Gemeente Smallingerland

Onjuiste berichtgeving bodemonderzoek provincie (23-2-01)

De provincie doet momenteel onderzoek naar de bodemsituatie in een gebied ten westen van Drachten als gevolg van de brand bij ATF. Vanmiddag is vanuit de media gemeld dat de resultaten van dit onderzoek alarmerend zouden zijn. Deze informatie is onjuist. Het onderzoek is weliswaar nog niet afgerond maar de voorlopige conclusies laten zien dat nergens de normen (streefwaarden) voor bodemverontreiniging zijn overschreden.
De provincie benadrukt dat de onderzoeksresultaten geen aanleiding geven voor risicos voor de volksgezondheid of het milieu.

De pers spreekt van een geheim rapport van de Provincie. Daarvan is geen sprake. Het (water)bodemonderzoek wordt begeleid door een commissie. Deze commissie sprak af pas naar buiten te komen met de definitieve versie van het rapport. Dit zal binnenkort gebeuren. In de begeleidingscommissie hebben zitting: De Friese Milieu Federatie, Wetterskip Fryslân, GGD Fryslân, Gemeente Smallingerland, Ministerie van LNV, NLTO, Inspectie Milieuhygiëne-Noord, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Prof. L. Reijnders (milieukundige Universiteit van Amsterdam) en de provincie Fryslân.