GCI HOLLAND PR

Pinda's en pindakaas zijn effectieve hongerbestrijders

Pinda's en pindakaas zijn effectieve hongerbestrijders Calorie-inname neemt niet toe

Amsterdam, 26 februari 2001. Wie trek heeft in iets lekkers, maar toch op de calorieën wil blijven letten, kan prima een handje pinda's nemen. Het eten van energierijke producten kan een effectieve manier zijn om het hongergevoel te onderdrukken, zonder zwaarder te worden. Proefpersonen die pinda's en pindakaas aten, pasten spontaan hun calorieconsumptie aan, zodat het totale aantal calorieën in hun voeding niet toenam. Bovendien veranderde de samenstelling van de dagelijkse vetinname: meer onverzadigde vetten en minder verzadigde vetten. Tot deze conclusie kwam een onderzoeksteam van de Purdue University in de Verenigde Staten.

In een acht weken durend onderzoek werd van een aantal voedingsmiddelen de mate van verzadiging bestudeerd. Pinda's, pindakaas, amandelen, hazelnoten, melkchocolade, augurken en rijstwafels werden in vergelijkbare porties genuttigd. Twaalf mannen en twaalf vrouwen, allen met een normaal gewicht, namen deel aan het onderzoek. Zij gaven op een daartoe ontwikkelde schaal de heftigheid van hun hongergevoel aan en zij beantwoordden vragen over verzadiging, het verlangen naar eten en hoeveel ze dachten te kunnen eten.

Niet meer calorieën
Na een tussendoortje bestaande uit pinda's of pindakaas hadden de proefpersonen 2,5 uur geen honger. Wanneer ze vergelijkbare porties van caloriearme tussendoortjes hadden gekregen, zoals rijstwafels, keerde het hongergevoel al na een half uur weer terug. De proefpersonen die pinda's aten, pasten hun calorie-inname spontaan aan. Ze gingen dus niet meer calorieën op een dag eten. Prof. Rick Mattes, leider van het onderzoek: 'Dit zijn belangrijke resultaten, omdat ze laten zien dat het eten van vetrijk voedsel, zoals pinda's, niet onvermijdelijk leidt tot gewichtstoename'. Deze bevindingen ondersteunen eerdere onderzoeken die erop wijzen dat regelmatige consumptie van pinda's niet leidt tot gewichtstoename en kan bijdragen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten. Het onderzoek van Mattes is verschenen in International Journal of Obesity, september 2000.

Goede vetten
Pinda's zijn zo verzadigend omdat ze veel eiwitten en vetten bevatten. De vetten die in pinda's zitten, zijn echter de 'goede' vetten: onverzadigde vetten die een gunstige invloed hebben op het cholesterolgehalte in het bloed. Door het eten van pinda's veranderde de samenstelling van de dagelijkse vetconsumptie. De proefpersonen aten minder verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten. Dit leidde tot een betere balans voor hart- en bloedvaten. Naast vetten en eiwitten bevatten pinda's veel andere waardevolle voedingsstoffen zoals voedingsvezel, vitamine E, diverse vitaminen B en de mineralen magnesium, koper, fosfor, selenium, zink, foliumzuur en kalium.