SGP


Partijrede: Snode ontwerpen gesmeed, protest tegen 'paars'
---

Persbericht 24 februari 2001

Partijrede SGP-partijleider B.J. van der Vlies
Uitgesproken op de SGP-partijdag in de Jaarbeurs te Utrecht

CDA-oppositie: boter op het hoofd
De eerlijkheid gebiedt vast te stellen dat discussies over veel paarse voorstellen al plaats hadden toen het CDA mee aan de macht was. Wat dat betreft heeft het CDA boter op het hoofd. In de tijd dat de christen-democraten regeringsverantwoordelijkheid droegen, hebben zij er aan bijgedragen dat abortus provocatus bij wet werd geregeld en dat euthanasie onder zekere voorwaarden straffeloos kon worden toegepast. () nu het CDA in de oppositie zit, wordt er over enkele van deze thema's wel fel uitgehaald, en dat is op zichzelf terecht, maar hun betrokkenheid bij de voorgeschiedenis van dezelfde thema's mogen zij en mogen wij niet vergeten. Dat neemt niet weg dat we, waar even mogelijk ook met het CDA, een zo sterk mogelijk front moeten zien te maken tegen de 'paarse' voorstellen.

ChristenUnie: helderheid over koers
De uiteindelijke koers van de ChristenUnie is nog niet duidelijk. () De ene commentator deelt de ChristenUnie in bij het politiek linkse kamp, de andere ziet er een herhaling in van het CDA van een twintig tot dertig jaar geleden. De partij zelf is daarover tot nu toe nog niet duidelijk. Er zijn uiteenlopende, soms zelfs tegengestelde geluiden. De nieuwe lijsttrekker, de heer Veling, zal de uitdaging wel aangaan om helderheid te verschaffen. Er werden gesprekken gevoerd met iemand als dr. B. Loonstra, die over het Schriftgezag en het getuigen in de politiek toch een geheel eigen positie inneemt. Gesprekken worden ook aangegaan met Pinkster- en andere vrije groepen. Het verwerven van steun is natuurlijk nooit weg. Maar wat betekenen al deze contacten voor het uiteindelijke profiel van de Unie? Niet alle opvattingen en accenten zijn onder één noemer gevangen te houden. Dat heeft de geschiedenis, ook van politieke partijen, wel geleerd. Ik wacht belangstellend en betrokken af.

Landbouw: gezond vee niet ruimen
De gedachte om ter wille van een herstellen van de markt honderdduizenden gezonde runderen uit de markt te nemen en te vernietigen, wijzen wij op ethische gronden met klem af. Hetzelfde geldt voor het 'ruimen' van die bedrijven waarop een bse-geval is ontdekt. (...) Onze suggestie van noodhulp aan gebieden waar honger wordt geleden, wordt wel sympathiek genoemd, maar in verband met allerlei haken en ogen tot nu toe terzijde gelegd. Toch zullen we moeten blijven zoeken naar een uitweg uit het dilemma. Overigens zullen we, van consument tot producent, een stapje terug moeten doen. De consument moet wennen aan een duurder product, de producent aan vormen van extensivering van zijn bedrijfsvoering. Een duurder product, om de producent een betere prijs te geven voor zijn duurzame teeltwijze. () Het is trouwens wel wat dubbelhartig om van bepaalde levensmiddelen te vergen dat zij risicoloos zijn, terwijl tegelijk allerlei risico's voor de gezondheid worden genomen door te roken, alcohol of drugs te gebruiken, te vet en te eenzijdig te eten en dergelijke.

Koninklijk Huis: oproep tot gebed
Een zaak die in deze partijrede niet ongenoemd kan blijven, is de discussie die is en wordt gevoerd rondom ons gewaardeerde Huis van Oranje. Ging het vorig jaar om de plaats van de monarchie in ons staatsbestel, nu richt zich de soms wat zeurderige aandacht vooral op de burgerlijke staat van onze kroonprins Willem-Alexander en zijn broers. Onze liefde tot het Huis van Oranje is duidelijk en vanuit het verleden evident. Gesmeed door de bijzondere leiding van God die gestalte kreeg in de verbintenis van de Oranjes aan onze natie. Van ganser harte hopen wij dat deze band bestendigd mag blijven en dat wij in de gelegenheid zullen zijn daar uitdrukking aan te geven door in te kunnen stemmen met eventuele huwelijken van onze prinsen in de lijn van hun voorgeslacht en onze protestants-christelijke traditie. Er zou voor deze zaak ook wel veel gebed mogen zijn. Daarbij denken we ook niet in de laatste plaats aan de gezondheidstoestand van enkele leden van het Koninklijk Huis, prinses Juliana en prins Claus, van wie we weten dat er zorgen over hun gezondheidstoestand zijn.

Zorgverlof en ambtenarensalarissen
De SGP is blij dat de regering de mogelijkheden voor een betaal zorgverlof, een idee waar de SGP-fractie een jaar of tien geleden als eerste om vroeg, nu serieus overweegt. Ook vraagt de SGP indringend aandacht voor artsen en verpleegkundigen die in geweten bezwaard zijn ten opzichte van euthanasie.

De overheid zal er niet aan ontkomen om de ambtenarensalarissen gelijk te trekken met die van vergelijkbare marktsectoren. Wij stellen dan ook voor dat een taakstellend stappenplan wordt opgesteld om binnen redelijke termijn één en ander recht te trekken. Anders is het risico te groot dat de uitstroom uit deze sectoren aanhoudt, nieuwe toetreders uitblijven en uiteindelijk de kwaliteit van vitale diensten in het geding komt. Dat zou echt onaanvaardbaar zijn.

Nadere informatie:
M. de Bruyne, voorlichter SGP-fractie Tweede Kamer, telefoon: 070-318 2839 (werk), 070 385 44 78 (pr.), 06 26 426 337 (mobiel)
---