Afzender: dis@stuc.uva.nl
Contactpersoon: Daniel S. Joffe
Te veel Amsterdamse "tandartsen in opleiding".
Datum: per direct
Onlangs kondigde de Amsterdamse faculteit tandheelkunde (ACTA) aan dat zij, mits gecompenseerd door de overheid, jaarlijks 20 extra studenten zal opnemen. De tandheelkunde studenten en het Democratisch Initiatief Studenten (DIS) zijn echter van mening dat er op het ACTA eerst werk gemaakt moet worden van het patiënten tekort waarmee de faculteit reeds nu mee te kampen heeft, voordat het überhaupt mogelijk is dat er nieuwe studenten bijkomen. Niemand zit te wachten op 20 extra slecht opgeleide tandartsen.
Decaan J. R. Bausch verklaarde onlangs al dat de faculteit nu al uit haar gebouw groeit. Dit betreft echter niet alleen het gebouw, maar ook het patiënten bestand. De patiëntendoelgroep voor een tandheelkunde opleiding bestaat vooral uit kinderen, ouderen, en parttimers, oftewel mensen met tijd over omdat behandeling door studenten nou eenmaal langer duurt. Door de vele tandartsen in de Amsterdamse regio is deze doelgroep hier nog beperkter. Om deze reden is het ACTA reeds uitgeweken naar Den Haag doormiddel van een dependance en soortgelijke plannen zijn in een vergevorderd stadium wat betreft Almere. Vanwege de opbouw van het onderwijs is het stage lopen op de dependance echter alleen weggelegd voor ouderejaars studenten. De jongerejaars moeten het nog altijd doen met het krappe Amsterdamse patiënten aanbod. Daarbij dient gezegd te worden dat de patiënten doelgroep voor tandheelkundige opleidingen, in de forensenstad Almere wel eens tegen zou kunnen vallen. Men is zeker niet tegen de uitbreiding naar Almere. Deze uitbreiding moet echter de huidige problemen oplossen, zonder dat er jaarlijks nog eens 20 studenten extra bijkomen: dat lost niets op, integendeel.
Onlangs deed de Erasmus Universiteit een voorstel om zelf een nieuwe tandheelkunde opleiding te beginnen dat voorstel is helemaal zo gek nog niet. Er is reeds spraken van een groot tandartsen tekort in die regio en de benodigde patiënten doelgroep voor een opleiding is aanzienlijk groter dan in Almere. Niet alleen uit onderwijskundig perspectief, ook vanuit volksgezondheidsperspectief verdient Rotterdam dus de voorkeur, maar daar hangt helaas voor de overheid een prijskaartje aan.