CDA

CDA: meer geld nodig voor verbetering arbeidsvoorwaarden zorg, onderwijs en politie

Tweede Kamerlid Jan Peter Balkenende vindt dat de Tweede Kamer 'alleen' voor een toereikend financieel kader voor verbetering van de arbeidsvoorwaarden in de zorg en het onderwijs en bij de politie en krijgsmacht mag en moet zorgen. De fracties zouden zich niet over al dan niet gewenste arbeidsvoorwaarden moeten uitspreken.

"Dat is," zo zegt Balkenende, in reactie op de presentatie van het rapport van de Commissie Van Rijn, "de taak van het kabinet, als werkgever, en de vakbonden, als werknemer. Het primaat ligt bij het arbeidsvoorwaardenoverleg tussen kabinet en vakbonden. Maar de politiek bepaalt wel de financiële ruimte voor het arbeidsvoorwaardenoverleg."

"PvdA en D66 moeten eindelijk eens kleur gaan bekennen" Jan Peter Balkenende vindt dat de PvdA en D66 eindelijk eens moeten aangeven of ook zij geld uit de inkomstenmeevallers willen besteden aan verbetering van de arbeidsvoorwaarden in de collectieve sector (zorg, onderwijs, politie, krijgsmacht).

Het CDA vindt het te makkelijk om maar een dertiende maand voor iedereen voor te stellen, zoals PvdA-leider Melkert heeft gedaan. Balkenende: "Er is maatwerk nodig. Er zijn sectoren in de overheid die ver achter lopen bij de loonstijgingen in de markt. Denk aan verplegend personeel en onderwijskrachten. Maar er zijn ook ambtenaren die best goed verdienen. Om iedereen er maar, zonder verschil te maken, een dertiende maand te geven lijkt ons niet de oplossing. Het is duur en trekt bepaalde beroepen nauwelijks omhoog. Het gaat er juist om de achterblijvers beter te belonen. De bonden zullen wat dat betreft ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen en nadenken over maatwerk".

Het CDA vindt het onverkoopbaar het enorme bedrag aan inkomstenmeevallers ongemoeid te laten. Een groot deel van deze ruim 20 miljard is door de burgers opgebracht middels hogere lasten. Die moeten de mensen terugkrijgen, maar dan wel via betere zorg, onderwijs en veiligheid. Het CDA hanteert daarvoor de zogeheten Balkenende-norm. Van alle meevallers gaat 75% naar de staatsschuld om te zorgen dat er op lange termijn ook voldoende geld is voor overheidsfinanciën (i.v.m. vergrijzing etc) en is 25% direct inzetbaar voor verbetering van de collectieve sector.