Gemeente Rotterdam


Raadsvergadering van 22 februari 2001

DFDS Tor Line verhuist naar Maasvlakte
De Gemeenteraad is akkoord gegaan met de verplaatsing van DFDS Tor Line naar de Noordwesthoek van de Maasvlakte en heeft daarvoor een krediet van fl. 62,2 miljoen verstrekt. Tor Line is een van de belangrijkste roll on/roll off-rederijen in de Rotterdamse haven en is momenteel gevestigd op twee locaties in de Waalhaven. Het bedrijf zit aan het plafond van zijn capaciteit en kan in dit gebied niet uitbreiden. Omdat bovendien slechts een tijdelijke milieuvergunning is afgegeven, is verplaatsing noodzakelijk. Van de verschillende locaties die in het havengebied, Schiedam en Moerdijk zijn onderzocht bleek de kop van de middenpier van de Noordwesthoek op de Maasvlakte het meest geschikt. Op het 20 ha grote terrein kan binnen drie jaar een terminal voor Tor Line gerealiseerd zijn.

Ruim tien miljoen voor opknappen singels.
De Gemeenteraad heeft het Singelplan Rotterdam vastgesteld en uit het Groeifonds fl. 10,325 miljoen beschikbaar gesteld voor het opknappen van de Noordsingel, Bergsingel, Crooswijksesingel en Boezemsingel. Zij zijn in het kader van het Singelplan het eerst aan de beurt voor omvangrijk herstel. In een periode van vijf jaar moet het hele plan zijn uitgevoerd. Het Singelplan, dat fl. 45 miljoen kost, houdt in het uitbaggeren van de vooroorlogse singels, herstel van de oevers, nieuw straatmeubilair en terugdringen van de parkeeroverlast. Doel is de singels hun oorspronkelijke karakter terug te geven. In het plan staan 16 singels met een totale lengte van 12 km. beschreven. Een aantal singels, zoals de Heemraadssingel, Statensingel en Lede-Lange Geer, moet worden aangewezen als beschermd stadsgezicht. Per singel maken bewoners, deelgemeente en bedrijven samen een herinrichtingsplan. De discussie in de Gemeenteraad ging vooral over de parkeerproblematiek en het wel of niet in rood asfalt uitvoeren van mogelijke doorgaande fietsroute via de singels. Het CDA diende dan ook een amendement in op het besluit, mede namens PvdA en VVD, om de fietsstroken die aangelegd worden in het kader van hoogwaardige fietsroutes uit te voeren in rood asfalt. Tegen het amendement stemden alleen de fracties van D'66 en GroenLinks, inclusief wethouder H. Meijer, waarmee het amendement is aangenomen.

Gemeenteraad stelt Bedrijfsplan ADR vast
De Gemeenteraad heeft het Bedrijfsplan 2001 - 2004 van de Accountantsdienst Rotterdam (ADR) vastgesteld. De ADR wil in de komende jaren niet alleen de wettelijke controletaak effectief en efficiënt uitvoeren, maar ook een ruimer dienstenpakket leveren. Op deze manier steunt de ADR het gemeentebestuur in de uitvoering van zijn publieke taken. De controletaak van de ADR wordt breder: naast accountantsverklaringen bij jaarrekeningen geeft de dienst ook verklaringen bij jaarplannen nieuwe stijl. In het ruimere dienstenpakket komen fiscale advisering, operationele audits, integriteitonderzoeken, milieu-audits en administratieve dienstverlening. De Gemeenteraad heeft ook het rapport van de Rekenkamer Rotterdam over de organisatie en werkwijze van de ADR besproken. De Rekenkamer heeft geconcludeerd, dat de organisatie en werkwijze van de ADR in hoofdlijnen voldoen aan de daaraan te stellen eisen. De adviezen van de Rekenkamer voor verbetering van de werkwijze zijn uitgevoerd dan wel in het Bedrijfsplan opgenomen. Een groot accountantskantoor doet momenteel onderzoek naar de kwaliteit van het inhoudelijke werk van de ADR. De uitkomst wordt in maart verwacht. Ook is er een ambtelijk auditplatform dat de bestuurlijk strategische visie op het controlebeleid moet voorbereiden.

In accountantsverklaring oordeel over rechtmatigheid uitgaven Als eerste Nederlandse gemeente gaat Rotterdam over tot de opname van een rechtmatigheidoordeel in de accountantsverklaring bij de jaarrekening. Dat heeft de Gemeenteraad besloten. Rotterdam loopt hiermee vooruit op mogelijke landelijke wetgeving. De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties onderzoekt de mogelijkheden om de Gemeentewet zo aan te passen dat bij gemeenten - zoals nu bij het Rijk al het geval is - de rechtmatigheid in de accountantsverklaring wordt opgenomen. . De betekenis van de accountantsverklaring is het afgelopen jaar landelijk onderwerp van discussie geweest. De discussie spitst zich toe op de mate waarin de accountantsverklaring zekerheid biedt voor de
rechtmatigheid van de publieke uitgaven.