Greenpeace



Amsterdam, 25 februari 2001

Nederlandse politiek moet import hout uit destructieve kap stoppen

Greenpeace beschildert schip met fout hout in Vlissingen

Geen fout hout in Nederland. Dat is de reden dat Greenpeace vandaag in Vlissingen actie voert tegen de Saga Tide, een schip met een lading hout uit een Canadees regenwoud. Actievoerders van de milieuorganisatie hebben de tekst 'Forest Crime' op het schip geschilderd. De bemanning van de Saga Tide heeft de tekst tevergeefs met water proberen te verwijderen. Greenpeace doet haar uiterste best om te voorkomen dat het schip de haven van Vlissingen bereikt. De actie is een onderdeel van een serie van Greenpeace-acties wereldwijd om het regenwoud te beschermen.

Het hout is afkomstig uit de Canadese deelstaat British Colombia, waar zich een van de laatste gematigde regenwouden ter wereld bevindt. In dit oerbos staan eeuwenoud bomen die wel 100 meter hoog kunnen worden. Dit regenwoud heeft ernstig te leiden onder grootschalige commerciële houtkap. Daardoor wordt de habitat van verschillende diersoorten waaronder de grizzly beer en de zeldzame white spirit beer ernstig verstoord. De zogenaamde Forest Practices Code van de Canadese overheid is volkomen ontoereikend om een ecologisch verantwoord bosbeheer af te dwingen.

Het regenwoud in British Colombia maakt deel uit van de laatste resten oerbos op aarde. Oerbossen zijn vaak duizenden, soms miljoenen jaren oud. Het zijn heel diverse, zeer kwetsbare ecosystemen die in hoog tempo verdwijnen. Het voortbestaan van vele soorten planten en dieren staat door het verdwijnen van de oerbossen op het spel.

Ongeveer 20.000 kubieke meter hout uit dit regenwoud vindt jaarlijks zijn weg naar Nederland. Vooral soorten als western red cedar en hemlock zijn in trek. Op Vinex-locaties, zoals Leidsche Rijn, wordt western red cedar toegepast als gevelbekleding. Greenpeace heeft het bouwfonds van Leidsche Rijn gewezen op het gebruik van hout uit de destructieve kap en gevraagd of zij wil overschakelen naar duurzaam gekapt FSC-hout als larix of robinia.

Dit voorjaar vergadert de Eerste Kamer over een wetsvoorstel, dat labelling van hout verplicht moet maken. Een groen label wordt bestemd voor hout uit ecologisch verantwoord beheerde bossen, een rood label voor hout afkomstig van destructieve houtkap. Via tv- en radiospotjes wordt het Nederlandse publiek opgeroepen om dit voorstel te steunen (www.whataboutus.nl). Greenpeace ondersteunt dit initiatief en roept de politiek op om de import van fout hout in Nederland te stoppen.



Greenpeace Nederland, Keizersgracht 174, 1016 DW Amsterdam, 020 - 4223344, Giro 44, www.greenpeace.nl, info@greenpeace.nl

disclaimer