Gemeente Vlieland

Ingekomen

Burgemeester en wethouders van Vlieland maken bekend dat de volgende aanvraag voor een bouwvergunning is ingekomen:

- Fam. Mathyi, ten behoeve van het plaatsen van een dakkapel op het perceel Duinkersoord 51 (ingekomen 15 februari 2001). Burgemeester en wethouders van Vlieland maken bekend dat de volgende melding bouwvoornemen is ingekomen:
S F.L. Sinnema, ten behoeve van het oprichten van een schuur op het perceel
De Blinkerd 1 (ingekomen 21 februari 2001).
Nadere informatie over deze aanvragen kunt u verkrijgen bij de afdeling Ruimtelijke Ordening op het gemeentehuis.

Vergunning

Burgemeester en wethouders van Vlieland maken bekend dat zij een monumentenver-gunning hebben verleend aan:

- Gemeente Vlieland, ten behoeve van het plaatsen van een rooster in het kozijn boven de deur van het bijgebouw aan de achterzijde van het Tromp's Huys op perceel Dorpsstraat 99.
Belanghebbenden kunnen tegen bovengenoemd besluit binnen zes weken na de datum van deze publicatie bij burgemeester en wethouders van Vlieland schriftelijkgemotiveerde bezwaren indienen (postadres: Postbus 10, 8899 ZN Vlieland). Informatie kunt u desgewenst verkrijgen bij de afdeling Ruimtelijke Ordening.

INSPRAAKWIJZER VIJFDE NOTA over de RUIMTELIJKE ORDENING

De nota Ruimte maken, ruimte delen als Planologische Kernbeslissing (PKB).
Volgens de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) vereist beleid met vérgaande consequenties voor de inrichting van ons land, een zogeheten Planologische Kernbeslissing (PKB). De nota Ruimte maken, ruimte delen (de Vijfde Nota over de Ruimtelijke Ordening) valt onder dit regime. De naam is Planologische Kernbeslissing Nationaal Ruimtelijk Beleid. De PKB bestaat uit vier delen:
In deel 1 legt het kabinet zijn voornemen neer voor een nieuw nationaal ruimtelijk beleid.
Deel 1 is op 15 december 2000 door het kabinet vastgesteld, waarna in januari 2001 de tekst en de kaarten van de nota aan het parlement zijn verzonden en de gedrukte versie is gepubliceerd. Over deel 1 vindt bestuurlijk overleg plaats en wordt aan individuen en groepen uit de samenleving de gelegenheid gegeven hun zienswijze kenbaar te maken. Verderop in deze Inspraakwijzer vindt u de wijze waarop dit kan gebeuren. De resultaten van inspraak, overleg en advisering worden gebundeld in deel 2 van de PKB. De verwachting is dat deel 2 rond de zomer van 2001 zal verschijnen. Hierna zal het kabinet zijn definitieve standpunt bepalen. Dit standpunt wordt neergelegd in deel 3. Naar verwachting verschijnt deel 3 eind 2001.
Deel 3 wordt ter behandeling aangeboden aan het parlement (Tweede en Eerste Kamer). Na parlementaire goedkeuring verschijnt deel 4, de goedgekeurde PKB. Deze treedt bij publicatie in werking.

Waar kunt u de nota Ruimte maken, ruimte delen inzien?

Om zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen om te reageren op het kabinetsvoornemen worden door het ministerie van VROM diverse middelen ingezet en activiteiten ontplooid.

Op 16 februari 2001 is door middel van een advertentie de start van de PKB-procedure aangekondigd. De advertentie is geplaatst in de Staatscourant en vijf grote landelijke dagbladen. In de advertentie wordt verwezen naar de plekken waar de nota ter inzage ligt

De nota ligt ter inzage vanaf 21 februari 2001 t/m 15 mei 2001.

Op de volgende plaatsen kunt u de nota tijdens werkuren inzien:
· de afdeling voorlichting van uw gemeente
· de hoofdvestiging van de Openbare Bibliotheek in uw gemeente
· de afdeling voorlichting van het Provinciehuis van uw provincie
· de afdeling voorlichting van het waterschap in uw omgeving
· de bibliotheek van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, Rijnstraat 8 te Den Haag.

Dit betekent dat op Vlieland de nota tijdens openingsuren in het gemeentehuis bij de afdeling ruimtelijke ordening en in de bibliotheek kan worden ingezien. Op het gemeentehuis kan de nota op maandagavond ook buiten kantooruren worden ingezien. Dit kan alleen op afspraak (telefoonnr: 0562-452719).
U kunt de nota (en de bijbehorende kaarten) ook raadplegen op het Internet.
De nota is te vinden op www.vijfdenota.nl.

U kunt de nota ook zelf aanschaffen. U kunt de nota bestellen bij Servicecentrum Uitgevers, Postbus 20014, 2500 EA Den Haag. Bestellen kan ook per fax ((070) 3789783), telefonisch ((070) 3789880) of per e-mail (verkoop@sdu.nl), onder vermelding van het referentienummer 9012090474. De prijs van de nota bedraag fl. 89,-.

Overige activiteiten
Het ministerie van VROM geeft een samenvatting van de nota uit. Deze bevat een verkorte weergave van de nota en de integrale tekst van de PKB. De samenvatting is gratis te verkrijgen via het distributiecentrum van VROM.
Telefoon: 0900 - 8052 (40 cent per minuut)
Fax: 0900 - 2018052 (40 cent per minuut)
Het distributienummer van de samenvatting is 15563/179. Tijdens de PKB-procedure organiseert het ministerie zelf in elk van de vier landsdelen één informatiebijeenkomst. De vier landsdelen zijn: landsdeel Noord: Groningen, Friesland en Drenthe landsdeel Oost: Overijssel, Gelderland
landsdeel West: Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland landsdeel Zuid: Zeeland, Noord-Brabant en Limburg

Plaats en tijdstip van de deze informatiebijeenkomsten worden apart in de betreffende regionale dagbladen bekend gemaakt. Daarnaast zal er een informatiebijeenkomst worden gehouden over het beleid voor de Noordzee. Deze zal in de landelijke dagbladen worden aangekondigd.
Voor de bijeenkomsten is tentoonstellingsmateriaal en een introductievideo beschikbaar. Op aanvraag kan dit materiaal ook door derden worden gebruikt. U kunt hiervoor contact opnemen met het ministerie van VROM, directie Communicatie, telefoon (070) 3395212.

Tenslotte kunt u via de Internetsite www.vijfdenota.nl de actualiteit volgen.

Hoe kunt u inspreken?

De minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer nodigt u uit om schriftelijk op de nota Ruimte maken, ruimte delen te reageren. U kunt uw schriftelijke reactie tot en met 15 mei sturen naar:
Inspraakpunt Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening
Postbus 1354
3800 BJ Amersfoort
U kunt uw reactie ook inzenden via de internetsite www.vijfdenota.nl. Op deze site treft u hiertoe een speciaal reactieformulier aan Indien gewenst kunt u vragen om een vertrouwelijke behandeling van uw persoonlijke gegevens. Dit dient u dan bij uw reactie aan te geven.

Inlichtingen, uitsluitend over de inspraakprocedure, zijn verkrijgbaar via telefoonnummer:
0900 - 4677722 of 0900 - INSPRAAK (30 cent per minuut).

BRANDWEER EN BRANDPREVENTIE
Dat iedere gemeente in Nederland een brandweerkorps heeft vinden we een heel normale zaak. Eigenlijk is dat helemaal niet zo normaal, nog niet eens zo heel lang geleden bestond de brandweer niet in de huidige vorm. Zo heeft het leger de brandweerzorg gehad en ook de politie. Het omgekeerde was toen ook mogelijk, een brandweerman werd zomaar politie-agent of veldwachter.
Hieruit blijkt dus dat de brandweerzorg niet altijd bij de gemeente heeft gelegen.
Sinds de laatste wetwijziging, de Brandweerwet 1985, bestaan er geen onduidelijkheden meer op het gebied van de verantwoordelijkheden ten aanzien van de brandweer. Zo zegt deze wet onder meer dat er in elke gemeente een gemeentelijke brandweer is en dat burgemeester en wethouders de zorg hebben voor het voorkomen, beperken en bestrijden van brand, het beperken van brandgevaar het voorkomen en beperken van ongevallen bij brand en al hetgeen daarmee verband houdt. Dit betekent dus dat ook de brandpreventie, het voorkomen van brand, mede een gemeentelijke taak is.
Het college van burgemeester en wethouders heeft dan ook besloten om vanaf 1 maart 2001 regelmatiger controles te laten uitvoeren met betrekking tot de brandveiligheid.
In eerste instantie zullen alle horecagelegen-heden worden bezocht, omdat daar de grootste concentraties mensen aanwezig zijn. De controles zullen worden uitgevoerd door de ambtenaar brandpreventie, bijgestaan door een ambtenaar van Bouw en Woning Toezicht en zo mogelijk een lid van het college van burgemeester en wethouders. De te bezoeken bedrijven kunnen nog voor het zomerseizoen een bezoek verwachten, uiteraard wordt er van tevoren een afspraak gemaakt.