Sun Blade 100 eerste 64-bit werkstation voor 1250 euro

UNIX-werkstation biedt ontwikkelaars krachtig 3D-platform

Amersfoort, 28 februari 2001 - Sun Microsystems introduceert haar nieuwe Sun Blade 100- werkstation, het eerste 64-bit UNIX-werkstation voor de prijs van een PC. Met betere prestaties tegen de helft van de kosten is de Sun Blade 100 een sterke opvolger van het Sun Ultra5 2D grafische werkstation.

De introductie van de Sun Blade 100 valt samen met de introductie van de Sun Expert 3D-Lite grafische kaart, een uitbreiding binnen de professionele grafische productreeks van Sun. Samen staan deze producten garant voor volledige 3D-functionaliteit op 64-bit grafische werkstations.

Verder kan met de onlangs aangekondigde SunPCi-coprocessorkaart een complete Windows PC in het Sun Blade-werkstation opgenomen worden. Daardoor kan een gebruiker applicaties tegelijkertijd in een Solaris-omgeving en op een Windows NT-platform toepassen bij normale snelheden. Het is dus niet meer nodig twee aparte computer te hebben. Dit bespaart investeringen, onderhoudskosten en ruimte.

"Sun heeft in 1998 met de Sun Ultra 5 een trend gezet in prijs/prestatieverhouding. We doen dat nu opnieuw met de Sun Blade 100", zegt Fred Kohout, Director of Marketing Technical Market Products van Sun. "We maken hiermee dé stap op de pc-markt als het gaat om prijs en prestaties. We bieden UNIX-gebruikers niet alleen een hoogwaardig nieuw werkstation, maar geven pc-gebruikers het laatste duwtje - een scherpere prijs - om over te stappen naar het veel krachtiger 64-bit Solaris-besturingssysteem."

Het Sun Blade 100-werkstation is gebaseerd op de geïntegreerde 64-bit UltraSPARC IIe 500 MHz-processor en maakt gebruik van het Solaris 8-besturingssysteem. Het biedt werkstation-features als 64-bit architectuur, 2 GB geheugen en professionele 3D grafische mogelijkheden voor uiteenlopende markten als softwareontwikkeling, EDA (Electronic Design Automation), financiële dienstverlening, MCAD/MCAE (Mechanical Computer-Aided Design/Mechanical Computer-Aided Engineering), onderwijs en onderzoek en digitale content-ontwikkeling.

"De Sun Blade 100 met de Sun Expert3D-Lite-technologie is een ideaal instapmodel omdat hierdoor de UNIX-omgeving beschikbaar komt voor partijen waarvoor dit platform eerder te kostbaar was", zegt Kara Yokley, Workstation Research Analyst van IDC. "De strategie van Sun om 64-bit UNIX-werkstations te gaan bieden tegen prijzen van 32-bit pc-systemen, helpt Sun haar eerste plaats in de UNIX-markt te behouden."

Sun introduceert ook twee pakketten voor softwareontwikkeling en Digital Content Creation (DCC). De Sun Net Effect Development Stack biedt een hoogwaardig ontwikkelplatform met een Sun Blade 100-werkstation en een allesomvattende set softwareontwikkeltools. Speciaal voor de DCC-markt biedt Sun met Electric Image een compleet 3D-animatiewerkstation met een Sun Blade 100 en de Universe-animatiesoftware.

Enkele features van het Sun Blade 100-werkstation.
- Tot 2 GB ECC-systeemgeheugen.

- Hoogwaardige 2D grafische toepassingen en uitbreidingsmogelijkheden voor 3D-configuraties.

- Geïntegreerde I/O met vier USB-poorten, twee IEEE 1394 digitale videopoorten en 10/100 Base T Ethernet-verbindingen.
- Dubbele besturingssysteemopties door de SunPCi II-coprocessorkaart.
- ATA66-disksubsysteem met geïntegreerde controlefunctie en verbeterde prestaties en ondersteuning van twee keer 15 GB harddrives.
- Toegang tot duizenden softwareapplicaties.

- Softwarebundel inclusief het Solaris 8-besturingssysteem, StarOffice 5.2, Netscape Navigator, Acrobat Reader, PC FileViewer en SunForum 3.1.

De Sun Blade 100 is per direct beschikbaar voor een prijs van 1250 euro (fl. 2.754,65).

Sun Microsystems
Sun Microsystems, opgericht in 1982, heeft met haar unieke visie 'The Network Is The Computer' een leidende positie veroverd op het gebied van hardware, software en diensten. Met haar technologie voorziet Sun het Internet van de kracht waarmee ondernemingen wereldwijd profiteren van de netwerkeconomie: "We're the dot in .com". Sun behaalde een jaaromzet van $ 15,7 miljard en is vertegenwoordigd in meer dan 170 landen. Op http://sun.nl is meer informatie over het bedrijf beschikbaar.

Sun, het Sun-logo, Sun Microsystems, Solaris, Java en 'The Network Is The Computer' zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van Sun Microsystems, Inc. in de Verenigde Staten en onder licentie gebruikt, en zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van SPARC International, Inc. in de Verenigde Staten en andere landen. Producten die het SPARC-handelsmerk dragen, zijn gebaseerd op een architectuur die ontwikkeld is door Sun Microsystems, Inc.