Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT)

Persbericht van de AWT

23 februari 2001

Onderzoek naar humaan genoom raakt mens en maatschappij

Studie nodig naar gedrag, maatschappelijke kaders, regelgeving en commerciële toepassingen

Het onderzoek naar de erfelijke code van de mens roept naast medisch-biologische vragen - ook allerlei ethische, psychologische, maatschappelijke, economische en juridische vragen op. Naar die vragen zou meer studie moeten worden gedaan.

Dat is de strekking van een advies van de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) aan minister Hermans van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en zijn collegas mw. Jorritsma van Economische Zaken en mw. Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het onderzoek naar het menselijk DNA staat sterk in de belangstelling. De aandacht gaat vanzelfsprekend uit naar de medisch-biologische vragen. Maar de resultaten van dat onderzoek en de inzichten in ziektebeelden, nieuwe behandelmogelijkheden en
voorspellingsmogelijkheden roepen ook allerlei vragen op voor mens en maatschappij die zeer ingrijpend zijn. Deze vragen zijn in vier groepen ondergebracht.

Individueel omgaan met kennis over de eigen genetische constitutie Allereerst: hoe zullen individuen reageren op de ontdekkingen en uitvindingen van het medisch genen-onderzoek? Hoe gaan ze om met kennis over hun lot uit de biologische loterij en mogelijke nieuwe behandelmogelijkheden voor ziektes? Kan worden uitgegaan van rationeel handelende mensen of spelen emoties een grote rol? Er is angst voor risicos en weerstand tegen nieuwe kennis die aangeboren eigenaardigheden van de persoon kan blootleggen. Wat wil een mens over erfelijke ziektes weten en hoe gaan mensen daarmee om?

Maatschappij stelt grenzen
De tweede vraag is: kunnen individuen eigenlijk nog wel kiezen wanneer in de gezondheidszorg en het bedrijfsleven al keuzes zijn gemaakt? Dreigt er een tweedeling tussen mensen met een hoog en een laag genetisch risicoprofiel? En wat zegt iemand met (belastende) kennis over de eigen genen tegen broers en zussen en andere familieleden? En wat doet de huisarts met die informatie richting werkgevers, verzekeraars, scholen, immigratiedienst, e.d.?

Juridische vragen
Ten derde is er meer kennis nodig over veranderingen (risico)aansprakelijkheid, onder andere als het gaat om medisch ingrijpen op basis van genen-onderzoek dat wellicht pas na lange tijd schade blijkt te veroorzaken. Ook internationaal is er nog steeds geen overeenstemming bereikt over de principiële vraag of octrooien op het menselijk genenmateriaal zijn toegestaan. Over het aanleggen van databestanden van DNA-profielen bestaan veel vragen die niet voldoende zijn beantwoord: wie is eigenaar, hoe is de bescherming van de privacy en de bewaartijd geregeld, hoe kunnen de gegevens anoniem voor onderzoek worden gebruikt?

Economische aspecten
Medische biotechnologie maakt waarschijnlijk hele nieuwe behandelingen mogelijk. Behandelingen die soms hoge kosten meebrengen. Waar wordt uit financiële overwegingen de grens getrokken voor behandeling, hoe en wanneer deze keuzes maken? Moet de farmaceutische industrie doorgaan met tijdrovend onderzoek waarvan de resultaten uiteindelijk effectief zijn maar de kosten van behandeling en toepassing door de belastingbetaler bijgepast moeten worden? Een andere economisch relevante vraag is hoe individuen en bedrijven met informatie over de genetische constitutie van mensen zullen omgaan. Individuen zullen zich op basis van genetische informatie willen (bij)verzekeren, maar verzekeraars zullen over diezelfde informatie willen beschikken om het risico te kunnen inschatten en hun klanten tot preventief gedrag aan te sporen. Tenslotte zal het commercieel aanbieden van o.a. diagnostische testen buiten het gangbare medische circuit om, kunnen leiden tot een revolutie in de gezondheidszorg.

Meer zachte kennis over de harde werkelijkheid
Het medisch genen-onderzoek kan zó ingrijpend zijn, dat individuen, maatschappelijke organisaties, de overheid en het bedrijfsleven nú moeten nadenken over de hiermee samenhangende
individueel-psychologische, maatschappelijke, ethische, economische en juridische vragen. Urgentie is geboden, aldus de AWT. Wetenschappelijk onderzoek kan bijdragen aan de noodzakelijke maatschappelijke discussie over deze vragen. De AWT stelt voor een vast deel van het budget voor medisch DNA-onderzoek (bijv. 5%) te reserveren voor studie naar de maatschappelijke aspecten van de humane genetica.

642 woorden



Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de waarnemend secretaris van de AWT, mw. dr. V.C.M. Timmerhuis, tel. 070 311 0929.

Op 23 februari is de adviserende brief integraal beschikbaar op de AWT-website: http://www.awt.nl



Ga terug naar de Pers-pagina
Ga terug naar de AWT Homepage

e-mail aan de AWT over deze WWW pagina's e-mail aan de AWT voor overige zaken

laatst gewijzigd vrijdag 23 februari 2001