Provincie Limburg

ACTIEPROGRAMMA CULTUURBEREIK 2001-2004

PROVINCIE LIMBURG GEEFT REGIO HOOFDROL IN ACTIEPROGRAMMA

De Provincie Limburg wil meer mensen actief bij kunst en cultuur betrekken. Om dit proces te faciliteren, stimuleren en coördineren is het actieprogramma cultuurbereik 'De regio aan zet' ontwikkeld. Een ambitieus, maar vooral ook realistisch plan dat in goed overleg met de regio en het culturele veld tot stand is gekomen. De regio is aan zet om mensen in de eigen omgeving actief met cultuur in aanraking te brengen. De regio kent als geen ander de eigen culturele kansen, mogelijkheden en behoeften. Het Actieprogramma richt zich met name op nieuwe groepen mensen zoals jongeren, minderheden en mensen die nooit eerder met kunst en cultuur in aanraking kwamen. Provinciale Staten bespreken het programma op 23 februari.

Voor de regio ligt er een stevige taak. De gemeenten stimuleren de ontwikkeling van culturele actieplannen. Zij nodigen actief mensen uit, brengen kunstenaars en nieuwe doelgroepen bijeen en ontwikkelen een regionaal cultuuroverleg tussen de gemeenten. Zij initiëren en ontwikkelen een regionaal plan van aanpak, geconcretiseerd in een regionaal actieprogramma. Bij dit alles worden ook de instellingen en verenigingen van en voor Limburgs' rijke cultureel erfgoed betrokken. De Provincie Limburg maakt van het Actieprogramma meer dan een 'gewone' subsidieregeling. De Provincie stelt menskracht ter beschikking om een goed overleg tussen vier partijen (doelgroepen, kunstenaars, gemeenten en provincie) op regionaal niveau te faciliteren. De Provincie is coördinator tussen de verschillende bestuurslagen en de cultuurmakers. Bovendien heeft de provincie de rol van 'aanjager' om diversiteit in en kwaliteit van het aanbod te bevorderen. Een van de middelen daartoe is het ondersteunen van een 'denktank' in elke regio waarin met name de doelgroepen zijn vertegenwoordigd. Een dergelijke 'denktank' kan (nieuwe) netwerken ontsluiten, mensen met elkaar in contact brengen en vooral ideeën genereren.

Het Rijk stelt voor de periode 2001-2004 een bedrag van ruim 11,8 miljoen gulden beschikbaar, mits het Limburgse Actieprogramma door het Ministerie van OCW wordt goedgekeurd. Op korte termijn wordt hiervoor 'groen licht' verwacht. De Provincie Limburg draagt zelf voor deze periode nog eens ruim 6 miljoen gulden bij. De gemeenten leveren naar verwachting een vergelijkbaar bedrag, afhankelijk van concrete projecten op regionaal niveau. Het is de bedoeling dat in regionale actieprogramma's de in en vooral dóór de regio ontwikkelde cultuurprojecten worden samengebracht. Deze worden vervolgens voor provinciale co-financiering voorgelegd aan een onafhankelijke provinciale adviescommissie. Die commissie bestaat uit vakdeskundigen, maar ook uit vertegenwoordigers uit de (nieuwe) doelgroepen. Op basis van een advies van deze commissie neemt het College van GS een besluit over de subsidiëring .