Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

27 februari 2001

Gehandicaptenorganisaties verlangen voorverstrekking euro

De Federatie van Ouderverenigingen (FvO) en de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) hebben belangrijke bezwaren tegen de wijze waarop de euro per 1 januari wordt ingevoerd. Verstandelijk en lichamelijk gehandicapten (waaronder chronisch zieken) hebben meer tijd nodig om te kunnen wennen aan de nieuwe munten en biljetten. CG-Raad en FvO zijn daarom voorstanders van de voorverstrekking ('frontloading') van euromunten en -biljetten vóór 1 januari 2002. In een brief aan minister Zalm, staatssecretaris Vliegenthart en de leden van de Tweede Kamer, hebben de organisaties dit laten weten.

Er zal verwarring ontstaan onder groepen mensen met een handicap als zij de nieuwe munten en biljetten niet op tijd hebben leren kennen. Die verwarring kan niet worden verholpen met de door minister Zalm en de Europese Commissie voorgestelde maatregelen. Elektronische betaalmogelijkheden zijn bij gehandicapten minder populair, vanwege de slechte bereikbaarheid en bruikbaarheid van de apparatuur. Een tijdelijke chipknip is daarom geen oplossing. Ook aan het verstrekken van dummy munten en biljetten als oefenmateriaal (aan met name blinden en slechtzienden en mensen met een verstandelijke handicap) kleven tal van praktische bezwaren.

FvO en CG-Raad zijn van mening dat bij de omwisseling van de gulden naar de euro duidelijkheid en gemak voorop moeten staan. Die zijn het best gediend met beschikbaarheid van de nieuwe munten en biljetten vooraf. Op die manier kan vanaf 1 januari zoveel mogelijk met euro's worden betaald en wordt voorkomen dat mensen een dubbele portemonnee moeten houden. Ook om veiligheidsredenen en om vergissingen bij betaling en omwisseling te voorkomen, pleiten de organisaties voor de voorverstrekking van de euromunten en -biljetten