Gemeente Rotterdam

Algemeen beleid voor feestzalen gewenst

Er moet algemeen ruimtelijk beleid komen voor feestzalen dat moet resulteren in het aanwijzen van een aantal geschikte locaties. In dat kader dient er inzicht te komen in de mogelijkheden die bestemmingsplannen in het stadscentrum bieden. Waar nodig moeten die herzien worden. Dit schrijft het College van B&W in reactie op het rapport 'Het belemmerde bruisen van de multiculturele stad' van het Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS). Het College heeft opdracht gegeven tot dit onderzoek om antwoord te krijgen op de vraag of allochtonen belemmeringen ondervinden bij het organiseren van festiviteiten.

Het College is van mening dat het onderzoek geen inzicht biedt in het werkelijke tekort aan feestzalen voor familiefeesten, commerciële feesten en culturele evenementen. Een binnenkort te verschijnen onderzoek van de Rotterdamse Kunststichting en van het OBR moet meer inzicht bieden in het tekort aan zaalruimte.

Uit het onderzoek blijkt dat bij een aantal geïnterviewden het wantrouwen jegens de gemeente groot is. Deels is dit volgens het College gebaseerd op misverstanden. Om de communicatie tussen zaalhouders, organisatoren en de gemeente te verbeteren komen er ronde tafelgesprekken.

Voor het onderzoek heeft het COS zes organisatoren van allochtone en multiculturele festiviteiten en negen exploitanten van zalen geïnterviewd. Daarnaast zijn er gesprekken gevoerd met de politie, gemeentelijke diensten en de stichting RADAR.