Stichting Wakker Dier

Persbericht - STOP GESLEEP MET DIEREN 23 februari 2001

23 februari 2001; Stichting Wakker Dier eist in een brandbrief aan minister Brinkhorst en de Vaste Kamercommissie Landbouw dat er een einde komt aan het gesleep met dieren en diervoer over de hele wereld. Wakker Dier reageert hiermee op de uitbraak van mond- en klauwzeer in Engeland waarbij mogelijk besmette dieren over vele landen in de EU, maar ook buiten de EU zijn verspreid.
In de weken voordat de besmetting in Engeland werd geconstateerd, zijn duizenden van besmetting verdachte dieren naar andere landen vervoerd. Alleen al in Nederland gaat het naar schatting om 2.000 biggen en 15.000 schapen. Dit massaal vervoer van levende dieren veroorzaakt veel dierenleed en ook een onaanvaardbaar risico van verspreiding van besmettelijke ziekten. Deze ziekten resulteren vervolgens weer in het massaal doden van zieke en vaak ook gezonde dieren. Door de varkenspest, kippengriep en BSE zijn al tientallen miljoenen dieren naar de destructie gebracht. Er gaan nu al weer stemmen op om ook rond mond- en klauwzeer dieren naar de destructie te brengen. Dit vindt Wakker Dier onacceptabel en Wakker Dier acht dan ook nu de tijd rijp voor een snel verbod op het vervoer van levende dieren over grote afstand. Daarnaast eist Wakker Dier een beleid dat er op is gericht om een meer regionaal georiënteerde markt, zoals nu al bij de biologische landbouw geldt, te ontwikkelen.

De bio-industrie opereert in een wereldmarkt. Dit betekent dat jaarlijks miljoenen dieren levend vervoerd worden over grote afstanden naar andere landen. De export van levende dieren vanuit Nederland naar andere landen bedraagt bijvoorbeeld jaarlijks meer dan 75.000 runderen, 5 miljoen varkens en tientallen miljoenen eendagskuikens. Belangrijke exportlanden zijn Algerije, Marokko (runderen), Italië (varkens) en het oostblok en Rusland (eendagskuikens). Dit geldt niet alleen voor dieren; ook diervoer en mest worden tegenwoordig over grote afstanden vervoerd. Al diverse malen is geconstateerd dat tijdens het transport van levende dieren gruwelijke misstanden plaatsvinden. Diverse landen in Europa willen het omstreden veetransport om die reden terecht aan banden leggen. Daarnaast is het vervoer onverantwoord in verband met de verspreiding van dierziekten. Nu in Engeland mond- en klauwzeer uitbreekt is, door het vervoer van dieren vanuit Engeland, mogelijk in vele landen deze zeer besmettelijke ziekte verspreid. Eerder bleek al diervoer met mogelijk BSE-besmet diermeel over de gehele wereld verspreid te zijn. Verdacht Engels veevoer bleek verscheept naar ongeveer 70 landen waaronder Indonesie, Japan, Taiwan, Kenya en Thailand.