GCI HOLLAND PR
Pinda's en pindakaas zijn effectieve hongerbestrijders
Pinda's en pindakaas zijn effectieve hongerbestrijders
Calorie-inname neemt niet toe
Amsterdam, 26 februari 2001. Wie trek heeft in iets lekkers, maar toch
op de calorieën wil blijven letten, kan prima een handje pinda's
nemen. Het eten van energierijke producten kan een effectieve manier
zijn om het hongergevoel te onderdrukken, zonder zwaarder te worden.
Proefpersonen die pinda's en pindakaas aten, pasten spontaan hun
calorieconsumptie aan, zodat het totale aantal calorieën in hun
voeding niet toenam. Bovendien veranderde de samenstelling van de
dagelijkse vetinname: meer onverzadigde vetten en minder verzadigde
vetten. Tot deze conclusie kwam een onderzoeksteam van de Purdue
University in de Verenigde Staten.
In een acht weken durend onderzoek werd van een aantal
voedingsmiddelen de mate van verzadiging bestudeerd. Pinda's,
pindakaas, amandelen, hazelnoten, melkchocolade, augurken en
rijstwafels werden in vergelijkbare porties genuttigd. Twaalf mannen
en twaalf vrouwen, allen met een normaal gewicht, namen deel aan het
onderzoek. Zij gaven op een daartoe ontwikkelde schaal de heftigheid
van hun hongergevoel aan en zij beantwoordden vragen over verzadiging,
het verlangen naar eten en hoeveel ze dachten te kunnen eten.
Niet meer calorieën
Na een tussendoortje bestaande uit pinda's of pindakaas hadden de
proefpersonen 2,5 uur geen honger. Wanneer ze vergelijkbare porties
van caloriearme tussendoortjes hadden gekregen, zoals rijstwafels,
keerde het hongergevoel al na een half uur weer terug. De
proefpersonen die pinda's aten, pasten hun calorie-inname spontaan
aan. Ze gingen dus niet meer calorieën op een dag eten. Prof. Rick
Mattes, leider van het onderzoek: 'Dit zijn belangrijke resultaten,
omdat ze laten zien dat het eten van vetrijk voedsel, zoals pinda's,
niet onvermijdelijk leidt tot gewichtstoename'. Deze
bevindingen ondersteunen eerdere onderzoeken die erop wijzen dat
regelmatige consumptie van pinda's niet leidt tot gewichtstoename en
kan bijdragen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten. Het
onderzoek van Mattes is verschenen in International Journal of
Obesity, september 2000.
Goede vetten
Pinda's zijn zo verzadigend omdat ze veel eiwitten en vetten bevatten.
De vetten die in pinda's zitten, zijn echter de 'goede' vetten:
onverzadigde vetten die een gunstige invloed hebben op het
cholesterolgehalte in het bloed. Door het eten van pinda's veranderde
de samenstelling van de dagelijkse vetconsumptie. De proefpersonen
aten minder verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten. Dit leidde
tot een betere balans voor hart- en bloedvaten. Naast vetten en
eiwitten bevatten pinda's veel andere waardevolle voedingsstoffen
zoals voedingsvezel, vitamine E, diverse vitaminen B en de mineralen
magnesium, koper, fosfor, selenium, zink, foliumzuur en kalium.