Eriks NV

P E R S B E R I C H T

Van Directie ERIKS group nv
Telefoon 072 514 12 17
Datum 22 februari 2001
Betreft Financiële resultaten 2000 ERIKS-groep

ERIKS TERUG OP KOERS

Het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening vóór amortisatie goodwill bedraagt EUR 13,0 mln. (1999: EUR 7,7 mln.). Dit resultaat is iets hoger dan de verwachting, uitgesproken in het persbericht van 17 november 2000, waarin werd uitgegaan van EUR 12,8 mln.

VOORSTEL DIVIDEND 2000
Aan de aandeelhouders wordt in de vergadering van 17 mei 2001 voorgesteld een contant dividend van EUR 1,75 per aandeel van EUR 1,= nominaal uit te keren, betaalbaar per 28 mei 2001. Het pay-out percentage bedraagt bij dit voorstel 48,2% van het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening.

ALGEMEEN
Het jaar 2000 is voor ERIKS group nv succesvol geweest. Moest het jaar 1999 met sterk terugvallende resultaten worden afgesloten en als overgangsjaar worden aangemerkt, het jaar 2000 is het jaar, waarin ERIKS weer 'terug op koers' is gekomen.

De uitvoering van het vorig jaar aangekondigde pakket van maatregelen en de toegenomen bedrijvigheid in de algemene basisindustrie hebben geleid tot een forse toename van het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening. Daarnaast is in het jaar 2000 hard gewerkt aan de verdere invulling van de gedefinieerde doelstellingen. In 2000 en begin 2001 zijn belangrijke overnames ter versterking en vergroting van de marktpositie gerealiseerd, heeft het productmanagement weer de aandacht die het behoort te krijgen, zijn besluiten genomen tot realisatie van een moderne huisvesting en logistiek bij ERIKS bv en Flexion bv en is er veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van een e-commerce strategie. De directie heeft de overtuiging dat ERIKS weer op koers is en dat er een stevige basis aanwezig is om ook de komende jaren belangrijke stappen voorwaarts te maken. OMZET
De omzet over het jaar 2000 ad EUR 302,3 mln. is ten opzichte van 1999 met 7,3% toegenomen (+ EUR 20,6 mln.). Deze toename is als volgt nader te specificeren:
- autonome groei van 7,4%, waarvan 1,1% als gevolg van valutaschommelingen;
- toename van de omzet met EUR 21,2 mln. als gevolg van in het tweede halfjaar 1999 en in het jaar 2000 gerealiseerde overnames;

- afname van de omzet met EUR 19,9 mln. als gevolg van afstoten en deconsolidaties.
Alle ondernemingen profiteerden van de sinds het 4de kwartaal 1999 hogere industriële bedrijvigheid.

BEDRIJFSRESULTAAT
Het bedrijfsresultaat bedraagt EUR 19,8 mln. en is EUR 7,9 mln., ofwel 66% hoger dan over 1999. In procenten van de omzet is het bedrijfsresultaat toegenomen van 4,2% over 1999 tot 6,6% over 2000. Deze toename is grotendeels te danken aan de verbetering van de productiviteit en een betere beheersing van de processen.

Alle clusters hebben bijgedragen tot de verbetering van het bedrijfsresultaat. De relatief grootste stijgingen zijn bij ERIKS Nederland, ERIKS Duitsland, ERIKS Noord-Amerika en ERIKS Zuidoost-Azië gerealiseerd.

BUITENGEWONE BATEN MINUS LASTEN
De buitengewone bate ad EUR 3,4 mln. betreft

- EUR 0,8 mln. gerealiseerde boekwinst op de verkoop/afstoten van een tweetal deelnemingen;
- EUR 2,6 mln. boekwinst op de verkoop van een pand te Roermond onder aftrek van een voorziening voor te maken verhuiskosten.

VERWACHTING VOOR HET JAAR 2001
Momenteel bestaat er nog geen duidelijkheid over hoe de industriële bedrijvigheid in de algemene basisindustrie in met name Europa zich zal ontwikkelen. Uitgaande van een normale bedrijvigheid wordt verwacht dat de autonome groei rond 5% zal bedragen. De omzet zal verder toenemen door in de loop van 2000 en begin 2001 gerealiseerde overnames. De totale toename van de omzet zal tussen 15 en 20% bedragen. Het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening vóór amortisatie goodwill zal dan naar verwachting evenredig toenemen.

DIRECTIE
Per 1 februari 2001 is de heer Ir. J.C.M. van Dijk afgetreden als voorzitter van de directie a.i. Per dezelfde datum is de heer drs. Ir. A.W.L.M. Goud aangetreden als voorzitter van de directie.

BELANGRIJKE DATA
22 maart 2001 Publicatie totale jaarcijfers 2000. 20 april 2001 Publicatie jaarverslag 2000.
17 mei 2001 Algemene vergadering van Aandeelhouders. Publicatie cijfers 1e kwartaal 2001.
30 augustus 2001 Publicatie halfjaarcijfers 2001. 15 november 2001 Publicatie cijfers 9 maanden 2001.

PROFIEL
ERIKS group nv is de Nederlandse houdstermaatschappij van een groep technische handelsondernemingen. De ERIKS-groep bestaat thans uit ruim 30 groepsmaatschappijen met vestigingen in zeven landen. Het geografisch zwaartepunt van de activiteiten ligt in West-Europa (Nederland, België, Duitsland en Frankrijk). Daarnaast heeft zij vestigingen in Noord-Amerika en Zuidoost-Azië (Singapore, Maleisië en Thailand). De activiteiten van de ERIKS-groep bestaan uit de inkoop, opslag, veredeling en verkoop van een hoogwaardig en breed assortiment werktuigbouwkundige componenten. Met een sterk ontwikkelde technische en logistieke dienstverlening worden alle bedrijfstakken van de industrie bediend.

Het huidige assortiment is ondergebracht in vijf kernactiviteiten:
§ Afdichtingstechniek (dynamische dichtingen, statische dichtingen)
§ Aandrijftechniek (hydrauliek, pneumatiek, elektronische en mechanische aandrijftechniek, lagertechniek)
§ Stromingstechniek (appendages en instrumentatie, leidingsystemen, slangen en toebehoren)
§ Industriële kunststoffen

§ Koudetechniek en klimaatbeheersing.

MISSIE
De missie van de ERIKS-groep is een toonaangevende, internationale handelsonderneming te zijn die met een breed en hoogwaardig assortiment werktuigbouwkundige componenten met daaraan gerelateerde technische en logistieke dienstverlening alle bedrijfstakken van de industrie bedient.

DOELSTELLINGEN
De ERIKS-groep wil voor haar afnemers, vanuit de gedefinieerde missie, dé innovatieve toeleverancier zijn. Gedreven door een sterk ontwikkelde groepsidentiteit, streeft de ERIKS-groep vooraanstaande marktposities in West-, Midden- en Noord-Europa na. In die regio's waar de groep eigen vestigingen heeft, wordt voor elke in het assortiment opgenomen kernactiviteit een sterk marktaandeel nagestreefd. De ERIKS-groep wil voor haar toeleveranciers de betrouwbare partner met voldoende marktaandeel en volume zijn die op basis van uitgebreide technische en logistieke kennis de gehele industriële markt bedient.

Daarnaast wenst de ERIKS-groep in sterk ontwikkelde markten als Noord-Amerika en in de nog in ontwikkeling zijnde markt van Zuidoost-Azië, zelfstandig of in samenwerking met derden aanwezig te zijn.

De financiële doelstellingen, uitgaande van een autonome ontwikkeling, voor de komende 3 à 4 jaar zijn:

- een gemiddelde groei van de omzet van 10 à 15%, waarvan ongeveer de helft via autonome groei en het restant via acquisities;
- een bedrijfsresultaat in procenten van het geïnvesteerd vermogen van tenminste 20%;
- een solvabiliteitsratio van tenminste 35%;
- een dividenduitkering, voorzover de omstandigheden dit toelaten, van circa 50% van het nettoresultaat.

De realisatie van deze doelstellingen zal resulteren in een duurzame relatie met onze afnemers en leveranciers, in ontwikkelingskansen voor onze medewerkers en in een waardegroei voor onze aandeelhouders. In principe staat de ERIKS-groep open voor samenwerking met andere grote, onafhankelijke of beursgenoteerde industriële toeleveranciers. Essentieel hiervoor is dat een eventuele samenwerking met een andere partij voor alle stakeholders van de ERIKS-groep tot voordelen voor de langere termijn leidt en dat de doelstellingen sneller gerealiseerd kunnen worden. Er vinden verkennende gesprekken plaats.

Uitgebreide informatie over de ERIKS-groep is terug te vinden op onze website www.eriks.com