Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=409928



Persbericht

Nummer 27

MINISTER HERFKENS VRAAGT BOTER BIJ DE VIS VOOR ARMSTE LANDEN

Minister Eveline Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) heeft de internationale gemeenschap dinsdag opgeroepen de armste ontwikkelingslanden boter bij de vis te bieden op de derde VN-conferentie over de minst ontwikkelde landen (MOLs) half mei in Brussel. "We hebben niets aan halve diagnoses en halve maatregelen. Laat de derde MOLs Conferentie ook de laatste zijn!" Ze zei dit in een toespraak voor een vergadering van de UNCTAD, de VN-conferentie voor Handel en Ontwikkeling, in Geneve. Dit was een van de internationale bijeenkomsten ter voorbereiding van de conferentie in Brussel.

De MOLs-conferentie moet uitmonden in concrete afspraken en toezeggingen om in de 48 minst ontwikkelde landen economische groei te bewerkstelligen, die ten goede komt aan brede bevolkingsgroepen. De minister zei goede hoop te hebben op een bevredigend resultaat. Tegelijkertijd sprak zij - ingegeven door tot dusver weinig vruchtbare voorbereidende besprekingen in New York - ook haar zorgen uit.

Volgens haar moeten de MOLs om te beginnen - hoe bescheiden hun middelen ook zijn - orde op eigen zaken stellen en werken aan het scheppen van een gunstig investeringsklimaat in eigen land. Tegelijkertijd moeten deze landen in staat worden gesteld te profiteren van toegang tot de wereldmarkt. De internationale gemeenschap speelt daarin een sleutelrol.

"In de eerste plaats moeten we ophouden de markten van de MOLs te verstoren door er onze agrarische overschotten te dumpen: geen ingeblikte tomaten of melkpoeder, laat staan rundvlees dat de Europese consument links laat liggen vanwege de BSE-crisis." In de tweede plaats dient er volledig vrije markttoegang voor producten uit de MOLs (m.u.v. wapens) te komen, zoals EU-commissaris voor Handel Lamy heeft voorgesteld. Inmiddels is een krachtige lobby tegen het voorstel op gang gekomen. "Nederland zal zich ervoor inzetten het oorspronkelijke voorstel van de Commissie zoveel mogelijk overeind te houden."

Minister Herfkens wees in Geneve verder op de noodzaak van externe financiering van de ontwikkelingsinspanningen van de armste landen. Een belangrijk aspect daarvan is verlichting van de torenhoge schulden die ontwikkeling in de weg staan. Nederland zal een belangrijke rol blijven spelen in schuldverlichtingsactiviteiten. Echter, schuldverlichting moet wel ten goede komen aan armoedebestrijding en de lasten ervan moeten evenredig door de rijke landen worden gedragen. Tenslotte wees de minister op de achterblijvende budgetten voor ontwikkelingssamenwerking van een groot aantal rijke landen en op de noodzaak om deze budgetten niet langer meer te binden aan besteding in het hulpgevende land.

Aan de vooravond van de bijeenkomst in Geneve zijn maandag in Brussel de Europese ministers van Buitenlandse Zaken intussen akkoord gegaan met vrije toegang (met uitzondering van wapens) van de MOLs tot de Europese markt met ingang van volgend jaar. Het gaat hier om een afgezwakt voorstel van de Europese Commissie dat voorziet in lange overgangstermijnen voor belangrijke producten als bananen, suiker en rijst.

===