Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Tentoonstelling Provinciale prijs voor Kunstambachten en Industriële Vormgeving 2000 - Keramiek
Brugge, 26/2/2001
De Provinciale Prijs voor Kunstambachten en Industriële Vormgeving was in 2000 bestemd voor keramiek. Voor deze wedstrijd werden in totaal 191 kunstwerken ingediend door 71 kunstenaars. Alle deelnemende kunstenaars zijn West-Vlamingen, hetzij door geboorte, hetzij door domicilie.

De tentoonstelling Provinciale Prijs voor Kunstambachten en Industriële Vormgeving 2000 - keramiek is samengesteld uit de bekroonde kunstwerken van twintig West-Vlaamse keramisten. Laureaat is Tjok Dessauvage uit Sint-Eloois-Winkel, Tine Deweerdt uit Brugge ziet haar werk bekroond met een Eerste Premie. Een Tweede Premie werd ex aequo toegekend aan Greet Blomme, Carlos Caluwier en Hilde Suykens. De Houtlandpremie (geschonken door de Vriendenkring Kunst Houtland en Sideline Communication Service) voor jong en beloftevol talent werd door Stijn Vandekerckhove weggekaapt.

Daarnaast selecteerde de jury nog werk van veertien andere West-Vlaamse kunstenaars. Het betreft één tot drie kunstwerken van Gerd Boeraeve, Iris Debruyne, Rik Delrue, Koenraad Dewaele, Norbert Dhuyvettere, Dorine Fischer, Monique Haelewyn, Stefaan Huyghe, Nicolien Kolmeyer, Yoon-Kyung Lee, Natasja Lefevre, Marleen Vancoppenolle, Claude Verduyn en Gerda Vermoere.

De tentoonstelling wordt georganiseerd:

q in het CC DE SCHAKEL, Schakelstraat 8 in WAREGEM q van 1 APRIL TOT EN MET 29 APRIL 2001
q De tentoonstelling is dagelijks toegankelijk van 10u-12u en 14u-17u.

De tentoonstelling is gesloten in het paasweekend op zondag 15 april en maandag 16 april.
q De toegang is gratis
q Er is een catalogus beschikbaar.
q Daarna kunt U de tentoonstelling nog gaan bewonderen in het Stadhuis van
Damme van 7 juli tot en met 26 augustus 2001.

Het palmares van Tjok Dessauvage, de laureaat van deze prijs, kan op zijn minst indrukwekkend genoemd worden. Zijn Potstructuren, zoals hij zijn creaties pleegt te noemen, zijn erg herkenbaar. Dessauvage blijft in zijn beeldtaal erg trouw aan zichzelf. Zijn zwarte, hoogglanzende potten, wekken de indruk van een onwezenlijke perfectie. Sporadisch doorbreekt hij dit archetype van de potvorm met een accent in kleur.

Tine Deweerdt is een nog jonge keramiste die experimenteert met het mengen van keramiek-vreemdematerialen onder de klei, zoals papier, houtschavelingen, porselein, schors, Egyptische pasta, Dit geeft na het bakproces een intrigerend resultaat, de geajoureerde potten lijken als het ware met de hand geknoopt. Het eerlijk omgaan met het materiaal, het niet verhullen, is voor haar erg belangrijk. Als vorm kiest Tine Deweerdt resoluut voor de potvorm

De met de hand uit kleiplakken opgebouwde potachtige werken van Greet Blomme, zijn het resultaat van een minutieus en lang werkproces. Met erg veel geduld wordt de buitenkant van het werk bijgeschaafd en glad gestreken. De zwarte, grillige tekening op de rode kleur van de klei wordt verkregen door het rookstoken. Voor de werken die bekroond werden in de wedstrijd, zocht Greet Blomme inspiratie in de muziekwereld en meer bepaald tref je er verwijzingen aan naar oude muziekinstrumenten.

De werken van Carlos Caluwier verwijzen dan weer overduidelijk naar de dierenwereld. Zijn kleurrijke figuren met titels als Hazewind, Giraf en Steenbok appelleren bovendien aan torens, obelisken of totempalen, de toren als een gegeven van status, een hoogte bereiken, boven de mensen staan, vanuit de hoogte kijken. De werken zijn handmatig opgebouwd uit slakken klei en gekleurd met oxiden, die de grillige kleurmodulatie en structuur geven.

De gedichten van Gerdi Casier vormen voor Hilde Suykens steeds weer het uitgangspunt voor haar keramisch werk, geen hoogdravende literatuur maar eerlijke, begrijpbare poëzie waarin de liefde als thema de hoofdtoon voert. Warme aardkleuren zoals bruin, oranje, oker, aangevuld met blauwen, genieten haar voorkeur. Wat de vorm betreft legt ze zich toe op een eigen concept, de murale, een keramieken plaat bedoeld om aan de muur te hangen.

Stijn Vandekerckhove behaalde als jong keramist de aanmoedigingspremie voor beloftevol talent. Zijn keramieksculpturen kenmerken zich door allerlei ingrepen waardoor de traditionele pot haar functionaliteit verliest. Door het aanbrengen van insnijdingen, krassen, inkervingen, e.d. probeert de kunstenaar naar eigen zeggen echte thematieken te behandelen en basisgevoelens te filteren,zoals rust-onrust, pijn, angst, smart, vrede

MEER INFORMATIE OVER DEZE TENTOONSTELLING KAN JE BEKOMEN BIJ : MEVROUW CHRIS MINTEN
PROVINCIEHUIS BOEVERBOS, DIENST CULTUUR
KONING LEOPOLD II-LAAN 41 8200 SINT-ANDRIES
Telefoon 050 40 34 02
Fax 050 40 31 05
e-mail: chris.minten@west-vlaanderen.be