Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie

28 maart 2001

Studenten maken tv-spots voor 3VO

Op verzoek van de Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie 3VO hebben drie studenten van de School voor Commerciële Communicatie in Amsterdam, Hesling Reidinga, Dennis Hendriks en Engel-An Reinders, het script geschreven voor drie nieuwe tv-spots over alcohol en verkeer.

Het is voor het eerst dat 3VO jongeren inschakelt bij het ontwikkelen van tv-spots. Voor de productie en regie tekent Ferenc Kálmán Gáll. De eerste nieuwe tv-spot van 35 seconden is nu gereed voor uitzending en zal vanaf volgende week regelmatig in de zendtijd van de publieke en commerciële omroepen te zien zijn. De andere twee tv-spots worden later in het jaar gemaakt.

In de drie tv-spots spelen kinderen steeds de hoofdrol. Zonder de voortdurende aandacht en zorg van gemotoriseerde weggebruikers kunnen zij niet veilig onderweg zijn in het verkeer. Drinkende bestuurders zorgen bovendien voor veel extra ellende. In de eerste tv-spot leert een meisje na een ernstig verkeersongeval weer te lopen. In beeld verschijnt de tekst Na de klap moet Sanne opnieuw leren lopen. Alcohol en verkeer waren Sanne bijna fataal.

De nieuwe tv-spots waarschuwen niet alleen voor de grote gevaren van alcohol en verkeer, maar proberen vooral ook bestuurders die al alcoholvrij aan het verkeer deelnemen te stimuleren daarmee door te gaan. Ze moeten er aan bijdragen dat minder bestuurders met alcohol op achter het stuur gaan zitten. Van de bestuurders in weekendnachten heeft nu nog 10% een bloedalcoholgehalte van meer dan 0,2 promille. Bijna de helft hiervan (4,3%) heeft zelfs meer gedronken dan de wettelijke grens van 0,5 promille. 3VO is er een voorstander van de huidige alcohollimiet voor alle bestuurders spoedig te verlagen naar 0,2 promille en niet alleen voor nieuwe rijbewijsbezitters, wat het kabinet van plan is.

Rijden onder invloed eist jaarlijks ruim 200 doden en 2.500 tot 3.500 ernstig gewonden. De medische en materiele kosten van alcohol in het verkeer worden geschat op 2 miljard gulden per jaar. Gemiddeld hebben drinkende bestuurders een 6 keer grote kans op een verkeersongeval als nuchtere bestuurders. De ongevalskans bij jonge bestuurders die alcohol hebben gedronken is 50% hoger dan bij ouderen vanwege hun gebrek aan ervaring en routine. Bij een kwart (23%) van de alcoholongevallen met doden en gewonden zijn jonge mannelijke bestuurders betrokken.