Gesl aagde informatie-avond Zijlkwartier
"Het is uw buurt en daarom wordt u erbij betrokken", zei de toekomstige buurtcoördinator Frank Moraal tijdens de informatie-avond die door de gemeente in het Zijlkwartier was georganiseerd . De zaal aan de Van der Marckstraat zat vol en luisterde aandachtig naar de plannen die de gemeente presenteerde. Naast leden van het gemeentebestuur en één raadslid waren ook aanwezig een vertegenwoordiger van de woningbouwvereniging AWL en twee wijkagenten. De gemeente wil bewoners meer betrekken bij het wel en wee in hun wijk en startte in het Zijlkwartier, als eerste wijk in Leiderdorp, het project "Buurtgericht werken".
Dit in navolging van veel andere steden in Nederland zoals buurgemeente Leiden, waar met name de wijken Pancras-West en Leiden Noord een actieve rol vervullen. Hiermee werd een start gemaakt om uiteindelijk in de 16 wijken die Leiderdorp kent het project van de grond te tillen. Een immense klus, maar een belofte die tijdens de verkiezingen werd gedaan en nu wordt uitgevoerd. Tijdens de avond konden al klachtenbriefjes worden ingeleverd. Binnen enkele minuten waren de briefjes op. Ondanks de woorden van Moraal: "U vraagt, maar niet wij draaien alleen, nee, u draait ook mee" werden de meest uiteenlopende klachten gelanceerd.
Toch behelsden de meeste klachten de bestrating, het openbaar groen, de autosluis en de bushalten aan de Splinterlaan. Deze laatsten zouden zelfs worden geplaagd door vandalisme en een stek om drugs te dealen.
Bewoners ongerust over bewonersgroep
"Ik hoop niet dat er tweespalt komt in de wijk". Dat zei één van de buurtbewoners uit de wijk Zijlkwartier tijdens de informatie-avond die door de gemeente was georganiseerd. Sinds de afsluiting van de Spanjaardslaan kon ik beginnen om de scheuren te repareren, maar nu schijnt dat in de Pinksterbloem het geval te zijn". Als de bewonersgroep is gevormd bestaat de kans dat wie het hardst schreeuwt zijn zin krijgt en worden de verkeersmaatregelen teruggedraaid, aldus een ongeruste bewoonster. De coördinator van de gemeente, Frank Moraal, had zojuist haarfijn uitgelegd dat de bewonersgroep uit het Zijlkwartier om de tafel gaat zitten met de wijkagenten, de Algemene Woningbouwvereniging Leiderdorp (AWL), de wijkbeheerder en de coördinator zelf. De mensen van het Zijlkwartier hebben dan ook daadwerkelijk inspraak.
"Als de plannen die besproken worden dan doorgang vinden is er geen terugkeer meer mogelijk. De gemeente zal zeggen: De wijk heeft het zelf gewild en dan rijden er gewoon weer auto's door de Spanjaardslaan".
Buurtplan laatste schakel
Na het gepresenteerde schema van planaanpak bleek dat het Buurtgericht Werken zal uitmonden in het uiteindelijke Buurtplan, dat na de zogenoemde Buurtschouw, de Buurtenquête en het Buurtoverleg wordt samengesteld. Daarop werd simpelweg door buurtbewoner Piet de Vogel de vraag gesteld "Er zijn veel plannen, maar is er wel geld voor?". Wethouder Molkenboer legde uit dat dit het geval was, maar dat er binnen een budget zal worden gewerkt. Als meer geld nodig blijkt zal de gemeenteraad goedkeuring moeten geven reageerde de wethouder, maar een bedrag noemde hij niet. Hoofd Beleid en Beheer, Roy van der Zwan, zei dat er wel aan gerekend kan worden maar iedere wijk is anders. Het Zijlkwartier heeft oudere rioleringen dan bijvoorbeeld De Leyhof. Ook het openbaar groen verschilt van wijk tot wijk en al deze en andere factoren bepalen de verscheidenheid van budgetten. Welke wijk hierna aan de beurt is, is nog niet bekend.
Gemeentelijke belastingaanslag op komst
Zaterdag valt bij alle Leiderdorpers de belastingaanslag voor 2001 in de bus. De aanslag gaat dit jaar vergezeld van een nieuwe waardebeschikking, die als basis geldt voor de heffing van onroerende-zaakbelasting (OZB). De gemiddelde waardestijging bedraagt ongeveer 105% in vergelijking met 1992. Dankzij een verlaging van de tarieven hoeven de meeste mensen volgend jaar toch minder gemeentelijke belasting te betalen. Een uitzondering geldt voor bewoners van huizen die extreem in waarde zijn gestegen.
email