Schuttersveld NV

PERSBERICHT
SCHUTTERSVELD N.V.

Uitstekend jaar 2000 Schuttersveld N.V.


· Omzet: (+105%) EUR 1.422,0 mio

· EBITDA: (+ 76%) EUR 100,4 mio

· EBIT: (+ 80%) EUR 60,0 mio

· Nettowinst: (+35%) EUR 26,6 mio

· W.p.a. (na pref. dividend): (+ 23%) EUR 2,33
De resultaten van Schuttersveld zijn conform de uitgesproken verwachtingen in 2000 uitstekend geweest. Dit ondanks de zeer tegenvallende ontwikkelingen op de Duitse bouwmarkt. Aan de aandeelhouders wordt een dividend voorgesteld van EUR 0,69 per aandeel (1999: EUR 0,57).

Gang van zaken
De omzet is in 2000 meer dan verdubbeld ten opzichte van 1999. Deze omzetgroei was het gevolg van enerzijds een forse autonome groei van 9% en anderzijds het gevolg van eind 1999 en in 2000 gerealiseerde acquisities en consolidaties. Beide divisies hebben hun resultaat zien verbeteren. De divisie Components Manufacturing (Kendrion) heeft de stevige ontwikkeling van de afgelopen jaren goed doorgezet. Met name de groep Electromagnetic Components en de nieuw verworven Gnosjö Gruppen hebben volledig aan de positieve verwachtingen beantwoord. De afflauwende vraag naar auto s heeft slechts beperkt invloed gehad op onze automotive activiteiten. Binnen de divisie Trade & Distribution heeft Vink (handel in kunststof halffabrikaten) zich goed hersteld van de terugval in de voorbije jaren. Geholpen door een hernieuwd enthousiasme, gestegen grondstofprijzen en de acquisities van Scert (Frankrijk) en Semiplast (Zweden), werd een veel beter resultaat en rendement op het geïnvesteerd vermogen geboekt. De Pinguin groep (sanitair, verwarming en tegels) werd geconfronteerd met uiterst moeilijke marktomstandigheden. Zoals bekend, wordt de Duitse bouwmarkt gekenmerkt door negatieve groeicijfers. Het voor deze groep zo belangrijke seizoen (augustus t/m november) bleef dan ook fors achter bij wat gebruikelijk is. Wij zullen deze ontwikkelingen nauwkeurig volgen.

Naast acquisities en consolidaties heeft Schuttersveld ook een aantal verkopen in 2000 gerealiseerd. In de zomer van 2000 is Kendrion Heinze verkocht. Tegen het einde van het boekjaar werd Kendrion Vulcanus Doetinchem verkocht. Ook is besloten in aansluiting op de verkoop van Kendrion Heinze de rest van de vroegere groep Consumer Products af te stoten. Dientengevolge zijn deze aan producenten van consumentenproducten toeleverende kunststofspuitgietbedrijven (voorheen Consumer Products groep) per eind 2000 gedeconsolideerd. Hiermede is gevolg gegeven aan de uitgesproken wens van Schuttersveld zich meer te focussen en prioriteit te leggen bij toekomstgerichte en prima renderende activiteiten. In 2001 zal dit beleid worden voortgezet. Per saldo hebben deze verkopen tezamen met enige bijzondere afschrijvingen (met name op het gebied van geactiveerde automatiseringskosten) een bijzondere bate opgeleverd welke is verwerkt onder de holdingopbrengsten.

Vooruitzichten
Hoewel de aarzeling over de Europese conjunctuur toeneemt, is Schuttersveld met haar activiteiten in algemene zin positief gestemd. Op dit moment is het weliswaar te vroeg om tot concrete uitspraken te komen, maar we zijn het jaar goed gestart. Zorgelijk blijft de Duitse bouwmarkt en dus ook onze Pinguin activiteiten die hiermee direct te maken hebben. Daartegenover is zoals eerder aangekondigd nu 100% van de goed renderende Gnosjö Gruppen onderdeel van Schuttersveld.

Profiel Schuttersveld
Schuttersveld N.V. vormt een groep van werkmaatschappijen verspreid in geheel Europa. De activiteiten richten zich zowel op ontwikkeling en productie van hoogwaardige componenten van kunststof en metaal (divisie "Components Manufacturing") als op handel in en distributie van kunststof halffabrikaten en van sanitair- en verwarmingsartikelen en tegels (divisie "Trade and Distribution"). Over 2000 bedroeg de omzet EUR 1,4 miljard, met ca. 8000 medewerkers. Het nettorresultaat in 2000 bedroeg EUR 26,6 miljoen. Het aandeel Schuttersveld is genoteerd aan de Euronext te Amsterdam.

Zeist, 22 februari 2001
De directie van Schuttersveld N.V.

Voor nadere informatie:
J.B. Wolters, tel. +31 (0)30 6997250

Zie ook onze website www.schuttersveld.nl