PERSBERICHT

Benchmarkonderzoek 'FIND! The Best' door Cap
Gemini Ernst & Young en de Vrije Universiteit Amsterdam Sturen op economische waarde wint terrein; werk aan de winkel op het vlak van de euro en e-commerce

Utrecht, 27 februari 2001- Cap Gemini Ernst &
Young en de Vrije Universiteit Amsterdam hebben voor de tweede keer een Finance & Control benchmark-onderzoek uitgevoerd. Doel van het onderzoek was om de deelnemende organisaties inzicht te geven in de prestaties op het gebied van bijvoorbeeld kosten en productiviteit van financiële processen ten opzichte van andere bedrijven. Verder geeft het onderzoek organisaties inzicht in de factoren die prestaties van bedrijven beïnvloeden.

Eén van de belangrijkste bevindingen is dat 40
procent van de 26 handels- en industriële bedrijven aangeeft actief op economische waarde te sturen. Van deze eerdergenoemde 40 procent geeft 70 procent aan nu nog niet te sturen op economische waarde, maar overweegt dat in de nabije toekomst wel te gaan doen. De meeste hanteren daartoe 'economic profit' of varianten op deze maatstaf voor de berekening van economische waarde. Ook is uit het benchmarkonderzoek naar voren gekomen dat de onderzochte bedrijven het concept economische waarde daadwerkelijk gebruiken. Drs. Koen Perik, projectleider FIND! The Best bij Cap Gemini Ernst & Young over dit resultaat: "De relatie tussen de netto-winst van het bedrijf en de waarde van een aandeel is kleiner geworden. We merken dat de bedrijven in de handel en industrie een vervanger proberen te vinden voor de
netto-winst en één daarvan wordt gegeven door
het 'economic profit' methode model." Hiermee onderstreept het onderzoek een trend die op dit gebied al langer waarneembaar is; het zoeken van nieuwe manieren om de financiële positie van een bedrijf te bepalen.

Na het vorige, in 1997 en 1998 uitgevoerde
onderzoek, was de verwachting al dat het belang van controlling-taken sterk zou toenemen ten opzichte van de transactieverwerkende of administratieve taken. Deze verwachting wordt gesteund door het recent uitgevoerde onderzoek: binnen de 26 deelnemende bedrijven nemen de beslissingsondersteunende taken van de controllfunctie ten opzichte van de uitvoerende administratieve taken een prominente plaats in. Op basis van deze verwachting is tijdens de opzet van dit tweede onderzoek meer aandacht besteed aan bijvoorbeeld, Value Based Management, de Business Balanced Scorecard, maar ook aan de euro en e-commerce.

Uit het onderzoek is onder andere naar voren
gekomen dat slechts 23 procent van de bedrijven gebruik maakt van het Balanced Scorecard concept. De onderzoekers hadden verwacht dat dit getal hoger zou liggen. Perik: "Het Business Balanced Scorecard concept is wel bekend bij de bedrijven, maar management teams lijken overwegend te sturen op financiële cijfers en minder op niet-financiële gegevens zoals kennis en kwaliteit. Niet-financiële prestatie indicatoren zoals efficiëncy en leverbetrouwbaarheid worden in de aansturing van bedrijfsprocessen als inkoop, productie en verkoop door individuele managers wel vaak gebruikt."

Euro en e-commerce
Van alle deelnemende bedrijven zegt maar liefst 30 procent nog niet geheel klaar te zijn voor de invoering van de euro. Daarnaast is duidelijk geworden dat veel bedrijfsadministratieve processen niet zijn ingericht voor activiteiten op het gebied van e-commerce. De belangrijkste reden waarom de bedrijven nog e-commerce activiteiten ontplooid hebben, is
omdat de bedrijven nog geen beeld hebben van het rendement van investeringen in e-commerce. Toch geeft 53 procent van de bedrijven aan e-commerce op korte termijn in te gaan zetten.

Over het onderzoek
Benchmarkonderzoek wordt gedaan om
bedrijfsgegevens te vergelijken. Dankzij het benchmarkonderzoek FIND! The Best worden de deelnemende bedrijven in staat gesteld te leren van de manier waarop andere bedrijven tot soms
- superieure - prestaties komen, de naamgeving
van het onderzoek is hiervan afgeleid. Het onderzoek vond in het laatste kwartaal van 2000 plaats.
De deelnemende bedrijven zijn te onderscheiden
in de volgende branchegroepen: Capital Goods, Food, Natural Products, Oil, Gas en Chemicals. Het merendeel van de bedrijven heeft een omzet tussen de 100 en 500 miljoen gulden per jaar.

Over Cap Gemini Ernst & Young
Cap Gemini Ernst & Young is één van de grootste
management- en IT-adviesorganisaties ter wereld en is genoteerd aan de aandelenbeurzen in Parijs en Amsterdam. Op wereldwijde schaal is de onderneming actief in management consulting en IT-dienstverlening, systeemintegratie, technologieontwikkeling, ontwerp en outsourcing. Met deze activiteiten helpt de onderneming in de nieuwe economie zowel traditionele bedrijven als 'dot-companies' voortdurend nieuwe groeistrategieën te ontwikkelen. De nieuw geformeerde organisatie heeft wereldwijd meer dan 59.000 medewerkers in dienst waarvan 9.000 in de Benelux. De organisatie realiseert een omzet van 8,5 miljard euro (pro forma 2000). Meer informatie over specifieke dienstverlening, kantoren en research is beschikbaar op: www.cgey.com en www.nl.cgey.com.


____
Noot aan de redactie