Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer


Zwembad De Bonte Wever Slagharen gesloten wegens legionella-besmetting (2/23/01)
Op 21 februari heeft de Inspectie Milieuhygiëne Oost van het ministerie van VROM de leidingwaterinstallatie van zwembad De Bonte Wever in Slagharen laten sluiten omdat de inspectie de installatie een gevaar voor de volksgezondheid acht. Provincie Overijssel heeft het zwembad vervolgens gesloten.

De inspectie komt tot dit besluit omdat in de afgelopen jaren regelmatig legionellabesmetting in de leidingwaterinstallatie is aangetroffen. Ondanks de voorzieningen die inmiddels zijn getroffen, is onlangs toch weer een besmetting geconstateerd. Volgens de inspectie Milieuhygiëne zijn de maatregelen om besmetting te voorkomen niet afdoende en geeft het huidige beleid van het bedrijf onvoldoende garantie op verbetering van de situatie. Het bedrijf moet de leidingwaterinstallatie zodanig aanpassen dat er sprake is van een veilige situatie. De installatie moet gecontroleerd worden op onvolkomenheden. Een en ander houdt in dat de risicoanalyse en het beheersplan aan de verbeterde installatie moeten worden aangepast. De leidingwaterinstallatie blijft gesloten totdat deze weer veilig is en de inspectie, in samenspraak met de Provincie Overijssel, weer in kan stemmen met het gebruik ervan. De Bonte Wever heeft inmiddels aan het KIWA opdracht gegeven een risicoanalyse uit te voeren voor de leidingwaterinstallaties.

De Inspectie Milieuhygiëne van het ministerie van VROM is op grond van de Waterleiding-wet toezichthouder op collectieve watervoorzieningen. Eigenaren van collectieve warmwater-voorzieningen moeten vóór 15 oktober 2001 een risicoanalyse van het leidingsysteem op legionellagroei laten uitvoeren. Dit is het gevolg van de Regeling Legionellapreventie in leidingwater die op 15 oktober 2000 van kracht werd. Zieken- en verpleeghuizen moeten binnen zes maanden na in werkingtreding van de Regeling, vóór 15 april 2001, een risicoanalyse uitvoeren. Mocht uit de risicoanalyse blijken dat besmetting mogelijk is dan moet de eigenaar een beheersplan opstellen met de te nemen maatregelen. De uitvoering van de maatregelen legt hij vast in een logboek bedoeld als controlemiddel voor de toezichthouder.

(bron: http://www.minvrom.nl/minvrom/pagina.html?id=3866)