Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

SZW - Gids

Inhoud SZW-gids nummer 2
Februari 2001

* Spreidingsplan CWIs

* Bijeenkomst Raamconvenant Grote Ondernemingen
* Tijdelijke ontheffing sollicitatieplicht
* Wvg

* Officiële publicaties SZW op internet

* Tussentijdse evaluatie convenant minderheden
* Informatieplatform Bijstand en Belastingen
* Implementatie van de Vreemdelingenwet 2000
* Handreiking Cont(r)act tussen cliënt en dienst
* Gemeentebijeenkomsten mei

* Nieuw dossier gedetineerden

* Abw en tegoeden WO-II

* Bbz-uitkering

* Commissie moet arbeidsdeelname allochtone vrouwen bevorderen
* Congres Nieuwe kanszen voor de lokale zekerheid
* Werksleutel 2001

* Betaald werk via sociale activering

* Onkostenvergoeding mag nu ook bij vrijwilligerswerk
* SZW-subsidie voor projecten voor minderheden
Spreidingsplan CWIs

In reactie op kanttekeningen van de vaste kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, hebben minister en staatssecretaris een toelichting gegeven op het concept-spreidingsplan voor de Centra voor Werk en Inkomen (CWIs). De volgende punten komen hierin aan de orde:
* De formaties zijn berekend door het aantal te leveren producten te vermenigvuldigen met de normtijd die per product nodig is.
* Met het spreidingsplan is een zekere mate van conjunctuurbestendigheid gerealiseerd.

* Op een enkele uitzondering na is het uitgangspunt behaald dat er een CWI bereikbaar moet zijn binnen een reisafstand van 1 uur enkele reis met het openbaar vervoer.

* In plaatsen waar geen CWI komt kan de burger wel gebruik maken van (thans nog in ontwikkeling zijnde) ICT-toepassingen, zoals vacaturezuilen in gemeentehuis of bibliotheek, webpaginas en afspraken online vanuit huis.

* Na toevoeging van nog een aantal CWIs is het spreidingsplan compleet. Er komen 125 CWIs en 5 CWI-faciliteiten met een volledig dienstenpakket.

Voor de ontwikkeling en landelijke aansturing van de CWIs is sinds 1 februari de heer drs. R. de Groot verantwoordelijk. Hij is door de minister benoemd tot verandermanager CWI en volgt als zodanig de heer K. Richelle op, die is benoemd tot directeur-generaal Ontwikkelingssamenwerking bij de Europese Commissie.

Over de CWIs vindt op 21 februari a.s. een overleg plaats tussen de minister en de Kamer. Een verslag van dit overleg volgt in een latere editie.
Meer info: zie dossier SUWI

Bijeenkomst Raamconvenant Grote Ondernemingen

In het vorige nummer van deze SZW-gids heeft u kunnen lezen dat het bureau Ruim Baan voor Minderheden (RBvM) is opgericht. Dit bureau ondersteunt ondernemingen bij de uitvoering van het Raamconvenant Grote Ondernemingen op het gebied van multicultureel personeelsbeleid. Sinds 21 juni 2000 doen vijftien ondernemingen (de kopgroep) mee aan dit convenant. Deze ondernemingen hebben op 18 januari jl. een bijeenkomst gehad met de ministers van Boxtel en Vermeend. De ondernemers hebben daar verteld hoe het in de praktijk gaat, welke knelpunten men tegenkomt en wat mogelijke oplossingen of verbeteringen zijn.
De knelpunten die aan de orde kwamen, hadden met name betrekking op negatieve beeldvorming, werving en behoud van personeel. De bijeenkomst was zeer geslaagd. Het uitwisselen van ervaringen tussen bedrijven op deze wijze heeft duidelijk in een behoefte voorzien. Ruim Baan voor Minderheden gaat met de resultaten aan de slag. Het verslag van de bijeenkomst wordt te zijner tijd op het gemeenteloket gezet.

Uitbreiding naar honderd bedrijven
Eerder dan gepland is besloten het convenant uit te breiden naar honderd bedrijven. De uitbreiding zal nog voor de zomer gerealiseerd worden. RBvM is momenteel druk bezig met het werven van honderd grote ondernemingen. Zij voert nu oriënterende gesprekken met diverse grote bedrijven die zich graag aansluiten bij het Raamconvenant en onderzoekt de mogelijkheden die er voor deze ondernemingen zijn. Meer info: zie dossier Minderheden

Tijdelijke ontheffing sollicitatieplicht

Per 1 juni a.s. is een tijdelijke ontheffing van de sollicitatieplicht mogelijk voor werklozen die vrijwilligerswerk doen in het kader van sociale activering. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel op 6 februari jl. aanvaard. In maart wordt hierover een circulaire naar de gemeenten verstuurd, die u tegen die tijd ook op het gemeenteloket kunt vinden.
Meer info: zie dossier Sociale activering

Wvg

Het ministerie van SZW heeft onderzoek laten doen naar de Wvg. Dit onderzoek richt zich op het eerste jaar van TraXX. De gedrukte versie van het rapport zal naar verwachting eind deze maand aan de Tweede Kamer worden aangeboden. Na openbaarmaking zal iedere gemeente één exemplaar worden toegezonden. Het evaluatierapport TraXX is te bestellen bij Verkoop Elsevier Bedrijfsinformatie BV, Postbus 808, 7000 AV Doetinchem, tel (0314) 35 83 58, fax (0314) 34 90 48. Binnenkort gaat de pilot benchmark-Wvg van start. Deze wordt uitgevoerd binnen het project benchmark sociale diensten onder het motto "voor en door gemeenten". In de pilot, waaraan maximaal zestien gemeenten kunnen deelnemen, onderzoekt de VNG of het mogelijk is dat gemeenten hun Wvg-prestaties onderling vergelijken. Eind dit jaar kan worden bepaald welke mogelijkheden de benchmark Wvg heeft. Meer info: zie dossier Wvg

Officiële publicaties SZW op internet

Sinds begin deze maand staan alle officiële publicaties van het ministerie op www.minszw.nl. Het gaat om brieven, notas, rapporten, antwoorden op kamervragen, wetsvoorstellen, etc. die de bewindspersonen van SZW naar de Tweede en Eerste Kamer sturen. Deze documenten verschijnen vrijwel op het moment van openbaarmaking op de website.
Meer info: zie de publiekssite

Tussentijdse evaluatie convenant minderheden

Steeds meer werkzoekenden van allochtone afkomst komen aan de slag via het convenant minderheden. Vooral de laatste maanden is er sprake van een sterke toename. Uit een tussentijdse evaluatie, die minister Vermeend, mede namens minister Van Boxtel naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, blijkt dat in de periode tot eind vorig jaar ruim 18.000 vacatures in het kader van het convenant zijn aangemeld. Daarvan waren er eind vorig jaar ruim 7.200 vervuld. Het convenant werd vorig jaar gesloten door het kabinet, MKB-Nederland en Arbeidsvoorziening. Afgesproken werd binnen een jaar 20.000 etnische minderheden aan een baan te helpen.
Meer info: zie dossier Minderheden

Informatieplatform Bijstand en Belastingen

Zoals reeds gemeld in de SZW-gids van december, is eind vorig jaar een Informatieplatform ingesteld voor de beantwoording van vragen over bijstand en belasting. Dit initiatief is genomen door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris van Financiën. Zij voorzagen een veelheid aan vragen vanuit gemeenten naar aanleiding van de invoering van het nieuwe Belastingstelsel. De opdracht aan het platform was: verstrek eenduidige en gezaghebbende antwoorden op vragen vanuit de gemeenten en de Belastingdienst.

Zo werkt het platform
Het platform bestaat uit een basisgroep en een klankbordgroep. De eerste groep wordt gevormd door ambtenaren van Sociale Zaken, Financiën en de Belastingdienst. In de klankbordgroep zitten medewerkers van gemeenten, VNG, Divosa en automatiseerders. Johan van der Graaff van de directie Bijstandszaken van SZW, projectleider van het dossier Bijstand en Belastingen, maakt deel uit van de basisgroep.

Hij vertelt: "De vragen van gemeenten komen binnen via de Rijksconsulentschappen. Zij beschikken over een lijst met vragen die al eens beantwoord zijn en kunnen daarmee vaak direct helpen. Maar sommige vragen behoeven een heel specifiek en diepgaand antwoord en daarvoor doen zij een beroep op ons. Na behandeling van de vraag komt het antwoord uiteraard bij de vragensteller terecht. Eventueel wordt het ook opgenomen in de lijst met veelgestelde vragen. Deze lijst is te vinden onder het gemeenteloket op de site van SZW en wordt regelmatig aangevuld".

Pieken, dalen en anticiperen
In de vragenstroom zijn volgens Van der Graaff een aantal piekmomenten te onderscheiden. "Allereerst was daar het punt van de voorlopige teruggave. Nu krijgen we te maken met de definitieverschillen tussen gemeenten en Belastingdienst. En in 2002, als de belastingaanslagen over dit jaar in de bus vallen, zal waarschijnlijk weer een piek waarneembaar zijn. Voor nu is de eerste slag geslagen, het is nu aanmerkelijk rustiger".

Anticiperen door middel van voorlichting beperkt het aantal vragen. Maar er is ook hulp op een ander vlak, Van der Graaff: "Er is goed nieuws voor de gemeenten: er komt een tweede bestandsuitwisseling met de Belastingdienst. Vorig jaar is er al zon uitwisseling geweest. De benodigde bestanden zullen rond 8 maart bij de gemeenten binnen zijn, die dan kunnen checken of alle betrokken uitkeringsgerechtigden inmiddels zijn bereikt". Over de bestandsuitwisseling volgt nog een circulaire. Bekeken wordt of de lijst met veelgestelde vragen meegestuurd zal worden. De lijst blijft echter veranderen, dus het is zaak om nu en dan op internet te blijven kijken.

Gebruik het gemeenteloket!
Tot slot een advies: "Kijk eerst op het gemeenteloket waar veel antwoorden te vinden zijn. Als dat niet het geval is bel dan naar de Rijksconsulenten. Blijf bij twijfel vragen, zorg dat zaken duidelijk zijn. Ook voor de vragen over belastingzaken kunnen gemeenten bellen met Rijksconsulenten. Als die er niet uitkomen kunnen gemeenten terecht bij het platform, de vraagbaak bij uitstek vanwege de verenigde disciplines".
Meer info: zie dossier Belasting en Bijstand

Implementatie van de Vreemdelingenwet 2000

Op 13 februari 2001 heeft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een circulaire verstuurd over de implementatie van de Vreemdelingenwet 2000 en Invoeringswet. De circulaire is gericht aan Burgemeester en wethouders, de directeuren van de Gemeentelijke Sociale Dienst en de hoofden van de afdeling Sociale Zaken en heeft nr BZ/AB/01/3686.
In de circulaire wordt ingegaan op de gevolgen van de Vw2000 voor bijstandsverlening en voorzieningen op grond van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg). Ook de overgang van de Zorgwetvoorzieningen naar de Algemene Bijstandswet komt aan de orde. Het derde en laatste onderwerp is de verificatie op grond van de (nieuwe) vreemdelingendocumenten en nieuwe GBA-codes.

Handreiking Cont(r)act tussen cliënt en dienst

Het ISSA heeft een handreiking ontwikkeld die ingaat op het belang om afspraken over sociale activering vast te leggen. Het gaat niet alleen over afspraken tussen cliënt en Sociale Dienst, maar ook over afspraken waar andere organisaties bij betrokken zijn. De handreiking biedt een aantal handvatten voor het vastleggen van deze afspraken. De handreiking is ontstaan uit een inventarisatie onder gemeenten die ervaring hebben op dit gebied. Verder heeft een aantal deskundigen zich tijdens een expertmeeting gebogen over de waarde en de functie van het vastleggen van afspraken. Meer info: zie dossier Sociale activering

Gemeentebijeenkomsten mei

De data voor de gemeentebijeenkomsten in mei zijn als volgt: mei Den Haag, Congresgebouw

* mei Eindhoven, Dorint Hotel

* mei Zwolle, Buitensociëteit

De bijeenkomsten nemen de middag en de avond in beslag. In de volgende SZW-gids krijgt u meer informatie over de themas en hoe u zich kunt aanmelden. Uiteraard wordt u ook op de hoogte gehouden via het gemeenteloket. Meer info: zie agenda

Nieuw dossier gedetineerden

Vanaf heden is het nieuwe dossier over gedetineerden te raadplegen op het gemeenteloket onder Activering en uitstroom. Per 1 januari 2001 is het bureau Radar aan de slag gegaan om de arbeidstoeleiding, activering en reïntegratie van (ex-)gedetineerden op lokaal niveau te bevorderen. Het gaat hier om een samenwerkingsproject tussen het ministerie van SZW en de Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van Justitie. Radar zal inventariseren welke knelpunten er kunnen zijn bij de terugkeer van gedetineerden in de maatschappij. Het bureau zal verder de gemeenten ondersteunen bij processen en trajecten die de arbeidstoeleiding van (ex-)gedetineerden bevorderen. Er wordt een nieuwsbrief uitgegeven en er zullen bijeenkomsten worden georganiseerd die de samenwerking tussen strafinrichtingen en sociale diensten vergemakkelijken. Gemeenten kunnen contact opnemen over mogelijke knelpunten in verband met bijstand en gedetineerden met Arjan Verweij en of Han Paulides, tel. (070) 326 47 81. Over de bijstandsverlening aan (ex-)gedetineerden, is er een Handreiking te bestellen bij Divosa, ¦ 24,- voor leden en ¦ 47,- voor niet-leden. U kunt deze bestellen door een fax te sturen naar (030) 233 37 26 met uw adresgegevens en het bestelnummer 99-433.
Meer info: zie dossier Gedetineerden

Abw en tegoeden WO-II

Vorig jaar heeft het Kabinet gelden beschikbaar gesteld als erkenning van achteraf geconstateerde tekortkomingen in het rechtsherstel na de Tweede Wereldoorlog en in het overheidshandelen terzake. Een deel van deze gelden komt ten goede aan de Joodse en Indische gemeenschappen en aan de Roma en Sinti. Besloten is dat de uitkeringen onbelast zullen zijn en bij de middelentoets in de Abw niet in aanmerking zullen worden genomen. Hiertoe zal artikel 43, tweede lid, Abw in technische zin moeten worden aangepast. Met deze wetswijziging zal enige tijd gemoeid zijn. Vooruitlopend op de inwerkingtreding ervan wordt de betrokken instanties verzocht de uitkeringen nu reeds niet in aanmerking te nemen bij de middelentoets. De tekst van artikel 43, tweede lid, Abw is met ingang van 1 januari 2001 op twee punten aangepast. Door deze wijzigingen is mogelijk onduidelijkheid ontstaan met betrekking tot de vraag welke middelen niet tot de middelen van de belanghebbenden, in de zin van de Abw, worden gerekend. De bedoeling van de wetgever is geweest dat beide bestanddelen niet tot de middelen van belanghebbenden, in de zin van de Abw, behoren. Meer info: zie Actueel

Bbz-uitkering

In 2000 bedroeg de verplichte ziekenfondspremie voor de zelfstandige 8,1 % van het bruto inkomen. Om het bruto inkomen te berekenen voor de zelfstandige die een Bbz-uitkering ontving, diende de netto bijstandsnorm in 2000 te worden verhoogd met 21,7%. In 2001 bedraagt de ziekenfondspremie 7,95% van het bruto inkomen en om het bruto inkomen te berekenen dient in 2001 de netto bijstandsnorm te worden verhoogd met 23,3%.
Ondermeer als gevolg van de BTW-verhoging per 1 januari 2001 zijn de bedragen die de gemeenten bij SZW kunnen declareren voor onderzoeks- en begeleidingskosten met terugwerkende kracht tot 1 januari 2001 verhoogd. Bij de vaststelling van het inkomen in het kader van het Bbz kan geen rekening worden gehouden met de fiscale mogelijkheden van willekeurige afschrijving, de investeringsaftrek, de toevoeging aan de oudedagsreserve en de ondernemersaftrek.
Meer info: zie dossier Bijstandsverlening aan zelfstandigen

Commissie moet arbeidsdeelname allochtone vrouwen bevorderen

Minister Van Boxtel voor Grote Steden- en Integratiebeleid en Staatssecretaris Verstand van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben de Commissie arbeidsdeelname vrouwen uit etnische minderheidsgroepen geïnstalleerd. Deze commissie gaat knelpunten voor de arbeidsdeelname van allochtone vrouwen in kaart brengen en komt met voorstellen om de mogelijkheden voor deze vrouwen te verbeteren. De commissie gaat onder meer een inventarisatie maken van activiteiten gericht op arbeidsdeelname van vrouwen uit etnische minderheidsgroepen. Vervolgens zullen goede voorbeelden onder de aandacht worden gebracht.

Meer info: zie dossier Minderheden

Congres Nieuwe kanszen voor de lokale zekerheid

Op woensdag 28 maart vindt een congres plaats over Nieuwe kanszen voor de lokale zekerheid. Minister Vermeend zal aanwezig zijn als hoofdspreker.
De dag is bedoeld voor lokale bestuurders (wethouders en gemeenteraadsleden), directeuren, hoofden, beleidsmedewerkers en uitvoerders bij sociale diensten. Doel is duidelijk te maken welke rol de gemeente kan, of eigenlijk moet spelen in de nieuwe lokale sociale zekerheid. Er wordt ingegaan op vraagstukken als: Hoe speel je als SZ-manager het beste in op veranderingen? Op welke manier kan het referentiemodel single audit behulpzaam zijn bij het sturen op en verantwoorden van de kwaliteit van de uitvoering? Het congres is georganiseerd door de drie organisaties die de gemeenten ondersteunen in de uitvoering van de sociale zekerheid: de projectorganisatie Single audit/Kwaliteit in controle, het Inlichtingenbureau en StimulanSZ (opgericht door de VNG en Divosa). Meer info: zie dossier Single audit

Werksleutel 2001

Begin juni van dit jaar zal minister Vermeend opnieuw een prijs voor de beste sluitende aanpak uitreiken: de Werksleutel 2001. In 2000 ging de Werksleutel naar de gemeente Leeuwarden (eerste prijs) en de gemeente Leiden samen met Arbeidsvoorziening Rijnstreek (tweede prijs). In 2000 richtte de prijs zich uitsluitend op de sluitende aanpak voor nieuwe werklozen. In 2001 is het thema Een sluitende aanpak voor alle werklozen.
Het secretariaat van de Werksleutel informeert alle uitvoerders van de sluitende aanpak eind maart over de criteria en procedure voor de prijsvraag. Vanaf dat moment kunt u ook een kijkje nemen op de website www.werksleutel.nl.
Meer info: zie dossier Sluitende aanpak

Betaald werk via sociale activering

Bijstandsgerechtigden die langdurig werkloos zijn blijken via sociale activering terug te keren op de arbeidsmarkt. Het betreft mensen die met behoud van uitkering deel hebben genomen aan zinvolle maatschappelijke activiteiten. Uit een steekproef blijkt dat bijna de helft (46%) van de ex-deelnemers betaald werk heeft gevonden. Het onderzoeksrapport Duurzaam actief heeft minister Vermeend van SZW aan de Tweede Kamer aangeboden. Dit rapport is op te vragen onder ISBN 9057495457 bij Verkoop Elsevier Bedrijfsinformatie BV, Postbus 808, 7000 AV Doetinchem, tel. (0314) 35 83 58, fax (0314) 34 90 48. Het rapport is vooralsnog niet digitaal beschikbaar. Meer info: zie dossier Sociale Activering

Onkostenvergoeding mag nu ook bij vrijwilligerswerk

Volgens artikel 2 WiW ontvangt een bijstandsgerechtigde een subsidie om hem of haar in staat te stellen of te stimuleren om deel te nemen aan activiteiten die bijdragen tot sociale activering. Onder subsidie werd tot voor kort premie verstaan. Gezien de ontwikkelingen in de praktijk is de toepassing van artikel 3 WiW tegen het licht gehouden. Na juridische analyse blijkt het toelaatbaar te zijn om onder subsidie behalve een premie ook een onkostenvergoeding te verstaan. Daardoor kunnen gemeenten uit de WiW onbelaste onkostenvergoedingen verstrekken aan personen die sociale activeringsactiviteiten verrichten in de vorm van vrijwilligerswerk.
Meer info: zie dossier Sociale Activering

SZW-subsidie voor projecten voor minderheden

Het ministerie van SZW subsidieert experimentele projecten in een dertigtal gemeenten. Het gaat om projecten die bijstandsgerechtigden van etnische afkomst stimuleren om op de arbeidsmarkt terecht te komen. Met name Antilliaanse, Arubaanse, Turkse en Marokkaanse jongeren krijgen de mogelijkheid om in een arbeidstoeleidingstraject terecht te komen. Per 1 mei staan de projecten ook open voor andere groepen, bijvoorbeeld ex-vluchtelingen of ouderen. Een belangrijke nevendoelstelling van deze projecten is dat gemeenten werkwijzen ontwikkelen waardoor het gemeentelijk instrumentarium beter toegerust wordt voor het bereiken en activeren van deze groepen. Voor meer informatie over de stimuleringsprojecten kunt u zich richten tot Arjan Verweij (06-5162789) van het adviesbureau Radar. Ook is het mogelijk om de uitgave 'Na Kaminda - Yolda' bij hem op te vragen. Meer info: zie dossier Minderheden

___________ -Submit

zoek Home Links Sitemap E-mail
actueel

agenda
nieuws

Extra:
Begrotingsbehandeling
Bedragen 2001
Prinsjesdagstukken
Intentieverklaring
Wvg