PERSMEDEDELING ONDERWIJSBOND CNV

Zoetermeer, 23 februari 2001

Deze week in Schooljournaal 7

Onderwijs in actie: politiek moet daad bij woord voegen Onderwijs komt weer in actie. En dat is hoog tijd ook. Met de mond wordt het keer op keer beleden: er moet meer geld komen voor onderwijs. Maar ondertussen gebeurt er niet zo veel, meent althans de Onderwijsbond CNV samen met een zestiental vakbonden, besturen-, ouders-, schoolleiders- en leerlingenorganisaties. Zij slaan de handen ineen en vormen een breed actiefront om druk op de politiek te zetten om de daad bij het woord te voegen.

Leraren levenslang op herhaling
De overheid verzakelijkt. De tijd is voorbij, dat werknemers zich tot aan hun pensioen onder haar beschermende plu konden koesteren. Ook voor leraren betekent de eens behaalde bevoegdheid geen levenslange baangarantie meer. Het kabinet besloot vorige week dat docenten regelmatig na- en bijscholingscursussen moeten volgen om up-to-date te blijven in hun vakgebied. Deze zogenaamde kwaliteits- of bekwaamheidseisen zijn vastgelegd in de Wet op de Beroepen in het Onderwijs (BIO), die door de minister inmiddels naar de Tweede Kamer is gestuurd. De Onderwijsbond CNV staat achter de eis tot nascholing. Schoolbesturen zien de problemen al weer opdoemen. Mooie plannen, maar waar haal je zo gauw vervangers vandaan voor leraren die zich nascholen?

Onderwijsbond CNV vraagt Kamer schaal 10 voor basisonderwijs Afgelopen dinsdag overhandigde Jerome Schellings, voorzitter van de sector basisonderwijs van de Onderwijsbond CNV, de brochure Terecht Tien aan Haagse politici belast met de portefeuille onderwijs. Als het aan de Onderwijsbond CNV ligt, krijgen leraren in het basisonderwijs schaal 10 in plaats van schaal 9. De huidige schaal is te laag en biedt te weinig perspectief, aldus de bond.

Functiewaardering moet oop*ers en docenten beter belonen De functies van oop*ers worden stevig opgewaardeerd. De grote salarisverschillen tussen docenten verdwijnen. Het gemiddeld salarisniveau gaat omhoog. De carrièrelijnen van al het onderwijsgevend personeel worden aanzienlijk verkort. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van een rapport over een systeem van functiewaardering in het voortgezet onderwijs, dat afgelopen week het licht zag.

Scholen storten zich massaal op Digitaal Rijbewijs Onderwijs Met het digitale rijbewijs kunnen leraren veilig en goed geschoold deelnemen aan het verkeer op de digitale snelweg. Schooljournaal nam een kijkje in de lespraktijk.

Grenzen stellen om stress te voorkomen
Wel eens het gevoel gehad die 25 leerlingen niet meer de baas te zijn of niet kunnen opboksen tegen de directeur die wil dat je extra taken in je pakket opneemt terwijl je het al zo druk hebt? Snel geïrriteerd zijn en geen puf meer hebben om vijf dagen in de week voor de klas te staan zonder te weten waar dat vandaan komt? Als je omkomt in het werk kun je stress er niet bij hebben. Om te leren hoe je met stress om kunt gaan organiseert de Onderwijsbond CNV de cursus Blijf werkdruk de baas! Hier leer je om je gevoel te volgen, je grenzen te stellen en stress te voorkomen.

EN OOK NOG:
- Apenstaartjes, de wekelijkse rubriek met interessante en leuke websites voor leraren.
- Wat was, met een kort overzicht van de hoogtepunten uit het onderwijsnieuws.
- De column van schrijver en leraar Jan Siebelink
- De rubriek De Schoolkrant met een portret van een schoolkrant van een willekeurige school in ons land.
De eerste twee artikelen zijn integraal op de website van de Onderwijsbond CNV opgenomen: www.ocnv.nl

Voor nadere informatie: Kees van Kortenhof, tel (079) 320 20 40, gsm 06 53 20 47 36