Senter

26 Feb 2001.

Nieuwe generatie waterstraalsnijders komt eraan

Het Rodense bedrijf Resato International wil een waterstraalsnijder ontwikkelen die met extreem hoge druk sneller en effectiever snijdt dan de huidige generatie snijders. Resato International en de sectie productietechniek en organisatie (PTO) van de Technische Universiteit Delft gaan hiernaar onderzoek uitvoeren. Het onderzoek krijgt meer dan een kwart miljoen gulden subsidie via de stimuleringsregeling Bedrijfsgerichte Technologische Samenwerkingsprojecten (BTS) van het Ministerie van Economische Zaken, die samenwerking en innovatief onderzoek stimuleert.

Bij het huidige waterstraalsnijden wordt water onder zeer hoge druk tot ongeveer 400 MPa (4000 bar) door een zeer kleine opening geperst. De waterstraal krijgt hierdoor zo´n hoge snelheid (800m/s) dat die in staat is om door relatief zachte materialen zoals rubber, piepschuim, karton, gips en polyester te snijden. Door toevoeging van harde slijtvaste deeltjes (abrasief) is het ook mogelijk om hardere materialen zoals keramiek en staal van diktes tot 10 centimeter te snijden. Nadeel van de huidige waterstraalsnijmachines is de lage snijsnelheid en de noodzaak om bij harde materialen abrasief toe te voegen. Dit materiaal is duur, slechts eenmalig bruikbaar en het vervuilt de producten waardoor een extra reinigingsstap noodzakelijk is.

Snel en zonder toevoegingen

Het MKB-bedrijf Resato International en de Technische Universiteit Delft onderzoeken een waterstraalsnijder die snel en zonder toevoegingen harde materialen kan snijden, door met ultrahoge druk (UHD) te werken.

Deze extreem hoge druk van 800 MPa (8000 bar), vergelijkbaar met de druk die heerst op een theoretische waterdiepte van 80 km, veroorzaakt verschillende problemen. Het is daardoor bijvoorbeeld niet meer mogelijk om de gangbare constructiematerialen te gebruiken. Ook is het nog nauwelijks bekend wat het gedrag van water onder dit soort extreme omstandigheden is.

Subsidie via Senter

Resato International is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van hogedrukcomponenten, hogedruk-testapparatuur en complete systemen tot drukken van 1.400 MPa (14.000 bar). Het bedrijf diende enkele maanden geleden het onderzoeksproject in bij Senter om extra financiële ondersteuning voor het project te krijgen vanuit de subsidieregeling BTS.