Gemeente Hoogeveen


Het Torentje Het laatste Torentje



28 februari 2001

Inhoud


* Nieuwe Markt geopend *

* B&W wil regeling voor brengers grof huisvuil *
* Commissie Financiën *

* Commissie Ruimtelijke Ordening *

* Commissie Algemene Zaken *

* Collecten *

* Acties oud papier *

* Koninklijke bezoeken aan Hoogeveen *

* Belevenissen van een brandweerman *

* Stremming Kanaalweg - Vos van Steenwijklaan *
* Onderzoek woonwensen 55-plussers *

* Mededelingen *


* Aanvraag vergunning Kartracing *

* Rectificatie meldingen AMVB's *

* Zeppelinstraat: Wet Milieubeheer *

* Mestbassin in Nieuweroord: Wet Milieubeheer *
* De Wielewaal: toepassing vrijstelling bestemmingsplan voor gezondheidscentrum *

* Nobelstraat: vrijstellingsbepaling bestemmingsplan Hoogeveen *
* Vrijstellingsbepaling van het bestemmingsplan Hollandscheveld *
* Overige vrijstellingen op geldende bestemmingsplannen *
* Inspraak Buitengebied Westerbork *

* Bouwaanvragen en -meldingen *

* Verleende bouwvergunningen *

* Geweigerde bouwvergunningen *

Nieuwe Markt geopend

Vorige week vrijdag opende gedeputeerde van de provincie Drenthe mevrouw Brink-Massier met de stoomwals Hendrik-Jan de vernieuwde Markt. Ruim honderd belangstellende omwonenden woonden het vuurwerk en het aansluitende optreden van de jeugd big band in De Tamboer bij.

B&W wil regeling voor brengers grof huisvuil

Burgemeester en wethouders willen een pasjesregeling voor de gemeentewerf voor het aanbieden van grof huisvuil. Nu kan iedereen nog gratis en onbeperkt huisvuil naar de gemeentewerf brengen. B&W willen daar vanaf, omdat ook mensen uit omliggende gemeenten en bedrijven afval storten, zo is uit onderzoek gebleken. De extra kosten die daardoor ontstaan, zijn van invloed op de hoogte van de afvalstoffenheffing.

Doordat mensen uit omliggende gemeenten afval storten betalen de burgers van Hoogeveen deels voor andermans afval. B&W vinden dat een onwenselijke situatie en stellen nu aan de gemeenteraad voor om een pasjesregeling in te voeren. Ook bedrijven moeten via de pasjesregeling worden geweerd. Zij betalen zelf de verwerking van hun afval en krijgen daarom geen afvalstoffenheffing opgelegd. Doel van de nieuwe regeling is een rechtvaardiger verdeling van de kosten voor de burger.

Hoeveelheden

Als de gemeenteraad akkoord gaat, komt er een systeem dat de Hoogeveense burger via een pasje toegang geeft tot de werf. Hier wordt het aangeboden afval gewogen en achteraf wordt dan eventueel een rekening opgemaakt. Volgens het plan mogen de pasbezitters per jaar gratis de volgende hoeveelheden afval brengen: 600 kilo grof huishoudelijk restafval, 1000 kilo organisch tuinafval (met uitzondering van grond en plaggen), 1 kuub schoon puin en 1 kuub zwarte grond.

Extra betalen

Wie meer brengt, betaalt extra. Zo blijft de regeling kostendekkend en komt de afvalstoffenheffing niet om die reden onder druk te staan. De verwachting is dat aan het einde van het jaar maar weinig rekeningen de deur uit zullen gaan. De gratis hoeveelheden afval zijn namelijk gebaseerd op wat momenteel gemiddeld per huishouden wordt aangeboden.

Overig afval

Een deel van het afval blijft buiten deze regeling. Dat wordt in de toekomst op een apart gedeelte van de gemeentewerf in Hoogeveen ingenomen. Het gaat om klein gevaarlijk afval (maximaal 50 kilo per jaar), asbest (50 vierkante meter), wit- en bruingoed (onbeperkt) en kadavers van kleine huisdieren.

De kosten van aanschaf, aanleg en invoering van de toegangsregeling voor de gemeentewerf bedragen ongeveer zeven ton.

Naar alle waarschijnlijk buigt de gemeenteraad zich in de vergadering van donderdag 29 maart over dit voorstel.

Commissie Financiën

Volgende week, maandag 5 maart om 19.30 uur, vergadert de commissie Financiën, Personeel en Organisatie in het openbaar in commissiekamer I van het gemeentehuis. Voorzitter is mevrouw A. de Widt-Nieuwenhuizen. Op de agenda staan onder andere de Notitie Euro 2002 en de eerste wijziging van de legesverordening.

Commissie Ruimtelijke Ordening

Volgende week, woensdag 7 maart 2001 om 19.30 uur, vergadert de commissie Ruimtelijke Ordening, Milieu, Cultuur en Recreatie en Toerisme in het openbaar in commissiekamer I van het gemeentehuis. Voorzitter is de heer K. Smid. Op de agenda staat onder andere:
* Ontwikkelingen vestiging AZC te Hoogeveen
* Bestemmingsplan Stationsgebied-zuid 1e fase
* Evaluatie cultureel activiteitencentrum Het Podium
* Toegangs- en betalingsregeling over afvoer grof huisvuil gemeentewerf

* Kredieten Project Oude Diep 2001

* Vaststellen "Partiële herziening van het bestemmingsplan Noordscheschut" (voormalig schoolterrein Drostenraai 47)
* Planschadeverzoek R. Dekker, 31e Wijk Noord 14 te Hollandscheveld
* Planschadeverzoek H. Reinders, Hollandscheveldse Opgaande 6a te Hollandscheveld

* Planschadeverzoek E. de Jonge, Hollandscheveldse Opgaande 3 te Hollandscheveld

Commissie Algemene Zaken

Volgende week, donderdag 8 maart 2001 om 19.30 uur, vergadert de commissie voor Algemene, Bestuurlijke, Economische Zaken en Informatisering in het openbaar in commissiekamer I van het gemeentehuis. Voorzitter is mevrouw H. Mastwijk-Beekhuijzen. Op de agenda staat onder andere:

* toelichting beleidsvelden Economische Zaken
* klachten woning mevrouw Van Leeuwen

Spreekrecht

Voor het begin van de raadscommissievergadering kunt u gebruik maken van het spreekrecht. Alle insprekers hebben samen ten hoogste 30 minuten de tijd opmerkingen te maken over de genoemde agendapunten. Per persoon is maximaal 5 minuten beschikbaar.

Indien u van het spreekrecht gebruik wilt maken, moet u dit voor het begin van de vergadering meedelen aan de voorzitter. Nadat de commissie één keer over het agendapunt heeft gesproken, kunt u nog een korte nadere informatieve toelichting geven.

Inzage in stukken

De stukken voor deze vergadering liggen gedurende twee werkdagen, voorafgaande aan de vergadering, ter inzage in het voorlichtingscentrum.

Collecten

Volgende week collecteert Stichting Dorkas.

Acties oud papier

Tot en met vrijdag 2 maart

Inzameling georganiseerd door de Prof. Titus Brandsmaschool in Hoogeveen. U kunt het oud papier brengen naar de containers die achter de school staan op het Blankensplein tot vrijdag 12.00 uur.

Donderdag 1 maart

Inzameling georganiseerd door de Krullevaar, Korhoenlaan 3 te Hoogeveen. De containers staan opgesteld achter de school in de Rietgans.

Zaterdag 3 maart

Inzameling georganiseerd door C.B.S. de Regenboog te Noordscheschut. Het oud papier wordt opgehaald tussen 9.00 uur en 12.00 uur. Het papier a.u.b. gebundeld of in stevige dozen aan de straat zetten.

Koninklijke bezoeken aan Hoogeveen

Door Lammert Huizing

Het is op de komende 30 april niet voor het eerst, dat Hoogeveen koninklijk bezoek krijgt. Bij herhaling hebben leden van het Oranjehuis in de laatste twee eeuwen de weg naar Hoogeveen gevonden. Twee weken geleden verhaalden we over de eerste bezoeken in een ver verleden. Dit keer het tweede deel: de bezoeken van de recentere voorgangers van de huidige koningin.

Emma en dochter Wilhelmina

Koningin-regentes Emma en de vijftienjarige prinses Wilhelmina kwamen op donderdag 5 september 1895 tegen 15.45 uur per sleepboot vanaf Zwolle aan bij het Veeneschut. Er was een erepoort van turf en een grote ereboog bij de zaak van Vermeulen aan de Schutstraat. Bij het gemeentehuis aan de streek De Huizen (Hoofdstraat) waren er toespraken en een zanghulde door 300 kinderen. Vooraf gegaan en gevolgd door marechaussees en huzaren te paard gingen de koninginnen in een rijtuig met vier paarden door de plaats. Ze vertrokken per trein in een speciale salonwagen. Daarna werd er bij fakkellicht een grote historische optocht gehouden over de Tachtigjarige Oorlog.

Prins Hendrik

Koningin Wilhelmina en prins Hendrik brachten op 6 september 1924 een bezoek aan Hoogeveen. De kinderen Hieke Groenwegen en Theo Bouma boden bloemen aan. Er was een bont programma van volksfeesten, veekeuringen, gondelvaart en een officieel diner met genodigden.

Prins Hendrik kwam op 25 augustus 1925 door zijn aanwezigheid luister bijzetten aan de viering van het 300-jarig bestaan van Hoogeveen. Hij was beschermheer van het Eere-Comité en liet zich rondleiden over de grote landbouwtentoonstelling achter het hotel Luinge aan De Streek De Huizen (Hoofdstraat).

Bernhard en Juliana

Op donderdag 21 maart 1940 inspecteerde prins Bernhard de in Hoogeveen gelegerde troepenonderdelen. Hij werd ontvangen in het hoofdkwartier in hotel Homan. Een kleindochter van Homan, Annechien de Jonge, bood aan de prins een boeket rode rozen aan. De straten waren afgezet tijdens het bezoek en de publieke belangstelling was groot.

In de zomer van 1951 kwam koningin Juliana naar Hoogeveen als onderdeel van een werkbezoek aan Drenthe. Ze kwam na de middag per auto aan uit Emmen en werd ontvangen in het raadhuis. Ze vertrok per auto met haar gevolg via Zuidwolde richting Ommen. Op vrijdag 21 april 1967 verrichtte zij de officiële opening van het cultureel centrum De Tamboer.

'Enschede vond ik erg indrukwekkend'

Belevenissen van een brandweerman

Brandweerman worden is voor veel jongens een droom. De 23-jarige Edwin Oldewening had die droom aanvankelijk niet. Maar toen hij met zijn neus vooraan bij een brand stond, besloot hij lid te worden van de jeugdbrandweer. Inmiddels is de loonadministrateur, werkzaam bij BDO Accountants en Adviseurs in Hoogeveen, al enkele jaren aangesloten bij de vrijwillige brandweer Hoogeveen. Voor Edwin is de brandweer zijn grote hobby.

Hoe lang zit je al bij de brandweer?

'Ik ben in september 1998 naar de brandweer overgestapt. Daarvoor was ik al langere tijd actief bij de jeugdbrandweer, waar ik de beginselen van de brandbestrijding leerde. Ik ben tegenwoordig nog steeds bij de jeugdbrandweer betrokken als jeugdleider.'

Hoe ben je ertoe gekomen om brandweerman te worden?

'Dat is eigenlijk wel een gek verhaal. Toen ik 13 jaar oud was stond er een boerderij in brand. Ik stond destijds samen met mijn vader te kijken. Hij bracht me op het idee om me aan te sluiten bij de jeugdbrandweer. Ik vond het toen allemaal nog heel sensationeel. Ik denk dat ik daarin iets nuchterder ben geworden. Ik vind het nu erg belangrijk dat ik iets voor de maatschappij doe. En het werk is natuurlijk interessant.'

Wat is je taak bij de brandweer?

'Ik ben nu brandwacht. Dat betekent dat je wordt ingezet bij het blussen van branden. Ik ga ook mee naar ongelukken, maar ik mag daar nog niets doen. Daar volg ik nu een opleiding voor.'

Wat vindt je partner ervan dat je bij de brandweer bent?

'Mijn vriendin staat pal achter me. Maar als je hebt afgesproken om samen uit te gaan en je wordt opgepiept gooit dat je avondje danig in de war. Dan staat ze niet te juichen. Ik vind het zeer belangrijk dat zij achter me staat. De steun van mijn partner is voor mij onmisbaar. Het komt bijvoorbeeld voor dat ik behoefte heb om te praten als ik thuiskom. Zij moet daar wel voor openstaan.'

Wat doe je met je vergoeding?

'Van de vergoeding voor vier uur uitrukken kan ik een heel aardig avondje stappen. Even eenvoudig maar lekker eten en daarna nog even in de kroeg zitten.'

Wat is je mooiste uitruk geweest?

'Tja, wat noem je mooiste uitruk? De gekantelde vrachtwagen op de Toldijk vond ik een mooie uitruk. Dat was interessant door de enorme vuurzee. Het was gewoon overweldigend, zeker als je iets weet van branden. In een ander opzicht was dit helemaal niet een mooie gebeurtenis. Dat kwam doordat wij als brandweer niets konden uitrichten tegen dat geweld. Indrukwekkend vond ik ook ons werk in Enschede. We zijn binnen de cirkel geweest waar alles door de vuurwerkramp was weggevaagd. Achteraf had ik toch een goed gevoel dat we de mensen daar een beetje hebben kunnen helpen. Ze hadden het heel hard nodig.'

Wat vindt je het minst leuk aan het werk bij de brandweer?

'Dat zou ik niet weten. We doen zulke verschillende dingen. Je loopt iedere keer weer tegen een verrassing aan. De ene keer verlenen we assistentie aan de ambulancedienst. Een andere keer spuiten we het wegdek schoon, halen we een koe uit de put of worden we ingezet vanwege wateroverlast. Ik vind alles nog steeds leuk. Misschien denk ik daar over een aantal jaren anders over, maar nu nog niet.'

Mag je altijd van je baas weg?

'Ja, mijn werkgever heeft een verklaring getekend waarin staat dat ik me bij een oproep onmiddellijk meld bij de kazerne.'

Sta ook standby!

De vrijwillige brandweer zoekt nieuwe mensen. Het werk is enerverend, het nut is groot en de teamgeest is top. Ook interesse? Kom naar de informatieavond op maandag 26 maart a.s. om 19.30 uur in de brandweerkazerne aan de Industrieweg. Bellen met de brandweer kan ook: via 291144. Vraag naar Linda Walkier of commandant Hilko Kruise.

Stremming Kanaalweg - Vos van Steenwijklaan

Met ingang van volgende week maandag 5 maart, is het kruispunt Kanaalweg - Vos van Steenwijklaan voor alle verkeer afgesloten. Op het kruispunt worden nieuwe verkeerslichten geplaatst. Ook krijgt het kruispunt speciale voorzieningen voor het openbaar vervoer.

Het werk omvat tevens het versmallen van de rijstroken voor het autoverkeer. Fietsers krijgen op het kruispunt meer ruimte. Verder zal de middenberm kleiner worden gemaakt ten gunste van het autoverkeer. Het wegdek voor de stopstreep krijgt een betonasfaltlaag die ribbelvorming in het wegdek voorkomt. Omstreeks 26 maart plaatst de aannemer de nieuwe masten voor de verkeerslichten, waarna in de week van 9 tot 13 april het verkeer weer gebruikmaken kan van het kruispunt.

De stremming duurt naar verwachting tot 7 april. Gele borden leiden het verkeer tot die tijd om. Later dit jaar zal de kruising Kanaalweg - Mr. Cramerweg - Wolfsbosstraat - Het Haagje worden aangepast en voorzien van nieuwe verkeerslichten.

Onderzoek woonwensen 55-plussers

De gemeente Hoogeveen (werkeenheid Volkshuisvesting) is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe nota wonen. Het is voor de gemeente van belang inzicht te hebben in de veranderingen die zich voordoen in de toekomstige woningvraag. Op die manier kan de gemeente beter inspelen op bestaande wensen en behoeften van inwoners. De gemeente verspreidt daarom deze week een enquête onder inwoners van de gemeente Hoogeveen.

Bij het nieuwe aanvullende onderzoek ligt de nadruk op de wensen en behoeften van mensen met betrekking tot hun toekomstige woning. Ook wensen ten aanzien van de woonomgeving komen in dit onderzoek naar voren. Omdat het hier hele specifieke behoeften betreft, vragen we uw medewerking aan dit onderzoek.

Deze week verstuurt de gemeente een enquête naar diverse adressen in de gemeente. Dit onderzoek is gericht op mensen van vijfenvijftig jaar en ouder. De benaderde inwoners wordt vriendelijk verzocht de enquête zo goed mogelijk in te vullen en vervolgens zo snel mogelijk terug te sturen. De gemeente bedankt iedereen die meewerkt aan het onderzoek.

Mededelingen

Aanvraag vergunning Kartracing

Aero Verkoop B.V. heeft een aanvraag ingediend voor het organiseren van een Grand Prix Kartracing 2001 in Hoogeveen op woensdag 4 juli 2001 van 13.00 uur tot 21.00 uur. Dit evenement zal net als vorig jaar plaatsvinden op de kruising van de Hoofdstraat met de Alteveerstraat, Het Haagje en de Schutstraat.

Vanaf 7.00 uur 's ochtends wil de organisatie de volgende wegen tijdelijk afsluiten:

* Schutstraat (tot de Reviusweg);

* Alteveerstraat (tot de Piet Heinstraat - Kortewijkstraat);
* en Het Haagje (tot het Kaaplaantje).

Belanghebbenden kunnen hun mening over deze aanvraag tot en met 15 maart 2001 telefonisch of schriftelijk kenbaar maken bij de afdeling Algemeen Bestuurlijke en Juridische Zaken, telefoonnummer 291244.

Rectificatie meldingen AMVB's

In de Hoogeveensche Courant d.d. 21 februari 2001 is de volgende informatie onjuist gepubliceerd:

Besluit opslag- en transportbedrijven Milieubeheer:
* RBM Plastics B.V., voor het vergroten van het opslagterrein van kunststofleidingen gelegen aan de Industrieweg 45A te Hoogeveen. Dit moet zijn: Dr. A. Philipsstraat 2 te Hoogeveen.
* Bouwbedrijf Koster, voor het oprichten van een opslagruimte voor o.a. bouwmaterialen gelegen aan de Bentincksdijks 9 te Hoogeveen. Dit moet zijn: Dr. A. Philipsstraat 40 te Hoogeveen.

Zeppelinstraat: Wet Milieubeheer

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen, maken met inachtneming van het bepaalde in artikel 13.4 van de Wet Milieubeheer, in samenhang met artikelen 3:19, lid 2 en 3:20, lid 1 van de Algemene Wet Bestuursrecht bekend, dat zij van plan zijn om naar aanleiding van de aanvragen van:
* Hoogstaal Dutch-Swiss Handel Internationaal B.V., voor het oprichten en in werking hebben van een inrichting voor het produceren en assembleren van brandweerwagens en speciale voertuigen, gelegen aan de Zeppelinstraat 8 te Hoogeveen;
* DCT Holding B.V., voor het oprichten en in werking hebben van een snijbedrijf annex machinefabriek, gelegen aan de Zeppelinstraat 3 en 5 te Hoogeveen;

vergunningen ingevolge de Wet Milieubeheer te gaan verlenen onder het stellen van voorschriften ter bescherming van het milieu.

De aanvragen, ontwerp-besluiten en andere op deze zaken betrekking hebbende stukken liggen vanaf 1 maart 2001 tot en met 29 maart 2001 op werkdagen tijdens kantooruren ter inzage bij de sector Milieu en Openbare Werken, afdeling Milieu-Inspectie en -Vergunningen, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen (stadskantoor). Indien gewenst kan een mondelinge toelichting op de stukken worden verkregen. Op verzoek kunnen de stukken op dinsdagen ook buiten kantooruren worden ingezien. De stukken zullen dan van 16.00 tot 19.00 uur ter inzage worden gelegd in het gemeentehuis (bodekamer, Raadhuisplein).

Na deze periode zijn de stukken uitsluitend tijdens kantooruren op genoemde afdeling in te zien. Deze regeling geldt gedurende de gehele procedure, dat wil zeggen tot het einde van de termijn waarbinnen beroep kan worden ingesteld tegen onze besluiten op de aanvragen.

Bedenkingen

Gemotiveerde bedenkingen tegen de ontwerp-besluiten kunnen schriftelijk door iedereen tot en met 29 maart 2001 bij ons college worden ingediend. Zij die schriftelijk hun bedenkingen tegen het ontwerp inbrengen, kunnen vragen de persoonlijke gegevens niet bekend te maken. Een verzoek daartoe moet schriftelijk tegelijkertijd met de bedenkingen bij ons college worden ingediend.

Indien u daaraan behoefte heeft, kan tot het einde van de ter inzage legging gelegenheid worden geboden tot een gedachtewisseling over de aanvragen en ontwerp-besluiten tussen onder andere vertegenwoordigers van de gemeente, de aanvrager en uzelf. Tijdens dit gesprek bestaat ook de mogelijkheid tot het mondeling inbrengen van bedenkingen. Om praktische en organisatorische redenen verzoeken wij u een dergelijk gesprek ten minste twee weken voor het verstrijken van de termijn, waarbinnen bedenkingen kunnen worden ingebracht, eventueel telefonisch, aan te vragen. Telefoonnummer 0528-291616 (doorkiesnummer).

Tot slot vestigen wij er uw aandacht op, dat alleen zij, die bedenkingen hebben ingebracht op de vooromschreven wijze, alsmede zij, aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen bedenkingen te hebben ingebracht tegen het ontwerp-besluit, naar aanleiding van onze besluiten te zijner tijd bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State beroep kunnen instellen.

Mestbassin in Nieuweroord: Wet Milieubeheer

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen maken met inachtneming van het bepaalde in de artikelen 3:44, tweede lid, onder a, in samenhang met artikel 3:19, tweede lid, onder b van de Algemene Wet Bestuursrecht bekend, dat zij op 6 februari 2001 nadere eisen hebben gesteld op grond van voorschrift 1.2.a. uit het Besluit mestbassins milieubeheer voor de varkenshouderij van maatschap A.J. Beumer en H.M. Beumer-Heuver, Calkoenswijk 14 te Nieuweroord.

De nadere eisen hebben betrekking op het toestaan van een kortere afstand tussen het mestbassin en het dichtstbijgelegen voor verzuring gevoelig gebied dan voorschrift 1.1.a. van het Besluit mestbassins milieubeheer voorschrijft. Het besluit is ten opzichte van het eerder ter inzage gelegde ontwerp niet gewijzigd.

Inzage

Het besluit en andere op deze zaak betrekking hebbende stukken liggen vanaf 1 maart 2001 tot en met 12 april 2001 op werkdagen tijdens kantooruren ter inzage bij de sector Milieu en Openbare Werken, afdeling Milieu-Inspectie en -Vergunningen, Raadhuisplein 24 (Compagnieshuis) te Hoogeveen. Indien gewenst kan een mondelinge toelichting op de stukken worden verkregen. Op verzoek kunnen de stukken op dinsdagen ook buiten kantooruren worden ingezien. De stukken zullen dan van 16.00 tot 19.00 uur ter inzage worden gelegd in het gemeentehuis (bodekamer, Raadhuisplein).

Beroep

Op grond van het bepaalde in de artikel 20.1, eerste lid, 20.10 en 20.11 van de Wet Milieubeheer en artikel 6:7 van de Algemene Wet Bestuursrecht staat tot en met 12 april 2001 beroep open bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State voor:

a. Degenen die bedenkingen hebben ingebracht tegen het ontwerp van het besluit;
b. de adviseurs die gebruik hebben gemaakt van de gelegenheid advies uit te brengen over het ontwerp van het besluit; c. degenen die bedenkingen hebben tegen wijzigingen die bij het nemen van het besluit ten opzichte van het ontwerp zijn aangebracht;
d. belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen bedenkingen te hebben ingebracht tegen het ontwerp van het besluit.

Het besluit worden na afloop van de beroepstermijn van kracht, tenzij voor deze datum bij de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening is gedaan.

Het beroepschrift en het eventueel in te dienen verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, respectievelijk aan de voorzitter van deze afdeling, Postbus 20019, 2500 EA te 's-Gravenhage.

De Wielewaal: toepassing vrijstelling bestemmingsplan voor gezondheidscentrum

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van artikel 19 lid2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan ten behoeve van de volgende bouwaanvraag:
* mevrouw A.C.M. Hessel-Claessens, voor het uitbreiden van de bestaande apotheek/huisartsenpraktijk (gezondheidscentrum De Wielewaal), De Wielewaal 15 te Hoogeveen.

De bouwaanvraag en de door Gedeputeerde Staten op 20 februari 2001 afgegeven Algemene verklaring van geen bezwaar ligt met ingang van donderdag 1 maart 2001 gedurende 4 weken voor iedereen ter inzage bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 in Hoogeveen. Gedurende deze termijn kan iedereen zijn of haar zienswijze omtrent de aanvraag bij Burgemeester en Wethouders kenbaar maken.

Nobelstraat: vrijstellingsbepaling bestemmingsplan Hoogeveen

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van een vrijstellingsbepaling van het van toepassing zijnde bestemmingsplan Noord B vrijstelling te verlenen aan Schildersbedrijf Bart Koster, voor het uitbreiden van de woning en het bedrijfspand aan de Nobelstraat 11 te Hoogeveen.

Het bouwplan ligt met ingang van 1 maart 2001 gedurende vier weken voor iedereen ter inzage op de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen.

Gedurende deze termijn kan iedereen, bij Burgemeester en Wethouders, schriftelijk zijn bedenkingen naar voren brengen tegen het verlenen van vrijstelling van het van toepassing zijnde bestemmingsplan, ten behoeve van de uitvoering van dit bouwplan.

Vrijstellingsbepaling van het bestemmingsplan Hollandscheveld

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van een vrijstellingsbepaling van de van toepassing zijnde bestemmingsplannen Landelijk Gebied en Uitbreidingsplan in Hoofdzaak vrijstelling te verlenen aan de heer A. Stam, om het oprichten en in werking hebben van een kleinschalig kampeerterrein voor ten hoogste 10 kampeermiddelen mogelijk te maken aan de Riegshoogtendijk 140a te Hollandscheveld.

Het plan ligt met ingang van 1 maart 2001 gedurende vier weken voor een ieder ter inzage op de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen.

Gedurende deze termijn kan iedereen, bij Burgemeester en Wethouders, schriftelijk zijn bedenkingen naar voren brengen tegen het voornemen tot verlenen van vrijstelling van de van toepassing zijnde bestemmingsplannen, ten behoeve van de uitvoering van dit plan.

Overige vrijstellingen op geldende bestemmingsplannen

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van de geldende bestemmingsplannen ten behoeve van de volgende bouwaanvragen: 1. H. Benjamins, voor het uitbreiden van de woning aan De Wulp 47 te Hoogeveen
2. R. Klok, voor het bouwen van een serre aan de woning aan de Wilgencamp 3 te Hoogeveen
3. B.J. Everts, voor het uitbreiden van de woning aan de Hoogeveensche Vaart 57 te Nieuweroord.

De bouwaanvragen liggen met ingang van donderdag 1 maart 2001 gedurende vier weken voor iedereen ter inzage bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 in Hoogeveen. Gedurende deze termijn kan een ieder schriftelijk zijn of haar zienswijze omtrent de aanvragen bij Burgemeester en Wethouders kenbaar maken.

Inspraak Buitengebied Westerbork

Het perceel Middenraai 76 te Nieuweroord heeft in het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied van de voormalige gemeente Westerbork per abuis een woonbestemming gekregen. Burgemeester en Wethouders hebben een bestemmingsplan, deelplan Middenraai 76, voorbereid om de gemaakte fout bij de inventarisatie te herstellen. Het perceel krijgt de bestemming Veenontginningsgebied met op de plankaart de aanduiding "Bedrijven B1".

Het voorontwerp bestemmingsplan ligt van 1 maart 2001 tot en met 29 maart 2001 ter inzage bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24.

Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden hun zienswijze over het ontwerp-bestemmingsplan schriftelijk indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders, Postbus 20000, 7900 PA Hoogeveen. Wanneer er behoefte bestaat aan het mondeling inbrengen van een zienswijze kan daarover contact worden opgenomen met mevrouw S. Gerritsma van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling. Het rechtstreeks telefoonnummer is 291714.

Bouwaanvragen en -meldingen

Burgemeester en wethouders van Hoogeveen maken bekend dat in de periode van 19 tot en met 23 februari 2001 de volgende bouwaanvragen en bouwmeldingen zijn ontvangen:

Bouwaanvragen:

* R. Otten, bouwen van een bijkeuken, Kalkovenstraat 13
* A. Veldman, bouwen van een dakopbouw, De Plevier 37
* A. van Egten, uitbreiden van een woning, Waring 3
* J. Blokzijl, bouwen van een garage, Resedastraat 22
* B. ten Caat, uitbreiden van een woning, De Punter 27
* A. Brunink, bouwen van een garage/berging, De Vos van Steenwijklaan 15

* A. Tellegen, uitbreiden van een woning, Zuideropgaande 4
* G.R.H. Schuurman, bouwen van een garage, Zuideropgaande 16
* Hoogstaal Dutch Swiss B.V., bouwen van een bedrijfshal, Zeppelinstraat 8

* G. Kroesen, uitbreiden van een woning, Carstenswijk 9
* A.H. Hoeyenbosch, uitbreiden van een woning, Merwede 31
* Audire-Acousticon, plaatsen van een tijdelijke unit, Schutstraat 110

* P. Kok, bouwen van een woning, Steigerwijk 92
* J. Verhey, uitbreiden van een woning, Bospad 5
* H. Alberts, uitbreiden van een woning, Dravik 18
Bouwmeldingen:

* M.S. Blom, uitbreiden van een woning, Melkweg 29
* J. Ottens, bouwen van een tuinhuisje, De Merel 11
Nadere informatie over bovengenoemde bouwplannen is verkrijgbaar bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht, Raadhuisplein 24 (Compagnieshuis).

Verleende bouwvergunningen


* Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Drenthe, voor het bouwen van een kantoorgebouw op een terrein omsloten door de spoorlijn, het arbeidsbureau, de Crerarstraat en de Blankenslaan-West te Hoogeveen.

* Berg Projecten B.V., voor het bouwen van een kantoorgebouw op een terrein omsloten door de spoorlijn, het arbeidsbureau, de Crerarstraat en de Blankenslaan-West te Hoogeveen.
* G. Kist, voor het uitbreiden van de woning aan de Beukencamp 7 te Hoogeveen.

* A. Vos, voor het bouwen van een schuur/garage aan het Krakeel 26 te Noordscheschut.

Nadere informatie over deze verleende bouwvergunningen is verkrijgbaar bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen.

Tegen deze verleende bouwvergunningen kan binnen zes weken na dagtekening van de brief behorende bij de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend bij het college van Burgemeester en Wethouders.

Geweigerde bouwvergunningen

Aan de volgende aanvragen is geen bouwvergunning toegekend:
* L. Vaartjes, voor het bouwen van een bedrijfswoning, schuur en tunnelkas aan de Carstensdijk 23a te Elim.

* L. Vaartjes, voor het tijdelijk plaatsen van een woonwagen aan de Carstensdijk 23a te Elim.

Nadere informatie over deze geweigerde bouwvergunningen is verkrijgbaar bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen.

© Copyright Gemeente Hoogeveen