CDA

Maxime Verhagen: Den Haag wordt steeds meer juridische hoofdstad van de wereld

"De vestiging van een permanent internationaal strafhof na jarenlange discussie daarover is een belangrijke mijlpaal in het streven naar een internationale rechtsorde die recht doet aan fundamentele mensenrechten. De CDA-fractie is daarnaast verheugd, dat het Strafhof in Den Haag gevestigd zal worden, waardoor Den Haag verder invulling kan geven aan haar positie als juridische hoofdstad van de wereld", aldus fractiewoordvoerder Maxime Verhagen.

"De CDA-fractie zal dan ook met genoegen haar goedkeuring verlenen aan het statuut inzake het Internationaal Strafhof, omdat wij vinden dat met de vestiging van een internationaal strafhof een belangrijke stap gezet wordt ter voorkoming en bestraffing van oorlogsmisdaden, genocide en misdrijven tegen de menselijkheid".

Van Internationaal Strafhof kan preventieve werking uitgaan Verhagen: "Als er meer zekerheid bestaat dat het plegen van de meest afschuwelijke schendingen van mensenrechten bestraft kan worden, dan kan daar een zekere preventieve werking vanuit gaan. Daarnaast komt het ook overeen met ons rechtsgevoel dat het plegen van zulke misdaden bestraft wordt."

Het Internationaal Strafhof, dat in werking zal treden 2 maanden na de 60e ratificatie (op dit moment hebben 27 landen het Statuut van Rome over het Internationaal Strafhof geratificeerd), heeft alleen juridische macht over de meest ernstige internationale misdrijven, te weten oorlogsmisdaden, genocide en misdrijven tegen de menselijkheid. Ze kan deze macht pas uitoefenen indien geen staat bereid of in staat is zelf een vervolging van dergelijke misdrijven in te stellen.

Beperkingen
Helaas zijn en blijven er voorlopig nog wel enkele beperkingen voor de effectiviteit van vervolging door het Strafhof bestaan. Zo kunnen inwoners van landen die het Statuut van het Internationaal Strafhof niet hebben ondertekend, eigenlijk alleen vervolgd worden indien hun misdrijven tegen de menselijkheid door de Veiligheidsraad aan het Hof worden voorgelegd. Een volgende beperking is dat het misdrijf 'agressie' nog niet vervolgd zal worden, omdat er nog geen overeenstemming is bereikt over de definitie van dit misdrijf. Ten slotte is het de vraag of Nederland zich houdt aan de gevraagde maximale inspanning om eventuele misdrijven van het staatshoofd zelf te onderzoeken en te berechten. Op dat punt is er immers sprake van spanning tussen de Nederlandse Grondwet en het Statuut van Rome. Niettemin is het een aanwinst voor de Internationale rechtsorde als het Strafhof operationeel wordt.

De hele bijdrage van Maxime Verhagen voor het plenair debat over de goedkeuring van het Statuut van Rome inzake het Internationaal Strafhof kunt u hiernaast downloaden.