Gemeente Sneek


Presentatie speerpunten cultuurbeleid

PRESENTATIE SPEERPUNTEN CULTUURBELEID

Op maandag 26 februari presenteert wethouder Hans van den Broek (van o.a. cultuur) de voorlopige speerpunten voor het cultuurbeleid 2001 - 2005 van de gemeente Sneek. Dat doet hij tijdens een bijeenkomst in de gehoorzaal van het Fries Scheepvaart Museum aan Kleinzand 14.

Begin vorig jaar is door het college van burgemeester en wethouders een bestuursopdracht vastgesteld, waarin doelstelling, afbakening, werkwijze en planning voor het opstellen van een nieuwe cultuurnota zijn omschreven. Voor de uitvoering daarvan is in juli vorig jaar besloten Bureau Thespis te Groningen aan te trekken voor externe ondersteuning bij het opstellen van de nota aan de hand van een door het college opgestelde werkwijze.

Allereerst werden bijeenkomsten gehouden met vertegenwoordigers van het culturele veld. Mee op basis van deze bijeenkomsten zijn de voorlopige speerpunten van beleid voor de komende jaren geformuleerd. Die nu nog voorlopige speerpunten moeten de hoofdthemas van de nieuwe nota worden en worden dus maandag 26 februari gepresenteerd in een openbare bijeenkomst met vertegenwoordigers van het culturele veld. Deze bijeenkomst is de afsluiting van de eerste fase in de voorbereiding van de nota. Daarna volgt het samenstellen van de nota en de laatste stap is dat de nota aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

Op de bijeenkomsten met het culturele veld stonden de volgende vragen centraal:

- zijn kunst en cultuur in de gemeente Sneek op de goede weg?
- wat zijn sterke en zwakke punten van cultuur in Sneek?
- worden er disciplines gemist?

- zouden er meer manifestaties of festivals moeten worden georganiseerd?

De culturele instellingen die hierover werden geraadpleegd waren het Amicitia Theater, de openbare bibliotheek, de muziek- en dansschool, de VVV, de Theaterstudio Sneek en Poppodium Het Bolwerk, vertegenwoordigers van de amateurkunst (koren en korpsen), beeldend kunstenaars, schrijvers, galeriehouders, een filmmaker, de Stichting Oud Sneek, de Vereniging Historisch Sneek, de Vereniging Oranje, Friese toneelverenigingen, de Skotsploech, organisatoren van orgelconcerten in Sneek, het modelspoormuseum, Creativiteitscentrum Ibis, Radio Markant, de Stichting Sneek Promotion en de Culturele Raad.

Algemeen was er waardering voor het initiatief van de gemeente om de beleidsnota cultuur op deze manier voor te bereiden. De bijeenkomsten leidden ertoe dat enkele voorlopige speerpunten van beleid konden worden geformuleerd, die de hoofdingrediënten zullen worden van de nieuwe beleidsnota cultuur. Nadat het resultaat van de discussiebijeenkomst op 26 februari in het college van burgemeester en wethouders aan de orde is geweest, worden de speerpunten definitief vastgesteld.