Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Overheid moet verplicht werk maken van sociaal-economische gezondheidsverschillen

Gezondheidswinst voor zo veel mogelijk mensen is een van de hoofddoelstellingen van het Nationaal Contract voor Openbare Gezondheidszorg. Op 22 februari 2001 hebben de ministers van VWS en BZK en de voorzitters van de VNG en GGD Nederland hun handtekening onder dit contract gezet. Zij verplichten zich hiermee werk te maken van de uitvoering van lokaal gezondheidsbeleid.

Tijdens de conferentie Gezondheid als gemeenschapsgoed in Leiden, waar het contract werd ondertekend, liet minister Borst weten dat zij over twee jaar aansprakelijk kan worden gesteld voor het resultaat. We zijn als overheid verplicht om werk te maken van de sociaal-economische gezondheidsverschillen die nog steeds bestaan, verklaarde zij. Deze verschillen steken mij als een graat in de keel. Hoewel haar ministerie als trekker van de openbare gezondheidszorg wordt beschouwd en een sturende invloed heeft, zijn gemeenten verantwoordelijk voor een goede uitvoering van de afspraken die gemaakt zijn in het Nationaal Contract. Borst ziet de gemeentelijke nota gezondheidsbeleid, die gemeenten verplicht moeten opstellen, als een belangrijk wapen. Dit om te voorkomen dat we in het luchtledige gaan werken.

Zwaan-kleef-aan

De vier partijen bleken het tijdens de conferentie grondig eens over de status van het Nationaal Contract. Voorop staat dat het de vrijblijvendheid wegneemt en een inspanningsverplichting wordt. Bovendien stellen ze voor om gezondheid als paragraaf op te nemen op elk willekeurig beleidsterrein. Het is de bedoeling dat het contract als een zwaan-kleef-aan werkt en dat zich gedurende de looptijd van het contract (tot 1 maart 2003) meer partners aansluiten. De gedachten gaan uit naar ziekenhuizen, zorgverzekeraars, patiƫntenorganisaties en andere ministeries.

Dramatisch

Het grootste gezondheidsprobleem op dit moment is dat ouder worden langer ziek zijn betekent, zei prof. dr. H. Rengelink, hoogleraar structuur van de gezondheidszorg in Tilburg en oud-directeur GG&GD Amsterdam. De sociaal-economische gezondheidsverschillen noemt hij dramatisch: De lagere sociale klassen worden het hardst getroffen. Het gaat om mensen die niet gauw vragen en daardoor vaak worden overgeslagen.

Afspraken

Het Nationaal Contract voor de Openbare Gezondheidszorg vloeit voort uit het actieprogramma Versterking gemeentelijk gezondheidsbeleid. De afspraken uit het contract zijn bedoeld om op regionaal en lokaal niveau instellingen te ondersteunen bij het formuleren en uitvoeren van beleid op het terrein van de openbare gezondheidszorg.