwijd de vierde onafhankelijke opslagmaatschappij en heeft belangrijke marktaandelen in oliemarketing en -raffinage."

Petroplus heeft op 1 mei van dit jaar de overname van de raffinaderij in Cressier, Zwitserland, afgerond en inmiddels succesvol geïntegreerd. De assets zijn overgenomen tegen 15% van de vervangingswaarde. Petroplus heeft in maart van dit jaar 7 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven als onderdeel van de financiering van deze overname. Het restant is gefinancierd middels de uitgifte van een obligatielening. De overname draagt sinds het moment van acquisitie bij aan de winst per aandeel.

Op 31 december heeft Petroplus de overname van de raffinaderij in Teesside van ICI en Phillips Petroleum Company United Kingdom Ltd. (Phillips) afgerond. Ook Phillips Petroleum Products Ltd., de bijbehorende marketing- en logistieke activiteiten, is overgenomen. De ondernemingen zijn tegen 14% van de vervangingswaarde overgenomen. De overname is gedeeltelijk gefinancierd door "private placement" van 2.420.000 aandelen in december en door het enige dagen geleden vergroten van de vorig jaar geplaatste obligatielening van ¤150 miljoen naar ¤225 miljoen.

In november maakte Petroplus bekend dat het US$25 miljoen zal investeren in haar raffinaderij in Antwerpen om ULSD (Ultra Low Sulphur Diesel) te kunnen maken. Petroplus zal gebruik maken van een gedeelte van haar optierecht op de raffinaderij in Milford Haven (Groot-Brittannië) om de ontzwavelingsinstallatie, met een capaciteit van 2500 ton per dag, te verwerven. Deze installatie wordt verplaatst naar de raffinaderij in Antwerpen en geïntegreerd in de bestaande fabriek.

In december kondigde Petroplus tevens aan voor ¤9,6 miljoen een aandeel van 12,6% te hebben overgenomen van TotalFinaElf in de Société du Pipeline Méditerranée-Rhône (SPMR), een belangrijk pijpleidingsysteem voor olieproducten in het zuidoosten van Frankrijk. De pijpleiding is van strategisch belang voor Petroplus aangezien deze de mogelijkheid biedt de Zwitserse markt (via Genève) te voorzien van producten die afkomstig zijn van raffinaderijen in het Middellandse Zeegebied (Fos-sur-Mer), en zo te arbitreren tussen de Middellandse Zee markt en de Zwitserse markt.

De groei van het afgelopen jaar is naast overnames ook het gevolg van nieuwe initiatieven als Tango en verschillende E-commerce activiteiten. In april is het eerste onbemande Tango benzinestation in Nederland geopend. In 2000 zijn 8 stations geopend en de resultaten zijn boven verwachting. Petroplus verwacht aan het eind van 2001 40 tot 50 stations te hebben. Petroplus heeft een belang van 75% in Tango. Daarnaast heeft Petroplus een B2B portal opgezet voor het vermarkten van haar olieproducten in Duitsland. Ook is Petroplus een van de initiatiefnemers tot oprichting van een nieuwe internet portal en een on-line handelsbeurs ten behoeve van de Rijn- en binnenvaart. Hiervoor is Petroplus een joint venture aangegaan met BP, Royal Vopak N.V. en Marquard & Bahls AG en heeft zelf een 25% aandeel in deze portal behouden.

Strategie
Petroplus is een onderneming die is gericht op groei binnen de Europese midstream olie-industrie. Petroplus gelooft dat het doel van de meeste grote geïntegreerde oliemaatschappijen, het verminderen van hun relatieve afhankelijkheid van midstreamactiviteiten, ontwikkelingsmogelijkheden biedt voor een onafhankelijke onderneming als Petroplus. De strategie van Petroplus is gericht op het optimaal inspelen op de huidige positieve veranderingen in de Europese midstreammarkten en het genereren van robuuste financiële prestaties. Het doel is het verwerven van assets op het gebied van raffinage, opslag en marketing, als de grote spelers zich terugtrekken, tegen een fractie van de vervangingswaarde. Petroplus heeft zich voorgenomen voort te bouwen op de integratie van midstreamassets en zal deelnemen in initiatieven op het gebied van E-commerce om de asset-basis op een hoger niveau te tillen.

In de VS heeft de ontwikkeling van onafhankelijke raffinage- en marketingbedrijven sinds het begin van de jaren '90 een sterke groei doorgemaakt en Petroplus verwacht dat de Europese sector een soortgelijk patroon te zien zal geven.

Operationeel overzicht

De scherpe stijging van de olieprijzen, die leidde tot een aanzienlijke stijging van de posten debiteuren en overige vorderingen en voorraden (gewaardeerd op marktgerelateerde prijzen ), resulteerde in een aanzienlijke verlenging van de balans. Door de uitgifte van nieuwe aandelen in maart en december en door uitgifte van in totaal ¤225 miljoen 10-jaars obligaties, waarvan ¤75 miljoen in februari 2001, is Petroplus er in geslaagd de balansverhoudingen en in het bijzonder het werkkapitaal te verbeteren. De sterk vergrote omvang van het bedrijf heeft enerzijds geleid tot een zeer sterke toename van het bedrijfsresultaat en anderzijds tot een toename van de rentelasten. Deze rentelasten worden eveneens verhoogd doordat de hoge prijzen op de oliemarkt de behoefte aan werkkapitaal doen toenemen. .

Business unit Olie

Raffinage
De divisie Raffinage behaalde in 2000 een netto bedrijfsresultaat van ¤25,0 miljoen, tegen een negatief bedrijfsresultaat in 1999 van ¤0,9 miljoen, hetgeen met name het gevolg is van de zeer goede prestaties van Cressier. Nadat de raffinaderij in Antwerpen in de eerste helft van 2000 reeds 6 weken had stilgelegen als gevolg van technische problemen na een geplande onderhoudsbeurt, heeft ook in het tweede halfjaar de raffinaderij enkele weken stilgelegen als gevolg van een brand. Alhoewel de schade voor het grootste gedeelte verzekerd was, heeft de brand wel geleid tot gederfde inkomsten. Ook vond er dit jaar een reorganisatie plaats in de raffinaderij in Antwerpen die zal leiden tot een jaarlijkse besparing van ¤8 miljoen.

Marketing
De Marketingdivisie gaf in 2000 een uitstekende performance te zien, met een bedrijfsresultaat van ¤21,1 miljoen (een stijging van 134% ten opzichte van ¤9,0 miljoen in 1999), ondanks het feit dat de resultaten van de (groot-)handelsactiviteiten negatief beïnvloed werden door een sterke backwardation van de markten. Met name de groothandelsactiviteiten in Zwitserland en Duitsland lieten een goede performance zien. Tango opende in 2000 de eerste 8 onbemande tankstations in Nederland. Deze stations presteren veel beter dan verwacht en ondanks de opstartkosten was het resultaat in 2000 reeds break-even.

Business unit Logistiek

De tankopslagactiviteiten boekten een enigszins lager resultaat over 2000, met een bedrijfsresultaat van ¤9,3 miljoen (een daling van 27% ten opzichte van ¤12,7 miljoen in 1999). De resultaten zijn negatief beïnvloed door de sterke backwardation van de markten. De Zwitserse depots, die Petroplus heeft verkregen met de overname van Cressier, presteerden goed en worden gebruikt voor het gecombineerd opslaan van eigen voorraad en voorraden van derden. De processwater activiteiten in Milford Haven leverden een positieve bijdrage aan de resultaten. De overname van twee gekoelde opslagtanks van Hoechst is nog niet afgerond doordat de benodigde vergunningen niet zijn afgegeven. De bouw van het Arabtankproject in Saudi-Arabië, waarin Petroplus een aandeel heeft van 23%, loopt op schema en een dezer dagen zal de eerste tanker zijn lading lossen op het 15.000 m3 opslagdepot in Yanbu aan de Rode Zee.

Overige activiteiten

De overige activiteiten boekten een netto bedrijfsresultaat van ¤5,7 miljoen, tegen ¤1,4 miljoen in 1999. Petroplus Engineering, Petrocare en Oxyde Chemicals gaven goede resultaten te zien.

Gezien de moeilijke omstandigheden waaronder op de gedeeltelijk geliberaliseerde markt voor energie geopereerd moet worden zag Petroplus geen potentie meer in de activiteiten van Petroplus Power. Ze heeft daarom besloten deze te staken. In de jaarrekening 2000 is in verband daarmee een verlies van circa ¤1,8 miljoen genomen.

Dividend

Petroplus zal haar dividend pay-out ratio ongewijzigd op 40% van de winst over 2000 houden. Het dividend kan naar keuze van de aandeelhouder, als cash of als stockdividend uitbetaald worden.

Vooruitzichten

Petroplus is van mening dat de vooruitzichten voor 2001 en daarna positief zijn. Het doel blijft om in de komende jaren een toename van de winst per aandeel te realiseren van gemiddeld 25% per jaar. De vooruitzichten voor de raffinaderijmarges zijn minder aantrekkelijk dan die in 2000, maar de premie voor de productie van ULSD en het vrachtvoordeel in Zwitserland geven de raffinaderijen van Petroplus in Teesside en Cressier een extra voordeel ten opzichte van de industrie. De afronding van de twee raffinaderijovernames, waardoor de raffinagecapaciteit werd verviervoudigd geeft ruimte voor het verder optimaliseren van de drie raffinaderijen en het gezamenlijk beperken van de kosten. De raffinaderij in Teesside en de overgenomen marketingactiviteiten worden vanaf 1 januari 2001 meegeconsolideerd. De ULSD-investering op de raffinaderij in Antwerpen zal naar verwachting eind 2001 worden afgerond. Het management zal zich nog nadrukkelijker op de kernactiviteiten toeleggen. Om die reden is na de verslagperiode het belang in Petrocare teruggebracht en zullen de activiteiten van Petroplus Power worden gestaakt. De activiteiten van Tango zullen verder worden uitgebreid en er zullen meer E-commerce projecten worden ontwikkeld.

Voor de redactie

Profiel Petroplus International N.V.
Petroplus International N.V. ("Petroplus") is een onafhankelijke midstream oliemaatschappij, die zich richt op de Europese midstream oliemarkt. De kernactiviteiten van Petroplus zijn olie (raffinage en marketing) en logistiek (voornamelijk opslag). De onderneming heeft zich ten doel gesteld de grootste onafhankelijke midstream oliemaatschappij van Europa te worden. Petroplus is eigenaar van de 65.000 bpd raffinaderij in Antwerpen, de 68.000 bpd raffinaderij in Cressier en de 117.000 bpd raffinaderij in Teesside, Europa's grootste producent van Ultra Low Sulphur Diesel (ULSD). Petroplus heeft een verkoopvolume van meer dan 16 miljoen ton per jaar, voornamelijk distillaten, en een opslagcapaciteit van 5 miljoen m³ door heel West-Europa. Petroplus heeft daarnaast ook activiteiten in de sectoren chemie, milieu en engineering en exploiteert onbemande tankstations onder de naam TANGO. Petroplus heeft vestigingen in meer dan 20 landen en hoofdkantoren in Rotterdam, Zug en Hamburg en heeft meer dan 1000 mensen in dienst. Petroplus International N.V. is sinds 14 juli 1998 genoteerd aan de Officiële Markt van Euronext Amsterdam.

Midstream oliesector
Midstream is de term die wordt gebruikt voor dat gedeelte van de olieketen die is gericht op raffinage van ruwe olie, opslag en logistiek van olieproducten en groothandelsverkoop van olieproducten. De sector heeft zich ontwikkeld in de VS, waar onafhankelijke raffinadeurs als Tosco, Valero Energy, Sunoco en Ultramar Diamond Shamrock in de afgelopen 10 jaar zijn opgekomen. Deze bedrijven hebben momenteel meer dan 25% van de totale raffinagecapaciteit in de VS in handen, met een gecombineerde marktkapitalisatie van meer dan USD 14 miljard. De belangrijkste aspecten van hun benadering waren het optimaal gebruik maken van een rationalisatieproces op het gebied van raffinage en marketing in de VS en het overnemen van midstream en retail marketing assets van de grotere oliemaatschappijen voor een fractie van de vervangingskosten. Onafhankelijke oliemaatschappijen zijn in staat de raffinaderijen en andere assets tegen lagere kosten te exploiteren teneinde de raffinagemarge te verbeteren. Deze bedrijven zijn met name in staat marges te verbeteren door overheadkosten te verminderen, productie te verhogen en productopbrengsten te verbeteren. Recentelijk heeft Phillips Petroleum een bod op Tosco uitgebracht .

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Petroplus International N.V.: Marcel van Poecke, Willem Willemstein Raad van Bestuur
Ton Barten, Directeur Business Development
++(31) 10 242 5900

Website: www.petroplus.nl