FENIT blij met nieuwe eisen voor ICT-onderzoek

Woerden, 22 februari 2001

De Federatie Nederlandse IT-bedrijven (FENIT) onderschrijft van harte de aanbevelingen die de Verkenningscommissie 'Kennis voor de Netwerkeconomie' (de zogeheten Commissie-Risseeuw) vorige week heeft gedaan om de samenwerking van de universitaire onderzoeks-wereld en het ICT-bedrijfsleven aanzienlijk te verbeteren.

In het rapport 'Verlangen naar de eindeloze zee', dat is uitgebracht op verzoek van de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT), adviseert de Verkenningscommissie de overheid vooraf geen inhoudelijke kennisthema's aan te wijzen waarop onderzoekinstellingen ICT-onderzoek zouden moeten verrichten. Met deze visie getuigt het rapport naar de mening van FENIT van een flinke realiteitszin. Een van bovenaf opgelegde aansturing van het ICT-onderzoek door de overheid leidt onmiskenbaar tot verstarring, versnippering en nutteloos onderzoek. Een dergelijke 'top-down' benadering belemmert de transparantie van vraag en aanbod van wetenschappelijke kennis en versluiert de onderzoeksbehoeften van het ICT-bedrijfsleven. De Verkenningscommissie wijst er volgens FENIT terecht op dat de netwerk-economie gebaat is met een 'gedreven, zinderende interactie' tussen wetenschap en bedrijfsleven. FENIT is met de Verkenningscommissie van oordeel dat de vorming van sterke, persoonsgebonden onderzoeksnetwerken het ICT-onderzoek in ons land sterk ten goede zal komen. De overheid zal daarom op korte termijn alle juridische en bureaucratische drempels moeten slechten die de komst van excellente ICT-ers en wetenschappers van buiten Nederland in de weg staan.

De Verkenningscommissie bepleit dat wetenschappelijke kennis door middel van octrooiëring kan worden 'uitgevent'. FENIT is het daar mee eens en zij hoopt dan ook dat de overheid in haar toekomstig beleid meer aandacht zal schenken aan bestaande knelpunten rond kennisbescherming en kennis-exploitatie door universiteiten. Onduidelijkheden op het vlak van intellectuele eigendom staan naar de mening van FENIT een goede samenwerking tussen wetenschap en bedrijfsleven nog te veel in de weg.

FENIT verwacht ook dat de aanbeveling van de Commissie-Risseeuw gezaghebbende input oplevert voor de Taskforce ICT-en-Kennis, die in de loop van dit jaar de regering zal adviseren over de samenwerking ICT-bedrijfsleven/wetenschap.

Noot aan de redactie (